Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matprojektet som stärker kvinnorna

För sex år sedan startade 19-åriga Hajar Alsaidan föreningen Hoppet. En förening som arbetar för att stötta och stärka utsatta invandrarkvinnor i Angered i Göteborg. Efter att hon postade ett inlägg om föreningen på Facebook ringer nu människor från hela Sverige för att beställa maten som föreningen lagar.Foto: Privat
Maten från föreningen Hoppet i Angered stärker inte bara utsatta kvinnor. Pengarna från försäljningen av maten går även till att hjälpa barn i Irak som lider av den ärftliga blodsjukdomen talassemi. Foto: Privat
Bara att välja land. Den som beställer maten från kvinnorna i Angered kan välja bland rätter som lagas av arabiska, persika och kurdiska kvinnor. Foto: Privat
Efterfrågas över hela Sverige. Efter att Hajar Alsaidan postade ett inlägg om föreningens Hoppets verksamhet på Facebook hör människor från hela Sverige nu av sig och vill beställa mat. Foto: Privat
Det finns många olika sorters rätter att välja bland.Foto: Privat

2009 startade 19-åriga Hajar Alsaidan och hennes åtta systrar föreningen Hoppet.

En förening som stärker utsatta kvinnor vars mat nu efterfrågas över hela Sverige.

– Smakar du på deras soppa och säger att den är god är det en enorm seger på flera sätt, säger Hajar Alsaidan.

För sex år sedan kände den då 13-åriga Angeredstjejen Hajar Alsaidan att hon ville göra för något för utsatta kvinnorna som hon kände i Angered.

Kvinnor som hon såg blev isolerade och inte gjorde annat än att laga mat från tidig morgon till sent in på kvällen.

– Det handlar om kvinnor som behöver stöd och som vi vill hjälpa. Samtidigt vill vi få dem att göra något självständigt. Det handlar om kvinnor som kan vara arbetslösa, lever gömda eller är förtrycka i sina relationer. Vi vill ge dem känslan av att de har kraften att göra något själva, säger Hajar Alsaidan.

Sedan förenigen startade 2009 har hon lyckats få med sig sina åtta systrar till att engagera sig i föreningen.

– Min yngsta syster är bara 12 år och den äldsta är 30, det är verkligen jätteroligt, säger Hajar Alsaidan som till vardags pluggar till jurist i Göteborg.

Stärker självkänslan

Genom att sälja maten som lagas av arabiska, persiska och kurdiska kvinnor till olika event samlar föreningen också in pengar som hjälper deras familjer att klara vardagen.

– Många lever på socialbidrag eller kanske inte har någon inkomst alls. När vi har fått in en order har vi gjort så att vi säljer maten från den som har det störta behovet för tillfället. Det är inte så att det blir mycket pengar, men det hjälper och stärker de här kvinnorna jättemycket, säger Hajar Alsaidan.

Idag säljer förenigen mat som lagas av tolv olika kvinnor i Angeredsområdet.

Kvinnor i olika åldrar och vars erfarenhet av matlagning varierar stort.

Fram till för några dagar sedan beställdes maten framför allt av människor inom närområdet som kände till föreningen.

– Har det inte funnits någon order har vi sätt till att skapa en. Det blir win win. Någon behöver mat någon andra pengar, säger Hajar Alsaidan.

Efter att hon i onsdags postade ett inlägg på Facebook har allt förändrats.

– Jag skrev inlägget lite slarvigt då jag inte skrev att vi håller till i Göteborg. Nu ringer människor från hela Sverige och vill ha vår mat. Det har ringt från Umeå, Uppsala, och Stockholm. Det har spridigt sig hur mycket som helst, skrattar Hajar Alsaidan.

Hjälper barn i Irak

Drömmen är nu att kunna hitta egen lokal där förenigens medlemmar kan samlas och laga maten tillsammans. Även om pengarna är viktiga för kvinnorna menar Hajar Alsaidan att deras stärkta självkänsla är grundpelaren för verksamheten.

– Smakar du på deras soppa och säger att den är god är det en enorm seger på flera sätt. De blir sedda och ser att de kan tjäna pengar själva och att folk uppskattar dem. Vi gör det som ofta blir en plikt i hemmet till deras nöje och sysselsättning, säger hon.

Matlagningen hjälper inte bara kvinnorna som lagar maten. Deras insats samlar också in pengar till sjuka barn i Irak som lider av blodsjukdomen talassemi. En ärftlig sjukdom som angriper de röda blodkropparna vilket gör att barnen som lider av sjukdomen är i ständigt behov av blodtransfusioner.

– Om vi säljer mat från en kvinna för till exempel 200 kronor så lägger vi undan 50 kronor. De pengarna räcker till både resan fram och tillbaka till sjukhuset, blodtransfusionen och barnens medicin efteråt, säger Hajar Alsaidan.