"I skolan skrek de hora till mig i korridorerna och det hände att jag gick ut från lektionerna gråtandes", säger Mathilda Augustsson.
"I skolan skrek de hora till mig i korridorerna och det hände att jag gick ut från lektionerna gråtandes", säger Mathilda Augustsson.

Mathilda mobbades och kallades "hora"

Publicerad

BORÅS. Boråstjejen Mathilda Augustsson, 17, mobbades under två år – på grund av några bilder. Hon fick motta sparkar, elaka kommentarer och någon klottrade ordet "HORA" på hennes skåp.

– Skolan var som ett svart helvete, säger hon.

BT.se var först att berätta om Mathilda Augustsson som var 13 år och precis hade börjat högstadiet när allting började. Hon fick ganska snabbt en relation med en kille i nian. De smsade och skickade lättklädda bilder på sig själva till den andra. Sedan vet inte Mathilda Augustsson vad som hände, men hon förstod att bilderna hade spridit sig.

– Folk kallade mig saker som jag förstod var kopplat till bilderna och de visade bilderna för varandra på skolan. Det var uppenbart att de hade spridits.

"Skrek hora till mig"

Vad Mathilda inte visste då var att de kommande två åren skulle bestå av elaka kommentarer, hårda sparkar och vänner som vände henne ryggen.

– I skolan skrek de hora till mig i korridorerna och det hände att jag gick ut från lektionerna gråtandes, säger hon.

Mathilda minns än i dag hur det kändes att gå till skolan.

– Jag kommer ihåg känslan, hur det var att gå i korridorerna. Det var som att allt runtomkring var svart och allt ljus riktades mot mig, alla stirrade. Sen kom jag fram till mitt skåp där någon hade skrivit "HORA" med en spritpenna, säger hon.

Även utanför skolan pågick mobbningen och hon fick motta elaka kommentarer via sms och sociala medier. Men det var inte bara psykisk mobbning Mathilda utsattes för.

– En gång när jag skulle gå till skolan kom de massa killar emot mig. De kastade ner mig på marken, sparkade och kastade snö på mig, säger hon.

Hade självmordstankar

Mathilda kände att det inte fanns någon utväg och gick i självmordstankar. Men plötsligt tog hennes vardag en ny vändning. Mathildas skolsyster kontaktade Mathildas föräldrar och berättade vad som hade hänt.

– Mamma och pappa sa att de hade förstått att någonting var fel, men inte vad. Jag sa hela tiden att allting var bra, jag vågade inte berätta för dem, säger Mathilda.

Efter det blev det lite bättre, men ingen åtgärd togs mot killarna i nian som var hennes värsta mobbare.

– Skolsystern sa att de ju ändå gick i nian, de skulle snart gå ut skolan och då skulle allt bli bra, säger Mathilda.

I dag mår Mathilda bra och tar inte längre åt sig av de elaka kommentarerna. Men hon önskar att skolan hade ställt upp och gjort mer.

– Jag kan inte ens önska min värsta fiende att gå igenom det jag har gått igenom, säger hon.

Vad skulle du säga till mobbarna om du träffade dem i dag?

– En del av dem har skrivit till mig nu och sagt att de ångrar vad de gjorde då. Jag önskar bara att de redan för fyra år sedan förstod vad de gjorde och att de inte kommer att göra något liknande igen, säger Mathilda.

Evelina Lindfors
Evelina Lindfors

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER