Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats ska vandra från Stockholm till Sydney

Mats Andrén har nått Göteborg och Västkusten på sin vandring från Stockholm till Sydney. Här får han sällskap en bit på vägen av Anneli Wester, årets kvinnligare äventyrare 2011. Mats bloggar om sin vandring på the-walk.se.
Foto: Lisa Irvall

GÖTEBORG. Mats Andrén, 50, ska gå runt halva jorden – från Stockholm till Sydney.

En vandring på 2 000 mil som kommer ta minst tre år.

– Jag vill leva enkelt och testa en ny livsstil, säger Mats Andrén, som i helgen passerade Göteborg.

2009 arbetade Mats Andrén heltid som lärare. Han bodde i ett stort hus på Gotland, fullt av prylar. I garaget stod två bilar och tre motorcyklar.

När hans förhållande sprack bestämde han sig för att leva ett enklare liv med färre måsten. Snart växte en idé fram om att göra en lång resa och samtidigt testa en ny livsstil. Resans mål blev Sydney i Australien – staden där Mats föddes och växte upp.

– Jag har alltid fascinerats av tanken på att leva minimalistiskt. Därför bestämde jag mig för att genomföra resan på enklaste sätt – genom att vandra. Jag ser det som ett experiment. Kommer jag att klara livet som en riktig Vagabond?

Mats testvandrade från Stockholm till Åre förra sommaren. Det kändes bra och Mats sålde i princip allt han ägde. Vad han hade kvar packade han ner i en ombyggd joggingbarnvagn – enkel att skjuta framför sig.

Tvekade du aldrig? 

– Nej, egentligen inte. Jag är en rastlös själ, hungrig att testa på ett kringflackande liv. Vad har jag att förlora?

Den 5 maj lämnade Mats Andrén Stockholm och i helgen passerade han Göteborg.

– Det känns kanonbra så här långt. Jag har mött många härliga människor. Livet är lätt och okomplicerat. Nu sätter jag kurs mot Helsingborg. Senare ser jag fram emot Holland, franska Atlantkusten, Istanbul och Indien. Jag ska även försöka nå upp till Mount Everests basläger, berättar Mats.

Två mil om dagen

2 000 mil lång är sträckan som ligger framför honom. Med ambitionen att avverka två mil om dagen kommer han att nå Sydney om tre år.

– Men jag känner ingen stress att hinna fram på den tiden. Jag vill leva i nuet, möta intressanta människor och se storslagen natur.

Mats Andrén är tveksam till västvärldens masskonsumtion.

– Människor har skeva prioriteringar. Ytlighet, image och prylar väger tyngre än upplevelser och kunskap. Lyckan sitter inte i materiella saker. Jag tror att vi måste ändra våra prioriteringar för vår egen skull. Annars kommer vi bli olyckliga och uttråkade.

Kommer du att hitta lyckan under din resa?

– Så enkelt är det inte. Men förhoppningsvis hittar jag en livsstil som passar mig. Många människor jag träffar drömmer i hemlighet om att lämna sitt stressiga, inrutade liv och bara dra. Det vore kul om jag kunde inspirera någon och visa att det är möjligt.

Henrik Jansson
henrik.jansson@gt.se