Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han tar över S i Göteborg efter Anna Johansson

Riksdagsledamoten Mattias Jonsson valdes på lördagen till ny distriktsordförande för Socialdemokraterna efter Anna Johansson.
Foto: Pressbild
Anna Johansson.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Riksdagsledamoten Mattias Jonsson är Socialdemokraternas nye distriktsordförande i Göteborg.

Han valdes vid distriktets årskongress på lördagen.

I februari krävde Socialdemokraternas distriktsstyrelse Ann-Sofie Hermanssons avgång som gruppledare i Göteborg och hon avsattes formellt den 3 mars.

Efter avgångskravet och den interna konflikt som följde meddelade distriktsordförande Anna Johansson att hon också skulle lämna sin post. Detta skulle ske vid partiets distriktskongress 6 april.

Från början deklarerade fem personer att de ställde upp och kandiderade till posten som distriktsordförande. 

En av dem, Johan Büser, drog tillbaka sin kandidatur, och på lördagen hade kongressen fyra kandidater att välja mellan: Kerstin Alnebratt, Patrik Gladh, Per Tinggren och Mattias Jonsson.

Jonsson var valberedningens förslag

Mattias Jonsson som varit valberedningens förslag blev också den som valdes till Anna Johanssons efterträdare under mötet i Folkets hus.

Valberedningen motiverar valet av Jonsson med att han uppfyller de egenskaper som föreningarna fört fram som önskvärda hos en framtida ordförande. 

Bland annat har det handlat om ”någon med brett stöd i partiet, som kan läka ihop det” och någon ”som har erfarenhet av ledarskap, konflikthantering och direkt kan komma in i ordföranderollen”.

”Valberedningen upplever att han har ett brett stöd, såväl bland stadsdels som fackliga föreningar samt student och ungdomsförbund.” står det i ett pressmeddelande som gått ut efter att Mattias Jonsson blivit vald.

Socialdemokraterna i Göteborg har först riktat in sig på att välja ny distriktsordförande och processen med att hitta en efterträdare till Ann-Sofie Hermansson fortsätter. 

Företrädare för partiet har tidigare sagt att det blir en extra kongress 16 juni där den nya gruppledaren kommer att väljas.