Max krigsförklaring mot hamburgerjätten

Efter att ha fått klartecken för att öppna restaurang på Landvetter flygplats förklarar hamburgerkedjan krig mot McDonald´s.
Foto: Tommy Pedersen
Stina Gustafsson är tillförordnad presschef på McDonald´s och hon säger att man inte oroas över Max och andras framfart på den svenska snabbmatsmarknaden.
Foto: Lasse Svensson
"Konkurrens är ju inget nytt fenomen, utan det har vi levt med sedan den första restaurangen öppnade på Kungsgatan i Stockholm den 27 oktober 1973" säger McDonald's presschef.
Foto: Foto Gunnar Seijbold

Här är hamburgerkedjan Max nästa mål – 50 nya restauranger med fokus på Göteborg och Stockholm.

Efter att ha fått klartecken för att öppna restaurang på Landvetter flygplats förklarar hamburgerkedjan krig mot McDonald´s.

– Vi har redan slagit ut McDonald´s ur ett flertal städer i norra Sverige. Där har de fått stänga och sticka med svansen mellan benen, så vi vet hur man konkurrerar med dem, säger Max vd, Richard Bergfors.

I onsdags fick hamburgerkedjan Max klartecken för att starta restaurang på Landvetter flygplats utanför Göteborg. Restaurangen ska ligga i anslutning till incheckningen och vara tillgänglig för både ut- och inrikesresenärer. Och att få öppna på Landvetter är ett viktigt steg för Max i att etablera sig i Göteborg.

– Det var givet för oss att hoppa på när vi fick den här möjligheten. Vi har redan tre stycken på Arlanda i Stockholm som går bra, säger Max vd, Richard Bergfors.

Han berättar att Max satsar på att starta 50 nya Max-restauranger med störst fokus på Stockholm och Göteborg.

– Vi är i en väldigt expansiv fas och har framför allt stor potential att växa i Göteborg. Nu har vi bara fyra restauranger i Göteborg och de går alla jättebra, säger Richard Bergfors som pekar ut McDonald´s som huvudkonkurrenten.

– Så är det absolut, de är störst och vi är tvåa på den svenska marknaden. Vi har redan slagit ut McDonald´s ur ett flertal städer i norra Sverige. Där har de fått stänga och sticka med svansen mellan benen, så vi vet hur man konkurrerar med dem, säger han.

"Driver hela branschen"

Stina Gustafsson är tillförordnad presschef på McDonald´s och hon säger att man inte oroas över Max och andras framfart på den svenska snabbmatsmarknaden.

– Konkurrens är ju inget nytt fenomen, utan det har vi levt med sedan den första restaurangen öppnade på Kungsgatan i Stockholm den 27 oktober 1973. Vi tycker konkurrens och mångfald i restaurangutbudet är viktigt, eftersom det driver hela branschen, säger hon.

Enligt Stina Gustafsson är kedjans framgångsrecept att lyssna på gästerna, fortsätta utvecklas och bredda menyn.

– Vi har cirka 435 000 gäster som väljer att besöka oss varje dag på våra 220 restauranger över hela landet, konstaterar hon.


Richard Bergfors
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

"En ordentlig match"

Och trots det något kaxiga uttalandet om att Max konkurrerat ut McDonald´s från delar av norra Sverige, medger Richard Bergfors att det blir svårare att slå ut jätten McDonald´s från en stad som Göteborg.

– Haha, ja det tror jag, det finns nog plats för alla. Men vi ska ge dem en ordentlig match. Tidigare har vi lämnat McDonald´s och Burger King lite i fred i de större städerna - men nu är det slut på det!