Matfest på äldreboendet – Årets Kock lagade lunch

David Lundqvist Årets Kock 2018 lagade mat på Vegagatans äldreboende.
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

David Lundqvist brukar laga gourmetmat på stjärnkrogar, men på fredagen var det 500 åldringar, deras anhöriga och personal som bjöds på lyxlunch.

– Oerhört roligt att kunna ge de boende ett riktigt lyxigt fredagsmys, säger Årets Kock 2018. 

34-årige Lundqvist är uppvuxen på Orust men arbetar sedan några år i Stockholm.

– Jag började som 13-åring i köket på Slussens pensionat och där var jag i tio år. Sen blev det en tioårsperiod i Göteborg på olika krogar innan jag flyttade till Stockholm, berättar Lundqvist.

Där arbetar han nu på Operakällaren en till två dagar i veckan. Övrig tid är han sin egen och jobbar med vitt skilda saker. Som att slå till och glädja flera hundra på äldreboendet Vegahusens enheter i Göteborg.

Tre rätters lunch

Under fredagen serverades det en lyxlunch som David Lundqvist tillsammans med ordinarie personal lagade till.

– Vi bjöd på en trerättersmeny inspirerad av den menyn jag hade när jag vann Årets Kock förra året, berättar Lundqvist. 

Till förrätt serverades rimmad torsk, till varmrätt majskyckling och till dessert ljummen äppelkaka. Alla rätter med diverse smaskiga tillbehör.

Trerätterslunch signerad Årets Kock 2018.
Foto: PRIVAT

Detta var inte den första stjärnkocken som lagade mat på Vegagatans äldreboende. Tidigare har de gästats av bland andra Håkan Thörnström, Ulf Wagner, Stefan Karlsson, Leif Mannerström, Fredrik Eriksson, Gustav Trädgårdh och Christian Hellberg. 

Anders gillade kycklingen

David Lundqvist stod sig uppenbarligen gott i konkurrensen.

– Det var verkligen jättegod mat. Jag tycker särskilt kycklingen utmärkte sig om man jämför med hur kyckling brukar smaka. Jag är jättenöjd, sa Anders Holmqvist, en av hyresgästerna på Vegahusen.

Anders Holmqvist var nöjd med maten.
Foto: PRIVAT

Den smaskiga fredagslunchen

Detta var vad David Lundqvist och personalen på Vegagatan lagade till:

Förrätt: Rimmad torsk med ärtcrème, broccoli, pepparrot och gräslök.

Huvudrätt: Svensk majskyckling med ljummen sallad, valnötter, äpple, rostad kycklingbuljong, potatis- och selleripuré.

Dessert: Ljummen äppelkaka med rostad havre, citron och rårörd vaniljkräm.