För sex år sedan startade 19-åriga Hajar Alsaidan föreningen Hoppet. En förening som arbetar för att stötta och stärka utsatta invandrarkvinnor i Angered i Göteborg. Efter att hon postade ett inlägg om föreningen på Facebook ringer nu människor från hela Sverige för att beställa maten som föreningen lagar. Foto: PrivatFör sex år sedan startade 19-åriga Hajar Alsaidan föreningen Hoppet. En förening som arbetar för att stötta och stärka utsatta invandrarkvinnor i Angered i Göteborg. Efter att hon postade ett inlägg om föreningen på Facebook ringer nu människor från hela Sverige för att beställa maten som föreningen lagar. Foto: Privat
För sex år sedan startade 19-åriga Hajar Alsaidan föreningen Hoppet. En förening som arbetar för att stötta och stärka utsatta invandrarkvinnor i Angered i Göteborg. Efter att hon postade ett inlägg om föreningen på Facebook ringer nu människor från hela Sverige för att beställa maten som föreningen lagar. Foto: Privat
Maten från föreningen Hoppet i Angered stärker inte bara utsatta kvinnor. Pengarna från försäljningen av maten går även till att hjälpa barn i Irak som lider av den ärftliga blodsjukdomen talassemi. Foto: PrivatMaten från föreningen Hoppet i Angered stärker inte bara utsatta kvinnor. Pengarna från försäljningen av maten går även till att hjälpa barn i Irak som lider av den ärftliga blodsjukdomen talassemi. Foto: Privat
Maten från föreningen Hoppet i Angered stärker inte bara utsatta kvinnor. Pengarna från försäljningen av maten går även till att hjälpa barn i Irak som lider av den ärftliga blodsjukdomen talassemi.  Foto: Privat
Bara att välja land. Den som beställer maten från kvinnorna i Angered kan välja bland rätter som lagas av arabiska, persika och kurdiska kvinnor. Foto: PrivatBara att välja land. Den som beställer maten från kvinnorna i Angered kan välja bland rätter som lagas av arabiska, persika och kurdiska kvinnor. Foto: Privat
Bara att välja land. Den som beställer maten från kvinnorna i Angered kan välja bland rätter som lagas av arabiska, persika och kurdiska kvinnor.  Foto: Privat
Efterfrågas över hela Sverige. Efter att Hajar Alsaidan postade ett inlägg om föreningens Hoppets verksamhet på Facebook hör människor från hela Sverige nu av sig och vill beställa mat. Foto: PrivatEfterfrågas över hela Sverige. Efter att Hajar Alsaidan postade ett inlägg om föreningens Hoppets verksamhet på Facebook hör människor från hela Sverige nu av sig och vill beställa mat. Foto: Privat
Efterfrågas över hela Sverige. Efter att Hajar Alsaidan postade ett inlägg om föreningens Hoppets verksamhet på Facebook hör människor från hela Sverige nu av sig och vill beställa mat.  Foto: Privat
Det finns många olika sorters rätter att välja bland. Foto: PrivatDet finns många olika sorters rätter att välja bland. Foto: Privat
Det finns många olika sorters rätter att välja bland. Foto: Privat

Matprojektet som stärker kvinnorna

Publicerad

2009 startade 19-åriga Hajar Alsaidan och hennes åtta systrar föreningen Hoppet.

En förening som stärker utsatta kvinnor vars mat nu efterfrågas över hela Sverige.

– Smakar du på deras soppa och säger att den är god är det en enorm seger på flera sätt, säger Hajar Alsaidan.

För sex år sedan kände den då 13-åriga Angeredstjejen Hajar Alsaidan att hon ville göra för något för utsatta kvinnorna som hon kände i Angered.

Kvinnor som hon såg blev isolerade och inte gjorde annat än att laga mat från tidig morgon till sent in på kvällen.

– Det handlar om kvinnor som behöver stöd och som vi vill hjälpa. Samtidigt vill vi få dem att göra något självständigt. Det handlar om kvinnor som kan vara arbetslösa, lever gömda eller är förtrycka i sina relationer. Vi vill ge dem känslan av att de har kraften att göra något själva, säger Hajar Alsaidan.

Sedan förenigen startade 2009 har hon lyckats få med sig sina åtta systrar till att engagera sig i föreningen.

– Min yngsta syster är bara 12 år och den äldsta är 30, det är verkligen jätteroligt, säger Hajar Alsaidan som till vardags pluggar till jurist i Göteborg.

Stärker självkänslan

Genom att sälja maten som lagas av arabiska, persiska och kurdiska kvinnor till olika event samlar föreningen också in pengar som hjälper deras familjer att klara vardagen.

– Många lever på socialbidrag eller kanske inte har någon inkomst alls. När vi har fått in en order har vi gjort så att vi säljer maten från den som har det störta behovet för tillfället. Det är inte så att det blir mycket pengar, men det hjälper och stärker de här kvinnorna jättemycket, säger Hajar Alsaidan.

Idag säljer förenigen mat som lagas av tolv olika kvinnor i Angeredsområdet.

Kvinnor i olika åldrar och vars erfarenhet av matlagning varierar stort.

Fram till för några dagar sedan beställdes maten framför allt av människor inom närområdet som kände till föreningen.

– Har det inte funnits någon order har vi sätt till att skapa en. Det blir win win. Någon behöver mat någon andra pengar, säger Hajar Alsaidan.

Efter att hon i onsdags postade ett inlägg på Facebook har allt förändrats.

– Jag skrev inlägget lite slarvigt då jag inte skrev att vi håller till i Göteborg. Nu ringer människor från hela Sverige och vill ha vår mat. Det har ringt från Umeå, Uppsala, och Stockholm. Det har spridigt sig hur mycket som helst, skrattar Hajar Alsaidan.

Hjälper barn i Irak

Drömmen är nu att kunna hitta egen lokal där förenigens medlemmar kan samlas och laga maten tillsammans. Även om pengarna är viktiga för kvinnorna menar Hajar Alsaidan att deras stärkta självkänsla är grundpelaren för verksamheten.

– Smakar du på deras soppa och säger att den är god är det en enorm seger på flera sätt. De blir sedda och ser att de kan tjäna pengar själva och att folk uppskattar dem. Vi gör det som ofta blir en plikt i hemmet till deras nöje och sysselsättning, säger hon.

Matlagningen hjälper inte bara kvinnorna som lagar maten. Deras insats samlar också in pengar till sjuka barn i Irak som lider av blodsjukdomen talassemi. En ärftlig sjukdom som angriper de röda blodkropparna vilket gör att barnen som lider av sjukdomen är i ständigt behov av blodtransfusioner.

– Om vi säljer mat från en kvinna för till exempel 200 kronor så lägger vi undan 50 kronor. De pengarna räcker till både resan fram och tillbaka till sjukhuset, blodtransfusionen och barnens medicin efteråt, säger Hajar Alsaidan.

 

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER