Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matilda klär sin son i klänning och rosett

Matilda pussar sin älskade son Charlie, för dagen finklädd i klänning och rosett.
Foto: Privat
Det viktigaste är att Charlie ska få vara den han är, oavsett vilka ideal som råder i samhället.
"Sedan jag blev mamma har jag växt som person. Nu är jag jättestark", säger Matilda Sohl. På egna bloggen Bebislycka delar hon med sig av livet som mamma.
En mer vardagsklädd Charlie vilar ut på en fårskinnsfäll.

VÅRGÅRDA. Matilda Sohls, 19, blogginlägg där hon visar upp sonen Charlie, sex månader, i klänning och rosett har väckt många reaktioner.

– Folk säger att han ska bli homosexuell bara för att han bär rosa kläder, de borde skärpa sig! För det första vad gör det och för det andra tycker jag att man ska få vara den man är, säger hon.

Samtidigt hyllas hon av många för sitt genustilltag.

Matilda Sohl är en ung, ganska nybliven mamma. Graviditeten var en överraskning, men beslutet att behålla barnet var självklart.

– När jag såg ultraljudsbilden så fanns det inga tveksamheter. Att Charlie föddes är det bästa som har hänt mig, säger Matilda Sohl.

Övertygelsen om att alla ska få vara sig själva och att samhället ställer orimliga krav på hur man ska se ut och vara är stark hos henne. Hon hittade själv styrka i att läsa föräldrabloggar under graviditeten och nu vill hon själv vara en liknande källa till inspiration.

– Många föräldrar unnar inte sina barn att vara sig själva eftersom det är rädda för vad andra ska tycka. Jag vill aldrig stå i vägen för vad Charlie vill göra, så länge det inte skadar andra.

Hade en agenda

Matilda Sohl hade en klar avsikt med att publicera bilder på Charlie i klänning och rosett.  Hon ville ha reaktioner.

– Det var en engångsföreteelse för att markera att är okej att även pojkar har klänning. Det finns så mycket fördomar.

Men den unga mamman har fått utstå viss kritik, eftersom Charlie, som är sex månader, inte själv är gammal nog att ta egna beslut om vad han ska ha på sig. Men eftersom meningen var att väcka debatt så bryr hon sig inte om det.

– En del tycker att jag är knäpp, andra att jag är stark. Jag hoppas att alla föräldrar låter sina barn utforska och hitta sig själva.

Det bästa som hänt

Och för er som undrar: Nej, Matilda Sohl ville inte hellre ha en dotter. Det är inte det som det handlar om.

– Jag älskar min son så mycket, jag blir varm bara av att se honom. Han lyser upp mina dagar, säger Matilda Sohl.

Vilket som är Charlies eget favoritplagg vet han nog inte själv än, men en flerfärgad tröja med stjärntryck ligger bra till enligt mamman. Helt säkert är att favoritleksaken är en lila elefant som spelar Broder Jacob.