Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matilda, 19, lever med en påse på sin mage

"Många kollar på mig när jag går omkring i bikini, men det är bara att le och se glad ut", säger hon.
Foto: Privat
Matilda Ahdrian är glad för att hon har en påse på magen.
Foto: Privat
"Det är tack vare den som jag inte ligger på sjukhus i dag" säger hon.
Foto: Privat
Matilda gillar nya utmaningar och är glad över att hon klarar av att resa jorden-runt med en påse på magen.
Foto: Privat
Hon har döpt stomin till Gunnar och grattar honom på namnsdagen och firar hans födelsedag.
Foto: Privat

Frölundatjejen Matilda Ahdrian, 19, lever utan tjocktarm och har en påse på magen för att klara av vardagen. Men hon låter inte den sätta stopp för henne att leva det liv hon vill och nu gör hon sitt livs jorden-runt-resa.

– Många kollar på mig när jag går omkring i bikini, men det är bara att le och se glad ut, säger hon.

Hon var bara 17 år när hon opererade sig för tarmsjukdomen ulcerös kolit och fick beskedet att hon skulle behöva leva med en påse på magen. Men tvärtemot vad man hade kunnat tro så var det något som Matilda blev glad över.

– Från början tänkte jag bara nej, nej, jag vill inte. Jag tänkte att hela min frihet skulle tas ifrån mig och att jag inte längre skulle kunna ha tajta kläder. Att jag inte skulle kunna ha balklänning och åka på flaket när jag tog studenten ett och ett halvt år senare. Men när beskedet kom att det blev operation så hade jag 41 graders feber och mådde så dåligt att det kändes skönt, det var en stor lättnad. Det är tack vare påsen som jag inte ligger på sjukhus i dag, säger Matilda.

Påse på magen

Finnar, vikt och formar på kroppsdelar är något som för många tonåringar är en känslig fråga. Men att gå omkring med en påse på magen är inget som bekymrar Matilda. Hon har döpt sin stomi till Gunnar, grattar honom på hans namnsdag och firar hans födelsedagar.

– Haha ja tarmen heter Gunnar och är som en liten kompis. Det kändes bara givet att den ska ha ett namn när den ska hänga med så länge. Det är som att jag tar hand om Gunnar och inte min tarm. Man känner sig lite speciell och lite cool för att man är unik, så folk får gärna kolla.

Det har gått två och ett halvt år sedan hon opererades och i dag lever Matilda samma liv som vilken 19-åring som helst. Visst måste hon lägga en del tid på att tömma påsen på magen och se till att alltid ha med sig nya plattor och påsar men hon lever efter mottot "Det går om man vill".

Reste jorden runt

När GT når Matilda är hon ute på en tre månader lång jorden-runt-resa. Något som hon för två år sedan inte trodde skulle kunna vara möjligt. Matilda driver bloggen matildaahdrian.blogg.se där hon skriver om hur det är att leva med stomi. Under rubriken "Tänk att jag kan göra detta" skriver Matilda "Att jag just nu sitter i ett hus på Fiji, mitt uppe i en jorden-runt-resa. Det är rätt fräckt. Med tanke på att jag för två år sedan trodde att allt vad frihetslivet innebar var över. Och nu plötsligt är jag på min livs resa, än så länge utan problem, och påsen är med.”.

– Jag kan inte ändra på att jag har en påse på magen, det enda jag kan ändra är min inställning. Det är bara att leva med det och det blir vad man gör det till. Nu tar jag nya utmaningar för att visa vad det går att göra.

Ett sätt att nå ut

Från början använde Matilda bloggen som en dagbok, men nu har den också blivit ett sätt att nå ut och stötta andra i samma situation.

– Många mår dåligt av sjukdomen och att ha stomi så det är kul att min dagbok kan hjälpa andra. Att det räcker med att jag är öppen för att få andra att kanske må bättre, säger hon.

Matilda tycker att det är viktigt att visa att man kan ha ett bra liv även om man lever med en stomi.

– Allt eftersom tiden har gått har jag insett att jag kan göra lite vad jag vill. Jag är inte låst och det gäller att tänka positivt. Man får lära sig att acceptera att livet inte alltid är rättvist och jobba utifrån den situation man har, säger hon.

Det här är Ulcerös kolit

- En kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som angriper ändtarmen eller tjocktarmen. Den kallas även sårig tjocktarmsinflammation.

- Vanligast är att den sitter i nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen, men den kan också angripa hela tjocktarmen.

- Om bara ändtarmen är inflammerad kallas den proktit.

- Cirka 20 000 patienter har denna diagnos och ungefär 500 insjuknar varje år.

- Sjukdomen debuterar oftast i 15-20 års åldern.

- De allra flesta med ulcerös kolit behöver aldrig genomgå en operation. Men i vissa fall räcker det inte med medicinsk behandling för att stoppa inflammationen och det kan då bli nödvändigt med kirurgi.

- Idag finns flera olika alternativ och metoder för kirurgiska ingrepp mot sjukdomen. Vanligast är en bäckenreservoar. Kirurgen konstruerar då en behållare av en bit tunntarm som ansluts till ändtarmsöppningen. Avföringen leds därmed den vanliga vägen.

- Ett annat alternativ är en stomi. Det betyder att man får "påse på magen", antingen tillfälligt för att avlasta tarmen eller som en permanent lösning.

Källa: magotarm.se samt www.ilco.nu