Matts Olsson: Klart att Göteborgs storfotboll ska spelas här

Publicerad
Uppdaterad
GT avslöjar i dag tankarna kring Ullevi som stans fot-bollsarena.
Med modifierade läktare på kortsidorna - under tak.
Klart att Göteborgs storfotboll ska spelas här!
Debatten kring Ullevis vara eller icke vara som fotbollsarena börjar nästan likna en såpopera. Nya avsnitt om inte varje vecka så näst intill. En sak är alla rörande överens om - som Ullevi ser ut i dag är den döden i grytan när det gäller normala allsvenska matcher med sisådär 8000-10000 åskådare. Det håller även jag med om - trots att jag oftast är en Tjalle Tvärvigg.
 • Ska betongklumpen vid Skånegatan fungera måste publikplatserna tajtas till. Annars är den öken. Samtidigt backar jag inte för en sekund i min åsikt att Ullevi måste prioriteras när det gäller fotboll i Göteborg. Arenan tickar i runda slängar 100 000 skattekronor per dygn där den står - och då oftast oanvänd frånsett någon härlig rockkonsert, två allsvenska derbyn och möjligen lite speedway. Plus en evakueringsmatch i EM- eller VM-kval som Svenska Fotbollförbundet generöst kastar åt oss hungrande västsvenskar som ett fläskben. Typ San Marino eller Luxemburg... Per år. Snacka om slöseri med pengar i en stad där vård, omsorg och skola skriker efter bättre resurser.
 • Även om jag sedan barnsben är en fullkomlig idrottsidiot inser även jag att något så trivialt som fotboll ändå bara är underhållning och nöje. Visst, kraven från sponsorer och fans har ökat genom åren. Och kommer att öka. Men ställt mot diskussionen om var pengarna bäst behövs i samhället väger ett par timmar i veckan för sitt nöjes skull väldigt lätt. Den här debatten har blossat upp sedan Stockholm avslöjade planerna på en nationalarena på Söder där även Hammarby ska spela sina matcher och slippa trånga och omoderna Söderstadion. Göteborg tar i och med Ullevi upp kampen om att bli landets ledande arena. I det nya, modifierade skicket ska den kunna härbärgera 50 000 besökare. Det innebär 15 000 fler åskådare än Råsunda. Med ett biljettpris på låt oss säga 300 kronor blir det 4,5 miljoner kronor extra för en attraktiv VM-kvalmatch i fotboll.
 • Det skulle kanske till och med kunna locka smålänningen Lagrell... Sedan är det en lång och snårig väg att vandra innan etablissemanget i huvudstaden släpper ifrån sig några sportsliga godbitar - inte minst på fotbollssidan. Nu har till och med Solna stad vaknat upp och är beredd att plöja ner miljardbelopp i och kring Råsunda. Att fixa till Ullevi kostar också fläsk. Tanken är naturligtvis att genom försäljning av Gamla Ullevis tomtmark finansiera merparten av ombyggnationen. Alliansens supporterklubbar har gaddat ihop sig och gör tummen ner för Ullevi. Till viss del förstår jag dem även om mitt namn inte står allra överst på deras favoritlista i frågan. Ullevi i nuvarande skepnad är kass som fotbollsarena. Tyvärr är alternativen inte realistiska. Bygga nytt kan vi glömma. Även om jag numera vet att redarkungen Sten Allan Olsson tittar på något ättelägg då Donsö IS spelar. Därifrån till att klanen Olsson ska sponsra en Stena Arena är steget gigantiskt. Framgångskonceptet Parken i Köpenhamn går heller inte att kopiera. Visserligen har vi ett och annat försäkringsbolag även i Sverige som står i skottgluggen men tyvärr äger de inte någon nationalarena som går att komma över till vrakpris...
 • Det finns bara ett realistiskt förslag när det gäller fotbollsarena i Göteborg - satsa på Ullevi. Eller vara kvar på den nedslitna Gamla brädhögen och se alla stora matcher gå våra näsor förbi.
  Matts Olsson
  Matts Olsson

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till GTs startsida

  Mest läst i dag

  VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER