Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mathilda, 25, föddes som man – berättade för mamma

GT träffade Mathilda Högberg i januari, när hon gick ut med att hon föddes som Markus.
I dag har Mathilda levt som kvinna i sex år.Foto: instagram.com/mathildahogbergs
Mathilda Högberg medverkade i ”Malou efter tio” i TV4.Foto: TV4

Mathilda Högberg har levt som kvinna fullt ut i sex år.

Men resan dit har varit lång.

I januari i år gick influencern Mathilda Högberg, 25, ut med sin stora hemlighet:

Hon föddes egentligen som Markus men vid 15 års ålder förändrades allt. Vändpunkten kom när Mathilda såg ett tv-program om transsexualitet, vilket hon har berättat om för GT tidigare.

Valde att berätta för sin mamma

I dag har Mathilda levt som kvinna, i fysisk och juridisk bemärkelse, i sex år. 

På fredagen medverkade hon i ”Malou efter tio” i TV4. Där berättade Mathilda närmare om hur hennes mamma reagerade när dottern berättade att hon är en tjej.

– Jag gick ner till min mamma direkt, jag var väldigt snabb på att berätta. Jag chockade henne lite och sa att ”jag är en tjej” och ”om du inte hjälper mig kommer ja att hjälpa mig själv”.

Mathilda: ”Mamma hade sina aningar”

Mathilda fick hjälp av mamma som kontaktade en psykolog, varpå Mathilda fick träffa de läkare, socionomer och psykologer som kom att hjälpa henne på den fortsatta resan till rätt identitet. 

– Mamma hade sina aningar men jag tror ändå att det blev en smärre chock att få höra att ens barn egentligen är transexuell. Även om hon haft aningar i hela mitt liv, eftersom jag var väldigt feminin, lekte med de andra flickorna och inte påvisade någon form av maskulina drag, så hon visste det på någon nivå. Men det var ändå stort att höra, berättar hon i ”Malou efter tio”.

 

 

Sky Söderberg om könskorrigeringen: "Jag ville inte komma in i puberteten"