Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massören Anhs ilska: Blir sextrakasserad på jobbet

Massören Anhs ilska – blir sextrakasserad på jobbet
Anh Thu Johnsson driver frisersalong och massagestudio i Stenungsund.Foto: HENRIK JANSSON
Män kommer in på Anh Thu Johnssons nyöppnade massagestudio och tror att de kan köpa sex. Hon är arg och ledsen. – Det känns äckligt och förnedrande, säger hon.Foto: HENRIK JANSSON

Anh Thu Johnsson, 50, är förbannad.

Hon vill slippa manliga kunder som kommer in på den nyöppnade massagestudion och tror att de kan köpa sexuella tjänster.

– De klär av sig nakna och lägger sig på rygg. Det är så äckligt. Det känns förnedrande och rasistiskt, säger hon.

Anh Thu Johnsson kom till Sverige från Vietnam för 16 år sedan. Hon är gift och bor i Jörlanda. I tio år har hon drivit frisersalong i Stenungsund centrum.

– Jag har hört många kunder prata om hur ont de har i kroppen, att de är stressade och går på sjukgymnastik. I mitt hemland lär man sig som frisör även olika typer av massage och att ta hand om kundens välmående, berättar hon.

Därför drömde hon länge om att starta en massagestudio.

– Min tanke är att hjälpa människor att må bra, lindra smärta i musklerna och erbjuda avslappning och återhämtning, säger hon.

”Man kan inte ta fel”

En lokal blev ledig i närheten av frisersalongen och Anh Thu Johnsson satsade stort på att göra i ordning mottagningen, som nu är en ljus och fin lokal med stora fönster, porlande fontän, mjuka fåtöljer och fint inredda behandlingsrum.

– Man kan inte ta fel på vad det här är för typ av mottagning, konstaterar Anh Thu Johnsson.

Ändå har ett antal män, minst en i veckan förklarar Anh, kommit in på massagestudion och väntat sig en helt annan typ av behandling. 

Anh Thu Johnsson tror att männens beteende bygger på fördomar om asiatiska kvinnor.Foto: HENRIK JANSSON

Hon berättar att alla kunder får tydliga instruktioner om att behålla underkläderna på och lägga sig på magen.

– Men när jag eller min personal kommer in i massagerummet efter att de tagit av sig är de helt avklädda och ligger där nakna på rygg, säger Anh som även berättat om problemet för Lokaltidningen STO. 

”Det är så förnedrande”

Det männen vill ha är massage med så kallad ”happy ending”, att det slutar med sexköp.

– Kan du tänka dig hur äckligt det är, säger Anh Thu Johnsson och tillägger:

– Det är så förnedrande. Det har gjort mig jätteledsen. Det känns rasistiskt och bygger på fördomar om asiatiska kvinnor. Hade det varit en svensk kvinna som drivit salongen tror jag inte detta hade hänt.

Anh Thu Johnsson har sagt till sina anställda att kalla på henne om en man beter sig olämpligt och antyder att de vill köpa sex.

Kräver att män har kalsongerna på

Hon har flera gånger fått köra i väg män som inte lyssnat när de fått förklarat för sig vad som gäller på salongen – kalsongerna på annars blir det ingen behandling.

– Är de inte nöjda med vad vi kan erbjuda i form av svensk klassisk massage, fot- eller ansiktsmassage och thaimassage, då behöver de inte komma hit. De är inte välkomna, säger hon.

Hon har inte polisanmält någon av männen och tycker att det är svårt eftersom vissa inte uttalar med ord vad de vill även om det är uppenbart. 

– En kund som inte ville ge sig blev jag riktigt förbannad på. Jag bad honom gå härifrån och sa att jag skulle anmäla honom om han kom hit och försökte igen. ”Vågar du det?” svarade han, berättar Anh Thu Johnsson.

Polisen: ”Kan handla om sexuellt ofredande”

– Jag har satsat mycket pengar på den här salongen och tror på mig själv. Vi som arbetar här kan vårt jobb och är seriösa. Att det i jättefina, lilla Stenungsund där alla känner alla fanns så många idioter kunde jag inte tro, fortsätter hon.

Sedan 1999 är det förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Brottet kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Det är även olagligt att försöka köpa sexuella tjänster.

Det finns ett annat brott de här männen kan ha gjort sig skyldiga till:

– Detta skulle kunna handla om sexuellt ofredande, säger Anna Göransson, polisens presstalesman i region väst.