Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mayron, 75, fick vänta på akuten i tolv timmar

Så länge kan du vänta på vård i Sverige.
Mayron Langton, 75, fick vänta i nära tolv timmar på ortopedakuten med ett brutet ben i foten.Foto: Privat
Det var på Mölndals sjukhus som det hela inträffade.Foto: ANDERS YLANDER

Mayron Langton, 75, fick vänta i nära tolv timmar på ortopedakuten med ett brutet ben i foten.

Sjukhusbesöket slutade med att hon fick gå med kryckor hela vägen hem mitt i natten.

– Jag är ingen gnällspik annars, men det här blir jag förbannad på, säger hon.

Mayron Langton i Göteborg är diabetiker och hade varit hos sin läkare på vårdcentralen med en fot som hon hade ont i.

– Han sa att jag hade ett brott i foten som jag skulle kolla upp direkt. Jag fick en remiss till ortopeden, berättar hon.

Klockan 13 samma dag kom hon till ortopedakuten på Mölndals sjukhus. Det tog inte lång tid innan foten röntgades och det kunde konstateras att hon hade en bruten tå.

– Sedan satt jag och väntade på att komma in till en läkare. Det gick först fyra timmar. Då gick jag fram och förklarade att jag är diabetiker och inte hade med mig mat som räckte hela dagen. Jag har inte råd att köpa dyr fika, säger Mayron Langton.

Läkaren kunde inget göra

Inte förrän efter nära tolv timmar, tjugo i ett på natten, var det hennes tur.

– Jag var inne hos läkaren i två minuter och fick besked att det inte gick att göra något, att det skulle läka av sig själv. Fortsätt att använda bandage och ta det försiktigt, var rådet, berättar Mayron och fortsätter:

– Jag hade alltså suttit där så länge och så sa de att det inte fanns något att göra. Hade jag inte kunnat få det beskedet snabbare. Man ska väl inte behöva sitta på en metallstol i tolv timmar i onödan? Kiosken stängde klockan 20 och jag hade som sagt inget att äta med mig. Till slut kom i alla fall en Securitas-vakt och gav mig en renklämma.

Mayron: ”Jag var svimfärdig”

Mayron Langton fick skynda sig innan sista spårvagnen gick mot Korsvägen.

– Där skulle jag ha sedan ha fått vänta en timme på nästa spårvagn för att kunna ta mig hem till Redbergplatsen. Så jag bestämde mig för att gå hela vägen hem med mina kryckor. Det tog en timme. Jag var svimfärdig när jag kom hem, säger hon.

På sjukhuset hade hon fått rådet att ta taxi.

– Men jag har inte råd att åka taxi. Jag kände mig helt hysterisk när jag skulle ta mig därifrån. Jag grät hela vägen och var svimfärdig när jag kom hem.

Överläkaren: ”Har haft ett ökat flöde”

Camilla Bergh är överläkare i ortopedi på Mölndals sjukhus. Hon säger att sjukhuset just nu arbetar med att ändra sitt arbetssätt för att kunna behandla och bedöma patienterna i ett bättre flöde.

– Det håller på att arbetas upp, men den senaste tiden har vi haft ett ökat flöde och det har inte riktigt följt med. Under hösten kommer vi säkert att se ett bättre resultat än vi gjort hittills, säger hon.

Camilla Bergh säger att man arbetar för att patienterna ska få en snabb bedömning när de kommer till sjukhuset och snabbt komma till röntgen.

– Sedan sker en process där röntgenläkare ska uttala sig om det är en skelettskada eller inte. Och därefter är det en väntan naturligtvis på att få komma till läkare. Och när det kommer patienter som är medicinskt sämre så måste man prioritera dem. Detta och det ökade flödet av patienter är en svår kombination, konstaterar hon.