Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Massuppsägning av brandmän: "Olyckligt"

Foto: Privat
Foto: Privat

Ett 20-tal deltidsbrandmän har sagt upp sig från sitt uppdrag i Tanums kommun.

Enligt Marcus Andersson är det på grund av en ohållbar arbetssituation. Kommunen hävdar att det är "otillåten stridsåtgärd".

– Jag tycker att det är viktigt att de respekterar oss och inte sänker lönen. Men det är i första hand inte en pengafråga, säger Marcus Andersson. 

Efter det nya avtalet som skrivits har flera kommuner tagit emot massuppsägningar från deltidsbrandmän. Under torsdagen för en och en halv vecka sedan hände det i Tanum, där nästan hälften av alla arbetande brandmän nu har sagt upp sig.

En av dem är Marcus Andersson. Han har jobbat som deltidsbrandman sedan 2013. 

– Det känns tråkigt. Det var ett svårt beslut att göra det. Jag har funderat på det en längre tid, men det känns riktigt för mig, säger han. 

"Inte en pengafråga

Enligt Marcus Andersson säger han upp sig på grund av den ökande arbetsbördan och att hans lön kommer att sänkas med det nya avtalet. 

– Jag tycker att det är viktigt att de respekterar oss och inte sänker lönen. Men det är i första hand inte en pengafråga, säger Marcus Andersson.

 

LÄS MER: Deltidsbrandmän säger upp sig i protest 

 

 Han upplever att det inte finns en chef som arbetar mot samma mål. De ökande antal larm och IVPA-arbetet (I väntan på ambulans) borde ge ersättning menar han. 

– Att säga upp mig är ett helt eget beslut. Det är olyckligt att det ska bli så här. Men jag känner, med alla de här sakerna, att det inte blir roligt längre, säger Marcus Andersson.

Olle Tillquist, personalchef på Tanums kommun, anser att Marcus Andersson och hans kolleger säger upp sig i samförstånd och på grund av påtryckningar. Han uppfattar det också som ett brott mot fredsplikten. 

– Massuppsägningar betraktar jag som en otillåten stridsåtgärd. Det är lite för mycket av ett sammanträffande att det skulle råka hända nu, säger Tillquist.

"Vill sabotera avtalet"

Han menar att den lönesänkningen som Marcus Andersson och flera andra deltidsbrandmän pratar om, inte är sann. 

– Det är en taktik i detta. Det är en tendens som vi ser på många håll att man skapar sina egna sanningar. Man vill sabotera det här avtalet.

Enligt personalchefen innebär avtalet egentligen en löneökning för deltidsbrandmännen och att de har orimliga kvar på löneökningar. Han menar också att flera deltidsbrandmän känner sig tvungna att säga upp sig på grund av grupptryck. 

– Det ska inte vara så att massuppsägningar eller andra typer av aktioner ska avgöra vilken lön man ska ha. De centrala parterna sitter på ett städat vis och diskuterar. Det vill vi fortsätta med.

Den sista juni blir Marcus Anderssons sista dag som deltidsbrandman.

– Jag hoppas ju att det ska finnas en lösning på det här problemet. Jag trivs med att jobba för tredje man och jag tycker att man gör skillnad i samhället, säger han.

 

Läs fler västsvenska nyheter i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android