Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattbedragare ville lura Lennart – igen

Lennart Richholtz, 82, har utsatts för mattbedragare. Nu vill han varna andra.
Foto: Anders Ylander
Den här gången gick inte Lennart på mattbedragarna. Mattan på bilden kommer från ett annat sammanhang.
Foto: Mats Liljedahl

HJÄLLBO. För några år sedan blev Lennart Richholtz, 82, lurad av mattbedragarna.

Nu har de försökt lura honom igen – och därför vill han gå ut och varna alla som läser:

– Det är samma upplägg som de alltid har haft. Var på er vakt! säger Richholtz.

Enligt polisen använder bedragarna ett liknande tillvägagångssätt som vägpiraterna.

Polisen: Många blir lurade:

Enligt Gunilla Gustafsson är det nästan inga ärliga människor som säljer kvalitetsvaror vid dörren eller på telefon – och försöker pracka på dig varorna påstridigt. Det har också hänt att det blivit våldsamt när vanliga människor konfronterat säljarna.

– Vi har fått några sådana ärenden de senaste åren, framför allt när det gäller guldförsäljarna utmed vägen. Då finns det exempel på när de varit aggressiva, att folk som stannats upplevt det som att de har hotats eller att man måste betala för att komma ut ur situationen.

Blir många lurade?

– Ja, det här sker i stor omfattning, det är många som blir lurade som inte vill skylta med det. Därför syns det inte alltid. Men trots att man kan tycka det här är uppenbart så är det vanligt att folk går på det. Hade folk bara slutat köpa de här sakerna så hade försäljningen dött ut, men så är det inte.

Metoden känns igen från andra typer av bedrägerier. Det ringer på telefonen eller knackar på dörren – oftast hos äldre personer – och där är någon som vill sälja varor "av finaste kvalitet". Men i själva verket är varorna knappt värda någonting.

För två år sedan blev Lennart och hans fru lurade av just såna här bedragare.

– Det var massvis av pengar den gången. De levererade de här jävla mattorna och det visade sig vara falskt alltihop. Polisen kunde ju tyvärr inte göra någonting. Nu är de här och försöker igen, säger Lennart Richholtz.

Under lördagen fick han ett samtal från ett nummer han inte kände igen. Personen på andra sidan luren sa, precis som förra gången, att han hade en närstående som gått bort och nu ville han sälja av sakerna. Men när han frågade om Lennart var intresserad, sa han den här gången nej.

– Det är samma upplägg som de alltid har haft, de talar om att det är någon affär med Schweiz, att någon har dött hit och dit. De är väldigt förslagna. En bekant till mig trodde det var äkta mattor och blev lurad, säger Lennart Richholtz som vill varna andra:

– Vi har haft det här i tio år och polisen har inte kommit någonstans. Jag vet att de varit uppe i Skövde också. Var på er vakt!

Många skinnjackor

Hos polisen känner man förstås till den här typen av brott. Gunilla Gustafsson, biträdande vakthavande befäl hos Västra Götalandspolisen, säger att bedrägeriet kommer i olika former. Mattbedragarnas metod liknar den som vägpiraterna använder sig – det vill säga att de försöker sälja något som inte är äkta.

– Det är samma som guldförsäljarna utmed vägen, de får folk att tro att de gör en jättebra affär, men så är det vad som helst, säger Gunilla Gustafsson.

Enligt henne så är det ofta så att mattbedragare ringer och säger att någon närstående till dem har dött.

– De säger att det är ett konkursbo som de vill sälja undan. Ett tag var det väldigt många skinnjackor som man reste runt med och försökte sälja. Man säger att en kompis behöver sälja de snabbt och att man kan ordna ett bra pris.

"Tänk till"

Polisen säger att man ska vara uppmärksam om man får besök hemma eller blir uppringd av försäljare – nästan oavsett vad de försöker sälja.

– Det finns även tavelförsäljare som gör så här, och jag förstår att man kan ryckas med och tycka att det är fina saker och bra pris. Men det är oftast inte alls värt det priset du får betala. Inga kvalitetsvaror säljs vid dörren eller på telefon. Och om du stoppas vid vägkanten, hur ofta köper man något där? frågar sig Gunilla Gustafsson.

Bästa tipset är således att bara säga nej och lägga på luren. För det kan vara väldigt besvärligt att få tillbaka pengarna om man blir lurad...

– Betalar man så är det tyvärr så att man i många fall får skylla sig själv. Det kan vara en brottslig handling från säljarna, men många gånger är det svårt att bevisa att man blivit lovad något annat än man köpt. Därför ska man aldrig köpa något på det här viset om man vill undvika att bli lurad, säger Gustafsson.

Och det håller Lennart Richholtz med om:

– De pratar på och försöker, men förhoppningsvis läser man detta och tänker till, säger han.