Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats och Kjells magiska glamourjul – 100 tomtar

Hemma hos Mats Eriksson och Kjell Dahlqvist är julen i full gång.Foto: Evelina Nedlund
I vitrinskåpet står en julko i porslin.Foto: Evelina Nedlund
Foto: Evelina Nedlund
Här är några av av de presentinslagningar som Mats Eriksson gjort.Foto: Evelina Nedlund
Kjell Dahlqvist är nöjd med årets julgran.Foto: Evelina Nedlund
I vitrinskåpet har julkulan med Marilyn Monroe som motiv fått en hedersplats.Foto: Evelina Nedlund
1 / 11

Makarna Mats Eriksson och Kjell Dahlqvist är två riktiga julentusiaster. 

Varje år i december förvandlas deras lägenhet till något av en julsaga fylld med glitter och glamour – och tomtar så klart.

–  Man blir glad varje år man tar fram de där tomtarna, här finns ju ett par hundra, säger Mats Eriksson.

Hemma hos Mats Eriksson och Kjell Dahlqvist i centrala Göteborg är julen i full gång. Det första man möts av när man kommer in i deras lägenhet är den pampiga julgranen – i år klädd helt i vitt. 

– Vi har olika teman varje år på granen. I år har vi en svart plastgran som är klädd i temat vitt och silver. Förra året hade vi röda dekorationer i granen, berättar Mats. 

För det mesta är juldekorationerna i lägenheten enhetliga och genomtänkta. Men det finns också små överraskningar här och var, som sticker ut och inte följer den övriga inredningen. I det stora vitrinskåpet i vardagsrummet finns till exempel en julko i porslin.

Och i ett av badrummen finns en byst – som fått en tomteluva, julen till ära.

"Om man har en staty eller någon annan dekoration hemma kan man sätta en tomteluva på den, så blir det genast juligare", säger Mats Eriksson.Foto: Evelina Nedlund

Juldekorationer behöver inte vara dyra

I lägenheten finns hundratals juldekorationer, men både Mats och Kjell har sina favoriter.

– Adventsstakarna betyder mycket tycker jag. Någon tomte här och där är väl alltid mysigt också, säger Kjell Dahlqvist.

Hans make instämmer.

– Jag tycker allt är viktigt på något sätt. Men man blir glad varje år man tar fram de där tomtarna, här finns ju ett par hundra. Vi har till exempel en tomte som är lik mitt syskonbarn så den kallar vi för Fabian, sen har vi en som är lik den gamla skådespelerskan Sif Ruud, säger Mats Eriksson.

Har ni några inredningstips när det gäller att dekorera sitt hem inför julen? 

– Att man ska plocka bort lite av det som man i vanliga fall har framme och ställa dit julsaker i stället, så att det inte blir för mycket. Och om man till exempel har statyer eller någonting kan man sätta tomteluvor på dem och fixa till så att det ser juligt ut, trots att det kanske är saker som man har hemma året runt, säger Mats Eriksson och fortsätter: 

– Man kan också knyta en rosett i rött, grönt eller guld på något man har hemma för att göra det juligare. Det är bara att försöka pynta så gott det går, allting behöver inte kosta så mycket pengar. Man kan göra ganska mycket själv. 

Men det är inte bara juldekorationerna i hemmet som Mats Eriksson lägger extra tid och omtanke på. Han ägnar även många timmar åt paketinslagning, vilket han också ger kurser i på fritiden. 

– Jag tycker det är viktigt att man i dagens läge, där allt går ut på att man ska tjäna så mycket pengar som möjligt, att man ger av sin tid. För det är det enda man har gemensamt med alla människor på hela jorden. Man har bara 24 timmar per dygn, och ger vi lite av de timmarna så får det vara presenten.

Mats visar upp några av sina presentinslagningar.Foto: Evelina Nedlund

Till inslagningarna använder han, bokstavligen talat, allt möjligt – från gamla spetsdukar och klockor till julkulor och glitter. För Mats är hållbarhet viktigt, vilket gör att han gärna återanvänder gamla föremål för att skapa nya, unika paket.

– Själva håller vi på mycket och sparar gammalt, kanske sådant som gått sönder. Man kan limma på det och göra om det. Man kan till exempel använda gamla tyger eller juldekorationer som man är trött på.

Och maken Kjell delar hans syn på återanvändning och hållbarhet.

– Det är fint med återanvändning i alla lägen. Så det är utmärkt det här, och kommer väl till pass, säger Kjell Dahlqvist.

Har 900 jullåtar i spellista

En annan sak som makarna tycker om och ägnar mycket tid åt i juletider är julmusik – men i det här fallet är det framför allt Kjell som lägger ner tid. 

I en av Kjells spellistor på Spotify har han nämligen samlat 900 jullåtar.

– Musiken är viktig. Jag älskar julmusik av alla slag! Både seriöst och schlageraktigt, och gamla amerikanska julsånger, säger Kjell.

Mats flikar in:

–  Kjell är ju fantastisk. Han håller ju på med julmusik hela tiden, så jag behöver inte ens bry mig. Det får han stå för. Vi spelar inget annat än julmusik från första advent fram till mellandagarna. Men sen är det slut, då lyssnar man inte på en enda julsång.

Varför tycker ni om julen så mycket?

– Det kommer från barndomen. Att det var spännande när man var liten. Det var det här med att vakna på julaftons morgon förväntansfull. Man kanske fick en julklapp till frukost, och sen på kvällen dansades det också lite kring granen, säger Kjell Dahlqvist och fortsätter:

– Sedan var det ju maten då, förstås. Jag har alltid varit matglad så jag har ätit allt på julbordet. Sedan är det gemenskapen med familj och vänner. 

Mats Eriksson och Kjell Dahlqvist tycker det är viktigt att vara med vänner och familj på julen.Foto: Privat

"Här är festligt när det är jul"

På julen bjuder de alltid in några vänner som är ensamma, och de säger att juldekorationerna och festligheterna i lägenheten främst är till för just det – att förgylla julen för deras vänner och familj.

– Det är roligt när våra gäster tycker det är mysigt och fint hemma hos oss, och de blir ju så jätteglada. För här är festligt när det är jul, med maten och dofterna, säger Kjell Dahlqvist.

Det är tydligt att värme, gemenskap och relationerna till människorna i deras närhet är det som står i fokus hemma hos makarna. Och det är något de ser som extra viktigt i juletider – och när det nya året närmar sig.

– Jag önskar att det nya året blir lite bättre än det här året. Med fred på jorden och att alla ska få vara lyckliga och glada så långt det går. Världen ser ju för hemsk ut just nu så jag önskar bara att få ett bättre år. Vi önskar oss också friskhet nästa år, säger Kjell Dahlqvist.

"Hälsan är det viktigaste"

Mats Eriksson delar hans åsikt, och säger att det han värderar absolut högst är hans egen – och sina närståendes – hälsa.

– Det tradigaste som finns är när folk säger att de önskar "att få vara frisk", men när man kommer upp i åren och fyller 50 så inser man att det faktiskt är det viktigaste. För är man inte frisk kan man inte njuta av någonting, och man kan inte ta hand om varken någon annan eller sig själv. Så det när man var liten och frågade farmor vad hon ville ha i julklapp och hon svarade "Åh, snälla barnbarn och att vara frisk", så hade hon så rätt i det hon sa. Det är faktiskt det viktigaste. 

Så har intervjun har nått sitt slut, och Kjell vet precis vad han vill förmedla.

– Så önskar vi alla en god jul naturligtvis, till alla tidningsläsare och människor runtomkring oss, säger Kjell Dahlqvist,