Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattenörden som kan bli Miss Universum

Foto: Jan Wiridén

Hon är mattenörd - och skönhetsdrottning.

Hanni Beronius, 22, från Kungsbacka representerar ett ideal som anses förlegat – men ser sig inte som någon stereotyp.

Vinnaren i det som en gång kallades Fröken Sverige berättar för GT om fördomar, ideal och varför hon först vägrade ställa upp i tävlingen.

Hanni Beronius

Ålder: 22

Bor: I Göteborg med sin sambo, men kommer från Kungsbacka

Gör: Jobbar i butiken Raglady och pluggar in gymnasiekurser

Aktuell: Vann Miss Universe Sweden den 26 augusti. I december representerar hon Sverige i den internationella finalen i Miss Universum.

Skönhetstävlingens uppgång och fall

1949: Fröken Sverige startas av tjejtidningen Veckorevyn men kallas då Miss Sweden.

1952: Den internationella tävlingen Miss Universum startar.

1996: Miljardären Donald Trump tar över Miss Universum.

1990-tal: Miss Universum blir världens mest sedda tv-program.

2000: Emma Hamberg tillträder som chefredaktör för Veckorevyn, och ett krav hon har för att ta jobbet är att Fröken Sverige slopas. Samtidigt slutar TV4 att sända tävlingen. TV3 tar över rättigheterna.

2001: Det blir stor dramatik när två feminister och konstnärer, Joanna Rytel och Fia Sandlund, stormar upp på scenen mitt under den direktsända Fröken Sverige-finalen och vecklar ut ett plakat med texten "Gubbslem".

2004: TV3 meddelar att man avstår från att genomföra tävlingen. Bingo Rimér, chefredaktör för Moore Magazine, meddelar bara en månad senare att han tänker återuppliva den. Han slopar konceptet med landskapsfröknar och i stället får en jury välja ut finalister, som visas upp i herrtidningen.

2004: Badmodekungen Panos Papadopoulos köper varumärket Fröken Sverige.

2005: Panos Papadopoulos gör om uttagningarna till en rekryteringsprocess med allmänbildningstester och intervjuer, och försöker göra om tävlingen till något annat än en renodlad skönhetstävling. Senare lanseras Sture Allén, Gunvor Engström och Elisabeth Tarras-Wahlberg som rådgivare i rekryteringsprocessen.

2007-2008: Sverige skickar ingen representant till Miss Universum. Panos Papadoupoulos avstår eftersom han anser att baddräktsmomentet, som funnits med sedan starten, är förnedrande.

2009: Panos Papadopoulos ligger i fejd med Donald Trump gällande det omdiskuterade baddräktsmomentet. Panos utesluts ur tävlingen, och licensen går i stället till Joakim Granberg och Miss Universe Sweden.

Svenska vinnare

Tre svenska kvinnor har vunnit Miss Universum sedan starten 1952:

Hillevi Rombin, 1955. Blev senare skådespelerska i Hollywood.

Margareta Arvidsson, 1966. Varbergs- och Göteborgstjejen fick därefter jobb som modell.

Yvonne Ryding, 1984. Jobbade inom äldreomsorgen men vinsten blev startskottet för ett liv i rampljuset med jobb som modell och programledare och en egen hudvårdsserie.

Bland de som vunnit Fröken Sverige finns bland annat Annicka Duckmark, Petra Hultgren, Valerie Aflalo, Anita Ekberg och Josephine Alhanko.

Det är sen eftermiddag och fullt i butiken Raglady i Arkaden. Hanni Beronius, 22, står och plockar bland hyllorna, packar upp varor och småpratar med kunderna. Få vet att de betjänas av Sveriges vackraste kvinna som ska representera Sverige i den internationella i finalen i december.

– Ibland ställer sig någon och tittar för att sedan komma fram och säga hej och gratulera. Jag glömmer bort att folk kan känna igen mig och undrar om jag har något mellan tänderna, säger Hanni Beronius.

”Är mattenörd”

En kund kommer fram och frågar om det finns en tröja i en annan färg och storlek, och svaret kommer blixtsnabbt.

– Jag är mattenörd så jag kan vartenda artikelnummer i huvudet, säger Hanni Beronius.

Och den nykrönta skönhetsdrottningens vardag är långt ifrån glitter och glamour. En vanlig vecka jobbar hon fyra eller fem dagar på Raglady men går upp tidigt på morgonen för att plugga innan. Efter jobbet tränar hon, och går sedan tillbaka till skolböckerna. I höst väntar dessutom en rad modelljobb som uppladdning för finalen i Miss Universum.

Varför är du en bra representant för Sverige?

– Jag representerar framtidens starka och självständiga kvinna. Jag visar att man kan vara kvinnlig och skönhetsintresserad samtidigt som man är booksmart och satsar på sin karriär. Jag kan agera förebild och visa att man kan ha fötterna på jorden och köra sin grej och spräcka fördomar.

För 20 år sedan var skönhetstävlingar stora i Sverige, de tv-sändes och fick mycket uppmärksamhet. Men när Emma Hamberg tillträdde som chefredaktör för Veckorevyn år 2000 hade hon ett krav - att slopa Fröken Sverige.

– Om jag skulle driva en tjejtidning som stod på tjejernas sida kunde jag inte ha en tävling i tidningen i hur man ser ut och där man får svara på sjukt puckade frågor. Jag skulle omöjligt kunna stå för det, jag tyckte att det var en skittävling, säger hon till GT.

Färre tittare än förr

Några år senare tog Panos Papadopoulos över Fröken Sverige, och ville förändra. Urvalet gjordes om till en rekryteringsprocess med intervjuer, och det klassiska baddräktsmomentet togs bort.

– Vi kan inte ha en förebild som ska svara på politiska frågor klädd i bikini på en catwalk. Det är löjligt. Vi ville att de personerna skulle tävla med sin kunskap, sin vilja och sin personlighet - och inte med sina kroppar, säger Panos Papadopoulos.

Och gehöret blev stort. Både BBC och CNN kom till Sverige för att intervjua Panos Papadopoulos. Men det fanns också ett stort motstånd, och Papadopoulos fick inte längre skicka en representant till Miss Universum-tävlingen. Baddräktsmomentet finns kvar än i dag, och Panos Papadopoulos ser inte att tävlingen har någon framtid.

– Nej, det finns inga supportrar längre. Det är inte en miljard tittare, som förr i tiden. Av någon anledning är Miss Universum-organisationen lika föråldrad som själva konceptet, och tävlingen kommer att dö ut om man inte gör stora radikala förändringar, säger han.

Men Hanni Beronius tror att det går att ändra på tävlingens image.

– Nu valde de en tjej som inte alls är insatt i den världen, som är student, jobbar hårt och som representerar en medelklasstjej som jobbar sig mot en karriär och det tycker väl jag är ett bra sätt att ändra imagen på. Det är viktigt att tänka på vad man väljer för tjejer som finalister, juryn måste ha rätt fokus.

Blev övertalad

Hanni Beronius pratar med ett självklart engagemang. Men verkligheten var en annan när uttagningarna till Miss Universe Sweden ägde rum i Arkaden i våras. Vänner och kollegor tyckte att Hanni Beronius skulle ställa upp, men svaret blev; ”aldrig i livet”.

– Jag kände att det inte är min nisch. Det kanske låter dubbelt att säga, för nu tycker jag att det är jättekul. Men det känns inte så ödmjukt att anmäla sig själv till en skönhetstävling, och jag hade en bild av att man går där som ett objekt och blir bedömd från topp till tå.

Hon blev övertalad att följa med och titta - och blev plötsligt uppdragen på scenen. Jurymedlemmarna hade redan varit inne på Raglady och spanat in 22-åringen.

– Jag bara garvade och sa jag blivit dittvingad. Jag var helt osminkad och svettig, det hade varit fullt ös i butiken hela dagen. På kvällen ringde de mig och sa; du är i Göteborgsfinal.

Och Hanni Beronius vann i Göteborg, åkte till Sverigefinal i Stockholm och vann igen. Hanni Beronius var stundtals orolig för vad hon gett sig in på, att hon skulle få en stämpel och bemötas annorlunda efter tävlingen.

– Jag tror att det är sällan någon uppfattar mig som en bimbo eller tycker att jag har näsan i vädret, det har jag aldrig fått höra av någon som faktiskt har träffat mig. Jag var på väg att hoppa av flera gånger, men det var så många som sa att det var en sådan guldmöjlighet. Jag vill bli läkare, jag vill föreläsa, jag vill skriva böcker, och det här är en hävarm att luta sig mot.

Kritiken ”nordisk”

Den tidigare skönhetsmissen Yvonne Ryding, som vann hela Miss Universum 1984, använde tävlingen som språngbräda till karriären.

– Tävlingen har präglat hela mitt liv. Det är grunden till mycket som jag lärt mig, säger hon.

Kritiken mot tävlingen beskriver Yvonne Ryding som en "nordisk företeelse".

– Det är inte upp till dig och mig att bedöma om det är okej eller inte. Det är upp till tjejerna som är med, säger hon.

När Hanni Beronius var yngre kunde hon ibland känna att hon var tvungen att bevisa att hon var mer än bara ett vackert yttre.

– I dag känner jag inget behov av att hävda min intelligens. Folk jag träffar får helt enkelt skapa sig en egen uppfattning om mig. Det händer ibland att folk kläcker ur sig saker som "men du verkar ju jättesmart, det hade jag inte trott om man kollar på hur du ser ut". Det där tänket att man antingen är snygg eller smart känns väldigt gammalt, och ganska korkat.

Vad tänker du om dagens skönhets- och utseendeideal?

– Självklart tycker jag att det är tråkigt att det ska finnas kroppsideal som folk känner behov av att leva upp till. Å ena sidan ska du vara smal, å andra sidan inte. Det läggs ut bilder på smala modeller och en del tycker att de är äckliga. Sen lägger en mullig tjej ut en bild på Facebook och så skriver folk ”bra, så ska tjejer se ut! Smala tjejer är fula, tjejer SKA ha kurvor!”. Det är minst lika absurt som hetsen att vara smal.

Hanni Beronius säger sig stå utanför det där, och vägrar att jämföra sig med andra.

Men är det inte lätt för dig att säga, som trots allt är skönhetsdrottning?

– Jag förstår vad du menar. Samtidigt kan jag tala om att jag har vägt 20 kilo mer. Jag har varit mullig. Jag var inte alltid tillfreds med det och kunde lägga osund fokus på hur jag såg ut, så jag vet hur det känns att inte passa in i idealet. Det var när jag fortfarande vägde mer som jag byggde upp min starka självkänsla.

Hon slutade sminka sig dagligen och började visualisera mål i livet. I dag lägger Hanni Beronius, tvärtemot vad många tror, inte särskilt mycket tid på sitt utseende.

– Egentligen är det här bara en klänning och ett par skor, och sen fick jag på mig örhängen på jobbet. Idag gick jag upp 20 minuter innan jag började och slängde på mascara på spårvagnen.