Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias, 23, gick ner  64 kilo – av en slump

Vågen visade på 134 kilo och Mattias Risberg, 23, hade accepterat att han var och förmodligen skulle förbli överviktig.
Foto: Privat
Några veckor senare hade runt tio kilo försvunnit – nu väger han hälften så mycket och allt har han slumpen att tacka för.
Foto: Privat

Vågen visade på 134 kilo och Mattias Risberg, 23, hade accepterat att han var och förmodligen skulle förbli överviktig.

Några veckor senare hade runt tio kilo försvunnit – nu väger han hälften så mycket och allt har han slumpen att tacka för.

– Jag har märkt en skillnad i hur folk behandlar mig, kanske är det inbillning men jag blir mer trevligt bemött nu, säger han till GT.

Det var under utbildningen till fritidsledare som Uddevallabon Mattias Risberg plötsligt började tappa kilon. Under praktiken på sex veckor under det andra året på utbildningen började byxorna kännas ganska lösa i midjan.

– Jag har varit överviktig i hela mitt liv och hade på något sätt slutit fred med att jag var stor och skulle fortsätta vara det. Men när jag efter två veckor märkte att jag tappat fyra kilo och att det fortsatte gå ner så blev jag sporrad.

Anledningen till starten av viktnedgången var lite av en slump. Arbetstiderna var annorlunda och han slukades upp så mycket av jobbet att han i princip glömde att äta.

Svårt att hänga med

– Det är väl inte det bästa sättet, den svältkosten, men det var heller inte planerat. Sen när jag kom tillbaka till skolan så märkte ju folk att jag hade gått ner och det blev som en morot, säger Mattias Risberg.

Tio månader senare hade han minskat till nästan halva sin kroppsvikt. Vågen stannade på 70 kilo.

– När det väl hade börjat försvinna kilon så ändrade jag en hel del. Åt mindre portioner och började äta mer frukt och grönsaker. Sen har näringslära blivit mer och mer av ett intresse.

Dock, menar Mattias Risberg, är det lite svårt att hänga med psykiskt. Ibland kommer han på sig själv med att räkna kalorier och jämföra det ena med det andra allt för lång tid.

– När jag övertänker så säger jag till mig själv att "du kan inte leva så här". Det måste ju vara långsiktigt och att hålla på så mår man inte bra av.

Skillnad i bemötande

Det är också svårt att sätta in sig själv i ett smalare ideal, menar han. Efter ett helt liv av övervikt ser han också en skillnad i hur han bemöts.

– Det är en stor skillnad när man ligger på 134 kilo och när man ligger på 70. Jag vill inte fördöma hela det svenska samhället, men det är en skillnad i bemötandet. Folk är mer villiga att ta kontakt nu, säger han.

Förhoppningen nu är att kunna hålla vikten och samtidigt inte låta det gå till en viktmani. Mattias Risberg tror på att äta färre kalorier än han förbrukar och sedan får det vara bra med det.

– Förut åt jag mer baserat på sug, nu finns det mer reflektion.