Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Maud Olofsson hade kunnat rädda Saab"

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Saab skulle ha kunnat räddas om förra näringsministern Maud Olofsson (C) hade haft större tilltro till företaget. 

Det menar fordonsanalytikern Matts Carlsson.  

- Hade den här affären skötts smartare hade Sverige kunnat vara kvar som det spännande fordonsindustriella kluster som Sverige en gång var, säger han.

Fordonsindustrianalytikern Matts Carlsson, som även är vd för ledarutvecklingsföretaget GMI, menar att GM agerar helt korrekt ur företagssynpunkt som inte ger bort teknik gratis till kinesiska Youngman. 

 Däremot är han kritisk till hur regeringen med dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) i spetsen hanterade GM:s besked om att lägga ned Saab 2008. 

"Såg ingen framtid"

 Han menar att näringsministern bara pratade om att det inte fanns någon framtid för Saab, i stället för att lägga kraft på att försöka hitta en kompetent kinesisk köpare till bilföretaget. 

 – Hade hon (Olofsson) tagit vid för att diskutera vilka möjligheter som fanns och satt press på Ford och GM att hitta potenta ägare hade den här situationen förmodligen kunnat undvikas, säger han. 

 Maud Olofsson vill inte kommentera kritiken.

 – Hon hälsar att hon avstår från att kommentera det här, säger Centerpartiets presschef Peter Svensson.