Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mc-gängen expanderar – expert kräver lagändring

Hells Angels finns på flera platser i Västsverige.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Bandidos har fått en fullvärdig avdelning i Vänersborg.

Polisens kamp mot mc-gängen är intensiv – ändå fortsätter Hells Angels och Bandidos att växa i Västsverige.

Enligt polisens mc-expert Sven Lindgren behövs det nu en lagändring.

– Riksdag och regering måste bestämma sig. Det kan inte sluta med att fler oskyldiga människor drabbas, säger han.

Sedan tidigare har Bandidos haft fullvärdiga avdelningar på tre orter i Västsverige.

I november fick man en fjärde.

I Vänersborg.

– Man har gått de här stegen som man har inom Bandidos och uppnått den nivå som huvudorganisationen anser att man behöver ha. Man ska visa 100 procent respekt mot den, säger Sven Lindgren, mc-expert hos polisen i region Väst.


LÄS MER: Polisens taktik för att stoppa Hells Angels


Växer i Västsverige

Men det är inte bara Bandidos som blir större och större i den här delen av landet. Det gäller också Hells Angels och andra mc-gäng. Medlemsantalet ökar, precis som antalet platser de och deras undergrupper etablerar sig på. Polisen följer utvecklingen noggrant.

– De växer i Västsverige och de växer i hela Sverige. De blir fler och avdelningarna också, säger Sven Lindgren.

Hur kan det vara så?

– Ja, hur kan det vara så? Det är väl samhällsbilden i stort. Vi ser att kriminella nätverk växer och finns på fler och fler ställen. Det är inte bara ett storstadsproblem, utan det kommer ut i andra orter också.

Är det en fara för samhället?

– Det är en hypotetisk fråga, men man kan vända på det och säga så här: Det finns en anledning till att polisen tittar på det. Hade det inte varit så att man ser allvarligt på det från politikernas och polisledningens håll hade vi inte haft det som ett fokusområde.


LÄS MER: Polisens kamp mot mc-gängen


Trenden oroar

Enligt Sven Lindgren har polisen kontroll på mc-gängen i Västsverige, samtidigt finns det en trend som oroar:

– Den yngre generationen som är på väg in eller är inne i de nya supportergrupperingarna är mer synligt brottsligt aktiva.

Vilka brott begår de?

– Det är alla brott man kan tjäna pengar på, men det begränsar sig varken till det ena eller de andra. Det är ekonomisk brottslighet, men också våldsbrottslighet.


Här finns Hells Angels och Bandidos i Västsverige

GÖTEBORG

– Hells Angels

– Red & White Crew

– Red Devils

HA har tre avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i bland annat i Sisjön och Gunnilse. Medlemmarna jobbar främst med ekonomisk brottslighet genom att driva in pengar. De skrämmer vittnen och brottsoffer till tystnad. I Göteborg finns också supportergruppen Red & White Crew och undergruppen Red Devils.


– Bandidos

– X Team

Bandidos har två avdelningar i Göteborg: Bandidos MC Hisingen och Bandidos MC Göteborg. I staden finns också supportergrupperna till Bandidos, X-team.


VÄNERSBORG

– Bandidos

Har sitt säte i Öxnered utanför Vänersborg. Blev tidigare i november en fullvärdig medlem av Bandidos och hyllades då på organisationens hemsida. "Well done BROTHERS!!", står det på sajten.


KUNGSBACKA

– Red Devils

En undergruppering till Hells Angels. Håller till i en fastighet i Frillesås som köptes för 350 000 kronor för knappt 20 år sedan.


HALMSTAD

– Bandidos

Bandidos i Halmstad flyttade relativt nyligen till en lokal som ligger vid Skedala.


SVENLJUNGA

– Red Devils

En undergruppering till Hells Angels. Enligt Sven Lindgren innehåller varje Red Devils-klubb omkring 10-12 medlemmar.


KARLSTAD

– Hells Angels

– Red and White Crew

Sysslar bland annat med ekonomisk brottslighet. Det pågår en infekterad strid mellan kommunen och Hells Angels om mc-klubbens fastighet på gården Härtsöga.


KARLSTAD/HAMMARÖ

– Bandidos

– X-team

Bandidos har flyttat till en lokal i Skoghall i Hammarö kommun efter att tidigare ha varit i Karlstad. Polisen ska tidigare i november genomfört en polisinsats mot den, enligt NWT.


För att förhindra att de så kallade enprocentsgängen ska kunna bedriva kriminell verksamhet har polisen och andra myndigheter tagit till speciella åtgärder. De arbetar tillsammans för att kartlägga deras aktivitet, exempelvis har det varit långdragna rättegångsprocesser mellan kommunen och Hells Angels i Karlstad.

– Så länge Hells Angels och Bandidos och andra får verka som organisationer i Sverige är det de själva som bestämmer hur de utvecklar sig, säger Sven Lindgren.

Hans svar på frågan om vad som krävs för att polisen ska nå än större framgångar i kampen är tydligt:

Skärp vapenlagarna.

Lex Danmark.

– Det måste till förändringar i vapenlagen snabbt. Blir man tagen med vapen på våra gator och torg ska man direkt från gripande via anhållande, häktning och lagföring direkt in i fängelse. Det är ingenting att be för, säger  Sven Lindgren.

Minst ett års fängelse

Om man i Danmark blir gripen med ett skjutvapen på sig och det finns "försvårande omständigheter" straffas man med mellan ett och sex års fängelse. Standardförfarandet är att den gripne då också är frihetsberövad hela vägen fram till rättegången. Just nu förs diskussioner kring om minimistraffet ska höjas till två år.

I den danska lagstiftningen finns även en paragraf som säger att strafftiden vid vissa brott kan fördubblas om de har "en bakgrund i en konflikt mellan grupper av personer", av typen gängkonflikt. Det gäller inte om man enbart grips med skjutvapen, däremot om man begått brott som exempelvis misshandel och mordförsök.

– Jag förespråkar exakt samma i Sverige. Det kan jag säga. Absolut. Gör det nu, klockan är redan fem över tolv, säger Sven Lindgren.

Är det rimligt att vapenlagen förändras inom en snar framtid, tror du?

– Absolut, vad har vi att välja på? Är det inte den vanliga medborgaren vi ska ta hand om? Vi kan inte hålla på så här. Det ska inte sluta med att fler oskyldiga människor drabbas. Nu måste riksdag och regering bestämma sig. Går man med ett vapen på stan och inte har lov att göra det ska du in och avtjäna kännbart straff. Punkt slut.