Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias hjärta stannade – räddades av ett sms

Så gör du hjärt-lungräddning på en vuxen.
”Jag fattade ingenting. Eftersom allting gick så fort så hann jag inte tänka så mycket, utan allt gick i ett. Det var bara att följa med”
Foto: Privat / Privat
Mattias Kurlberg är i dag tacksam att han är vid liv.
Foto: Privat / Privat

Det var en helt vanlig måndag för Mattias Kurlberg, 46. Han hade precis stegat in i den lokala spelbutiken – när hans hjärta plötsligt stannade.

Han låg nedsövd i sex dagar, men överlevde mirakulöst.

Men ett halvår senare försämrades hans tillstånd igen.

– Jag har haft änglavakt två gånger, säger han.

Bilden är tagen tre dagar efter att Mattias Kurlberg föll ihop inne i spelbutiken 2018.
Foto: Privat / Privat
Sex månader efter hjärtstoppet genomgick Mattias en hjärttransplantation – efter att hans tillstånd försämrats.
Foto: Privat / Privat

Varje måndag efter jobbet spelar Mattias Kurlberg från Tollered i Lerums kommun badminton med sin kompis.

Men måndagen den 23 april 2018 blev annorlunda.

– Vi skulle ha gjort det den dagen också, men då kunde inte min kompis. Så i stället tog jag bussen hem från jobbet och på vägen stannade jag och spelade på hästarna, säger Mattias Kurlberg.

Han hinner vara inne i spelbutiken i några minuter innan allt blir nattsvart.

– Butiksägaren har i efterhand berättat för mig hur han hörde ett högt duns, han hörde bara någon som föll ihop, säger Mattias.

Hjärtat stannade

Mattias, då 45 år, hade fått ett hjärtstopp.

Butiksägaren, tillsammans med två andra kunder, började utföra hjärt- och lungräddning på Mattias innan en så kallad ”sms-livräddare” tog över.

– Jag hade verkligen tur att butiksägaren var så rådig och tillsammans med de två andra personerna utförde HLR. Men också att sms-livräddaren bara bodde någon minut bort, säger Mattias.

SMSlivräddare

Funktionen SMSlivräddare innebär att 112 med hjälp av en applikation, ”app”, i en mobiltelefon kan lokalisera och aktivera frivilliga livräddare till platsen för ett plötsligt hjärtstopp. 

Systemet letar efter deltagare som befinner sig i geografisk närhet och som antingen får till uppgift att bege sig till den drabbade och påbörja HLR alternativt hämta närmsta hjärtstartare och ta den till platsen för hjärtstoppet.

Vid hjärtstopp är tiden den allra viktigaste faktorn och en snabb insats på plats kan göra stor skillnad.


Källa: VGRegion

Efter hjärtstoppet låg han nedsövd i sex dygn.

– Det var den perioden som var som jobbigast, framför allt för min familj. De visste inte om jag skulle vakna och om jag skulle jag vara samma person om jag vaknade, säger Mattias.

Tillståndet försämrades

Läkarna lyckades aldrig hitta orsaken till varför Mattias fick ett hjärtstopp den där kvällen i april. I stället opererade de in en ICD-apparat som höll koll på hjärtrytmen.

– Jag hamnade i en sorts gråskala. Men jag grubblade inte så mycket över det, jag hade ju apparaten som hjälpte mig så jag var inte särskilt orolig, säger han.

Men problemen för Mattias skulle inte ta slut där, något som VGRfokus skrivit om först.

Några månader efter hjärtstoppet blev Mattias sämre. Han började bli orkeslös och frös. Han drabbades också av andnöd när han låg ned.

– Jag åkte in till Sahlgrenska och då visade det sig att jag hade vätska i lungorna eftersom hjärtat pumpade för svagt, säger Mattias.

När han kom in till Sahlgrenska strax före lucia 2018 hade hans hjärta en pumpkapacitet på 21 procent, jämfört med ett friskt hjärta som pumpar 60 procent.

Fick livsviktigt besked

Den 21 december fick Mattias beskedet att han blivit godkänd för en transplantation och han sattes upp på väntelistan. Men hans tillstånd försämrades snabbt, och den 28 december var hans pumpkapacitet nere på endast åtta procent.

Då kom det livsviktiga beskedet: Man hade hittat ett hjärta som passade Mattias.

– Eftersom allting gick så fort så hann jag inte tänka så mycket, utan allt gick i ett. Det var bara att följa med.

I dag – nästan ett år efter hjärttransplantationen – mår Mattias bra. För tillfället jobbar han 50 procent, men under våren 2020 återgår han till fulltid. 

Han har även börjat spela badminton med sin kompis igen.

– Det var mitt mål. Att bli så lik mig själv som jag var innan operationen och det har jag blivit. Jag var orolig över att jag inte skulle kunna leka med mina barn, att lyfta dem och att busa med dem. Men allt det klarar jag i dag av, säger han.