Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Matildas huvud har suttit löst i tolv år – nu ska det sättas fast

Även om Matilda stundvis lyckats leva ett normalt liv sedan olyckan, har vardagen främst kantats av fysiska problem. Foto: Privat
Matilda har levt med svåra symtom i 12 år Foto: Privat
Matildas skada är mycket smärtsam. Foto: Privat

Matilda Nordling, 26, har levt med svåra nacksmärtor i 12 år efter en olycka – spanska specialister har förklarat att hennes skalle sitter löst till följd av skadan.

Nu har Skaraborgs sjukhus bestämt sig för att betala en miljon kronor för att hjälpa Matilda få tillbaka sitt liv.

– Jag har suttit dag och natt i sjukhussängen med två datorer och telefoner och jobbat för mitt liv, för att få hjälp för att kunna överleva, säger Matilda. 

Matilda var 13 år gammal när en tjockmadrass föll över henne under en gymnastiklektion. Sedan dess nar hon lidit av svåra nacksmärtor och en rad andra funktionsnedsättande symtom, som perioder av förlamning. Hon sökte länge svaret på vad som var fel – utan att få det.

– Den första läkaren jag träffade sa att allt såg bra ut, gav mig ett par kryckor och sa åt mig att åka hem, berättar Matilda, vars historia först uppmärksammades i Göteborg–Posten.

Bara timmar senare blev Matilda förlamad på hela högra kroppshalvan. En förlamning som var övergående – men som återkom då och då under många års tid. Även om Matilda stundvis lyckats leva ett normalt liv sedan olyckan så har vardagen främst kantats av fysiska problem. 

– Jag har spenderat kanske 1,5 år på liggandes enbart på sjukhus, om man räknar ihop alla olika omgångar, säger Matilda. 

Hon berättar att svenska läkare inte har kunnat hitta felet. En läkare sa till henne att hon fick lära sig att leva med smärtan. Andra läkare sa att hennes problem bara var psykologiska.  

Under åren har hon lidit av svåra smärtor och opererats flera gånger, ändå har hon inte blivit bättre.

"Mitt huvud sitter alltså löst”

I Barcelona i Spanien finns det enda läkarteam i Europa med specialkunskap om Matildas typ av skada. Hon sökte sig dit och var övertygade om att Försäkringskassan skulle täcka kostanden för den nödvändiga operation som experterna ansåg henne behöva. När hon sedan fick avslag hade hon redan betalat 200 000 i handpenning. 

– Vi fick inte tillräckligt med underlag för att kunna bedöma situationen riktigt. Vi gav avslag, säger Jan Boveng, områdeschef på Försäkringskassan. 

Matilda tog avslaget hårt. 

–  Jag bröt ihop totalt när de sa nej. Jag satt dag och och natt i tre veckor och försökte tänka ut hur jag skulle få ihop pengarna.

De spanska specialisterna har berättat för Matilda att piggen som huvudet fäster på har frakturer i sig, och att nackkotorna är skadade.

– Mitt huvud sitter alltså löst, sammanfattade hon situationen för Aftonbladet.

Sjukhuset betalar

När det såg som mörkast ut kom glädjebeskedet, Skaraborgs sjukhus bestämde sig för att betala för både operationen och eftervården. 

– Det känns helt fantastiskt, säger Matilda.

Sedan augusti har hon legat i sjukhussängen på Lidköpings sjukhus. På måndag flyger hon till Barcelona. Nästa vecka påbörjar hon operationerna för att steloperera nacken hos expertteamet. 

Matildas symtom förväntas bli sjuttio procent bättre efter ingreppen, har hon fått berättat för sig. 

– Jag ska ut och resa när jag blivit bättre, det har jag aldrig kunnat göra. Jag ska även plugga till advokat och skaffa familj. Sen vill jag också föreläsa om min resa, detta får inte hända någon annan, säger Matilda Nordling.

 

LÄS MER: Amandas hårväxt var ovanlig kvinnosjukdom

LÄS MER: Simons skräckskada – efter Lisebergsbesöket