Pekas ut som tjuvskytt. Efter att Mattias Heed, 23, sköt vargen har han pekats ut som tjuvskytt på både bygden och internetforum. Foto: PrivatPekas ut som tjuvskytt. Efter att Mattias Heed, 23, sköt vargen har han pekats ut som tjuvskytt på både bygden och internetforum. Foto: Privat
Pekas ut som tjuvskytt. Efter att Mattias Heed, 23, sköt vargen har han pekats ut som tjuvskytt på både bygden och internetforum. Foto: Privat
Avlivade. Med sex skott avlivade Mattias Heed den påkörda vargen på uppdrag av polisen. Vargen var så stor att den knappt fick plats i polisens frys. Foto: PrivatAvlivade. Med sex skott avlivade Mattias Heed den påkörda vargen på uppdrag av polisen. Vargen var så stor att den knappt fick plats i polisens frys. Foto: Privat
Avlivade. Med sex skott avlivade Mattias Heed den påkörda vargen på uppdrag av polisen. Vargen var så stor att den knappt fick plats i polisens frys.  Foto: Privat

Mattias avlivade varg – kallas för tjuvskytt

Publicerad

På nyårsafton blev en varg påkörd mellan Karlstad och Kil i Värmland.

Vargen avlivades av jägaren Mattias Heed, 23, som skickades ut på uppdrag av polisen.

Nu vill han ta död på ryktena som pekar ut honom som illegal tjuvskytt.

– Folk ringer upp mig och säger att det var jag som bröt benet på den, berättar jägaren.

Vid 22.30-tiden på nyårsafton larmades jägaren Mattias Heed från Kil om att en varg hade blivit påkörd längs riksväg 61 mellan Karlstad och Kil i Värmland.

Som kontaktman till polisen larmas Mattias när viltolyckor inträffar för att jägare ska åka ut och avliva skadade djur.

– Vi har olika disktrikt. Antingen åker jag själv ut eller så ringer jag in någon annan eftersöksjägare beroende på var olyckorna har inträffat, säger Mattias.

När Mattias under nyårsafton mötte upp föraren som körde på vargen hittade han spår av blod och hår längs vägkanten.

Omkring 200 meter bort berättar Mattias Heed att han sedan såg vargen intill ett viltstängsel.

– Jag ser att bakbenet är helt av och att vargen blöder från ögat. Jag springer fram mot den och skjuter tre skott. Den springer då ner i ett dike och trillar ihop - då skjuter jag tre skott till. Det kan kanske tyckas onödigt att jag sköt så många skott, men det kändes rätt i situationen, säger Mattias Heed.

Fick klartecken att döda vargen

Han berättar att han fick klartecken från polisen att avliva vargen om den var skadad innan han åkte ut.

Den skjutna vargen körde han sedan till polisen, som först fotograferade det vilda djuret vid platsen.

Nyheten om den döda vargen har snabbt skapat rykten på bygden och på internet - rykten som pekar ut Mattias som en tjuvskytt.

Frågan om licensjakt på varg är just nu ett hett ämne. Under decembers sista dagar beslutade förvaltningsrätterna i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands och Örebro län om inhibition gällande licensjakt på varg. Beslutet kom efter att Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Svenska rovdjursföreningen överklagat beslutet om vinterns vargjakt.

Efter att beslutet överklagades har vargjakten fått inledas i Dalarnas och Gävleborgs län. När vargjakten inleddes i lördags sköts årets första varg i Dalarna.

I Värmland är vargjakten dock tills vidare stoppad.

Mattias Heed berättar att han de senaste dagarna blivit uppringd av upprörda människor som hört rykten om att han har skjutit vargen illegalt.

– Folk ringer upp mig säger att de hört rykten om att jag först sköt vargen och sedan bröt benet på den. Många av de som ringer är helt främmande människor, berättar jägaren.

Får inte plats i frysen

Mattias vill därför berätta sin version om händelsen för att bli av med ryktena som pekar ut honom som tjuvskytt.

– Det är inte så roligt när folk ringer och är arga. Jag själv vet ju att jag har gjort rätt, men det är bra om det här kommer fram så att ryktena får ett slut.

Bjarne Andersson, är vakthavande befäl vid polisen i Värmland. För nätsajten jaktojagare.se bekräftar Andersson att en varg blev påkörd längs riksväg 61 under nyårsafton.

– Den skadades i bakbenet och var så illa däran att den inte kunde ta sig från platsen. En jägare kallades in och han avlivade vargen, berättar Bjarne Andersson.

Vargen var av den större modellen enligt polisen.

– Den är väldigt stor och får knappt plats i frysen vi har på polisstationen, säger Bjarne Andersson till jaktojagare.se.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER