Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mathilda mobbades och kallades "hora"

"I skolan skrek de hora till mig i korridorerna och det hände att jag gick ut från lektionerna gråtandes", säger Mathilda Augustsson.

BORÅS. Boråstjejen Mathilda Augustsson, 17, mobbades under två år – på grund av några bilder. Hon fick motta sparkar, elaka kommentarer och någon klottrade ordet "HORA" på hennes skåp.

– Skolan var som ett svart helvete, säger hon.

Det värsta under mobbingen

Det Mathilda upplevde som det absolut värsta under åren som mobbningen pågick var ensamheten.

Många av hennes vänner vände henne ryggen och hon hade ingen att vara med.

Hon låste in sig på sitt rum och bara satt där, utan att säga något till sina föräldrar.

På skolan och på bussen kände hon sig uttittad och hon hade ingen vid sin sida.

Hon kände sig väldigt ensam och aldrig tidigare hade hon känt sig så nedtryck.

Mathilda kände att skolan inte valde att göra något åt hennes situation.

BT.se var först att berätta om Mathilda Augustsson som var 13 år och precis hade börjat högstadiet när allting började. Hon fick ganska snabbt en relation med en kille i nian. De smsade och skickade lättklädda bilder på sig själva till den andra. Sedan vet inte Mathilda Augustsson vad som hände, men hon förstod att bilderna hade spridit sig.

– Folk kallade mig saker som jag förstod var kopplat till bilderna och de visade bilderna för varandra på skolan. Det var uppenbart att de hade spridits.

"Skrek hora till mig"

Vad Mathilda inte visste då var att de kommande två åren skulle bestå av elaka kommentarer, hårda sparkar och vänner som vände henne ryggen.

– I skolan skrek de hora till mig i korridorerna och det hände att jag gick ut från lektionerna gråtandes, säger hon.

Mathilda minns än i dag hur det kändes att gå till skolan.

– Jag kommer ihåg känslan, hur det var att gå i korridorerna. Det var som att allt runtomkring var svart och allt ljus riktades mot mig, alla stirrade. Sen kom jag fram till mitt skåp där någon hade skrivit "HORA" med en spritpenna, säger hon.

Även utanför skolan pågick mobbningen och hon fick motta elaka kommentarer via sms och sociala medier. Men det var inte bara psykisk mobbning Mathilda utsattes för.

– En gång när jag skulle gå till skolan kom de massa killar emot mig. De kastade ner mig på marken, sparkade och kastade snö på mig, säger hon.

Hade självmordstankar

Mathilda kände att det inte fanns någon utväg och gick i självmordstankar. Men plötsligt tog hennes vardag en ny vändning. Mathildas skolsyster kontaktade Mathildas föräldrar och berättade vad som hade hänt.

– Mamma och pappa sa att de hade förstått att någonting var fel, men inte vad. Jag sa hela tiden att allting var bra, jag vågade inte berätta för dem, säger Mathilda.

Efter det blev det lite bättre, men ingen åtgärd togs mot killarna i nian som var hennes värsta mobbare.

– Skolsystern sa att de ju ändå gick i nian, de skulle snart gå ut skolan och då skulle allt bli bra, säger Mathilda.

I dag mår Mathilda bra och tar inte längre åt sig av de elaka kommentarerna. Men hon önskar att skolan hade ställt upp och gjort mer.

– Jag kan inte ens önska min värsta fiende att gå igenom det jag har gått igenom, säger hon.

Vad skulle du säga till mobbarna om du träffade dem i dag?

– En del av dem har skrivit till mig nu och sagt att de ångrar vad de gjorde då. Jag önskar bara att de redan för fyra år sedan förstod vad de gjorde och att de inte kommer att göra något liknande igen, säger Mathilda.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!