Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matilda var 15 år när hon blev gravid med Charlie

Många tror att Matilda Drysén är Charlies storasyster – men hon är hans mamma.Foto: Joakim Eriksson
Matilda Drysén, 23, och sonen Charlie, 7. Foto: Joakim Eriksson

Många tror att Matilda Drysén är sjuårige Charlies storasyster.

Men hon är hans mamma.

Matilda var 15 år och gick i nian när hon blev med barn.

– Jag tänkte först att det inte kunde vara sant. Det fanns inte i min värld. Nu älskar jag verkligen att vara mamma. Charlie är världens finaste och vi har väldigt roligt ihop, säger hon.

När Matilda Drysén, 23, i Borås ska hämta Charlie i skolan eller går på föräldramöte är det många som tror att hon är hans äldre syster.

– Då säger han alltid att ”nej, hon är min mamma, men hon är jätteung”. För honom finns inget annat, säger Matilda Drysén.

Hon säger att hon inte kommer ihåg hur det var att inte vara mamma, att hon inte vet om något annat.

På vårterminen när Matilda Drysén gick i nian kände hon att något inte var som vanligt. Mensen hade uteblivit och hennes mamma, som är barnmorska, gav henne ett graviditetstest – och visst, hon var med barn.

– Det fanns inte i min värld att jag skulle vara gravid. Man tänker inte i de banorna, att det ska hända när man är 15 år. Jag hade slutat med p-piller och hade en inbokad tid för att byta preventivmedel. Då hände det, konstaterar hon.

Charlie föddes när mamma Matilda bara var 16 år.Foto: Joakim Eriksson

”Fanns inte i min värld”

Ganska snart fattade Matilda beslutet att hon ville fortsätta graviditeten.

– Mamma bokade in mig på abortmottagningen. Det var hennes självklara reaktion. Men när jag gjorde ultraljud sa barnmorskan att ”här kan man se bebisen” och pekade på skärmen. Då hände något i min hjärna. Jag bestämde mig direkt när jag låg där att jag ville behålla barnet, berättar hon.

Matilda Drysén var 16 år och hade just gått ut nian när hon blev mamma till Charlie.

Matilda säger att hon fick ett väldigt fint stöd från sin mamma från början.

– De första dagarna var det nog lite jobbigt för henne. Men det tog inte lång tid innan hon längtade efter att bli mormor. Hon är barnmorska och har erfarenhet av sådana här situationer, så när jag väl bestämt mig stöttade hon mig hela vägen, berättar hon.

”Blev så klart jätteupprörd”

Matilda säger att hon hade svårare att berätta för sin pappa. Och hon förstår nu hans reaktion. 

– Han blev så klart jätteupprörd i början. Han var orolig att jag inte skulle gå klart skolan och strunta i gymnasiet. Men det släppte efter hand och när Charlie föddes var han jättejättestolt, säger hon.

 

LÄS MER: Mikaela fick kritik för sitt barnbeslut

 

Under graviditeten tog Matildas relation med Charlies pappa slut. 

– Han sa i början att vad du än väljer så stöttar jag och hjälper dig, hur det än blir så löser vi det. Det var jätteskönt. Men det var tufft i början att bo ensam med Charlie. Då var det lite struligt mellan mig och hans pappa så jag fick mest hjälp av mamma och familjen. Men när Charlie blev äldre har han tagit allt mer ansvar. Det har gått jättebra och nu är Charlie hos honom varannan vecka.

”Vi har väldigt roligt ihop” konstaterar Matilda Drysén och säger att hon och sonen Charlie har samma humor och är ”väldigt lika”.Foto: Joakim Eriksson

Matilda bodde sina första tolv år i Fristad utanför Borås, där hennes pappa bor. Efter att föräldrarna separerat flyttade hon med sin mamma till centrala Borås och började högstadiet där.

– Jag har alltid varit duktig i skolan och haft lätt för mig. Men när jag blev tonåring var jag lite stökig under en period, struntade i läxorna och skolkade. Jag tänker på hur det blivit om jag inte fått Charlie, säger hon.

Matilda Drysén trivs med livet som ung mamma till Charlie. Foto: Joakim Eriksson
"Jag har alltid varit duktig i skolan och haft lätt för mig. Men när jag blev tonåring var jag lite stökig under en period, struntade i läxorna och skolkade. Jag tänker på hur det blivit om jag inte fått Charlie", säger Matilda Drysén.Foto: Joakim Eriksson

Gick ut med bra betyg

När Matilda blev gravid slog ansvarskänslan mer eller mindre till direkt. Hon skärpte sig ordentligt, förklarar hon.

– Jag var ju tvungen, för jag ville vara en bra förebild för mitt barn. Jag fick väldigt bra betyg, både i nian och senare i gymnasiet. Jag kan ju inte säga till min son att han ska göra bra ifrån sig i skolan om jag inte själv hade gjort det Jag vill att det ska gå bra för honom i livet, konstaterar hon.

Efter att halva graviditeten gått flyttade Matilda in i en egen lägenhet i samma hus där hennes mamma bor. Charlie föddes i oktober 2011 och ett år senare började Matilda gymnasiet och läste medieprogrammet på Ljud- och bildskolan i Borås. ”Allt har bara rullat på”, förklarar Matilda Drysén, som även berättat om livet som ung mamma i Borås Tidning.

 

LÄS MER: Ann-Christine hoppade av nian för att föda barn

 

Efter skolan har hon arbetat, dels på Ica och dels på Posten.

– Jag har aldrig haft en chans att spara pengar tidigare. Så nu jobbar jag heltid på Posten och även kvällar och helger på Ica när Charlie är hos sin pappa. Jag jobbar mycket för att kunna bygga upp en buffert, berättar hon.

Matilda Drysén, 23, vill gärna ha fler barn i framtiden.Foto: Joakim Eriksson

Älskar att vara mamma

Charlie går i första klass och trivs bra i skolan. Det stora intresset är fotboll.

– Han är extremt intresserad, och ägnar all sin lediga tid åt att spela, titta på och läsa om fotboll. Och så spelar han handboll och är väldigt engagerad i skolan.

Matilda tycker att det finns flera fördelar med att vara en ung mamma:

– Jag brukar säga till Charlie att jag kommer kunna leva många år med honom. Och jag är ganska ungdomlig. Det är klart att man kan vara en pigg och aktiv mamma även om man är 30, men kanske på ett annat sätt än när man är yngre … Jag är fortfarande väldigt lekfull och gillar verkligen att leka med Charlie. Jag vet många som är äldre som inte leker lika mycket med sina barn, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte tänkta mig livet utan Charlie. Jag har världens finaste son som också är världens snällaste. Vi har väldigt roligt ihop.

Charlies absolut största intresse i livet är fotboll.Foto: Joakim Eriksson

”Var du 16 när du fick mig?”

Och Matilda berättar att Charlie, när han började reflektera över att han har en ung mamma, en gång sa: ” Var du 16 när du fick mig? Då var du faktiskt bara ett barn.”

Visst har hon mött undrande blickar från omgivningen. Särskilt i början var det många som tittade och undrade om det var hennes barn som låg i vagnen. 

Ibland har hon känt sig dumförklarad. 

– När Charlie gick på dagis var det som om förskolepersonalen ville lära mig saker hela tiden. Jag blev lite mästrad. De trodde inte att jag kunde något, fast jag visste mycket väl vad jag gjorde.

Charlie, 7, är en glad och pigg sjuåring som älskar fotboll, berättar hans mamma: ”Han spelar, tittar på och läser om fotboll”.Foto: Joakim Eriksson

En gång fick hon frågan: ”Du vet väl att barn inte får titta på filmer som innehåller våld?”.

– Man måste inte vara 30 för att veta det? Jag har alltid haft jättestor koll. Och jag har alltid stått upp för mig själv. Ingen ska sätta sig på mig bara för att jag är yngre, menar Matilda.

Hon är sambo igen och förklarar att hennes nya kärlek fungerar jättebra ihop med Charlie.

– Så vi bor vi tre tillsammans. Det funkar jättebra. Någon gång vill jag absolut ha fler barn, men inte just nu. Och jag ser fram emot att se vad det blir av Charlie. Hur han blir som person och hur vi kommer att ha det tillsammans i framtiden.