Massor av jobb i Norge

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Det finns massor av jobb för arbetslösa dalslänningar.
I Norge, alltså!
Och den som vägrar pendla dit riskerar att bli av med a-kassan.
Kammarrätten har i en dom slagit fast att en arbetssökande måste acceptera jobberbjudanden i ett grannland om man bor på rimligt avstånd och kan pendla dit. Den som vägrar riskerar indragen a-kassa.

Tio procent arbetslösa

I hårt prövade orter som Dals Ed, Bengtsfors och Åmål ligger arbetslösheten ofta kring tio procent. Räddningen finns på andra sidan gränsen. - Vi har jobbat med Norge ett tag nu; haft mässor och byggt upp nätverk. Och många har redan fått jobb där, berättar Carina Udd Stefansson, chef för arbetsförmedlingen i Åmål, Bengtsfors och Ed. Hon minns särskilt en välbesökt mässa i Dals Ed i slutet av september. - Plötsligt kom det in ett gäng killar i blåkläder. Då började bemanningsföretagen rycka och dra i killarna, så det var rena slagsmålet - alla ville anställa dem, säger hon med ett skratt. Arbetslösheten i norska Östfold är näst intill obefintlig och det finns massor av lediga jobb. Och fler blir det, främst inom byggsektorn. I Halden byggs ett nytt fängelse, i Moss en flygplats och ett köpcenter. - Det tar inte mer än trekvart från Ed till Halden - och ändå är vägen dålig, säger Carina Udd Stefansson.

Inte märkligt

Hon tycker inte att det är märkligt att man kan bli av med a-kassan om man vägrar jobb i Norge: - Det är ju samma sak som i Sverige i dag. Det är egentligen inga konstigheter. Det tycker inte Dennis Wessman på EU-projektet Communicare heller. Han har enbart bra erfarenheter av samarbetet med norrmännen: - Svenskarna i Norge blir väl omhändertagna. De ses som plikttrogna, kommer i tid och kan arbeta.

Svårt att övertyga

Ändå kan det ibland vara svårt att övertyga inte minst de yngre arbetslösa dalslänningarna om att framtiden kan finnas i grannlandet: - Här har varit lite av bruksmentalitet. Många har väntat på ett nytt Volvo eller något liknande. Det kommer inte att ske. Då gäller det att förändra synsätt och det är vad vi har arbetat med, säger Dennis Wessman.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER