Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massjakt på vildsvinen – efter stora protesterna

Jenny Toresdotter-YlisirkkaFoto: Johan Wingborg
Vildsvin kan på kort tid böka upp en stor yta.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

En namninsamling har fått Mölndals kommun att agera. För att få bukt med det allt större antalet vildsvin i Balltorp har jakten på dem trappats upp – ordentligt.

Så gott som alla jaktlag längs en sju mil lång sträcka deltar i massjakten.

– Vi har efterfrågat åtgärder i flera år. Nu gör de åtminstone något, säger Jenny Toresdotter-Ylisirkka, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

Boende i Balltorp i Mölndal har för länge sedan slagit larm om en ohållbar vildsvinssituation. Grisarna blir allt fler, är synliga dygnet runt och bökar upp trädgårdar och allmänningar i området. Vittnesmålen om det är många, och på senare tid har problemen eskalerat ytterligare.

 Det säger Jenny Toresdotter-Ylisirkka, som själv bor i Balltorp.

– De har blivit mycket mer närgångna och är inte det minsta skygga för människor. När jag stod ute och pratade med några grannar för ett tag sedan, sprang två unggaltar förbi och bråkade med varandra. De var bara någon meter ifrån oss.

Jenny undviker gångvägarna i området efter mörkrets inbrott, berättar hon, och oroar sig för att krocka med djuren när hon är ute och kör.

I somras fick hon nog, och tillsammans med en annan Balltorpsbo, Kristina Johansson, startade Jenny en namninsamling för att förmå kommunen att agera. 

– Vi fick ihop ungefär 450 underskrifter, långt fler än vi hade hoppats på. I september lämnade vi över den till kommunen i Stadshuset, berättar Jenny.

Under de senaste åren har vildsvinsstammen ökat explosionsartat i stora delar av landet. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Massjakt anordnas

Och Mölndals kommun har tagit oron på allvar. I ett mejlsvar till Jenny och Kristina skriver man: 

För att komma tillrätta med vildsvinsproblemen har Mölndals stad uppmanat de jaktlag som jagar på stadens marker att intensifiera de jaktliga åtgärderna, vilket också skett.

Man skriver vidare:

Förutom den sedvanliga jakt på vildsvin som respektive jaktlag bedriver inom sitt eget jakträttsområde, har berörda jaktlag även planerat in två större jakttillfällen under november och december månad.

I stort sett samtliga jakträttsinnehavare, från Spårhagavägen i söder till Söderleden i norr, deltar i massjakten. Även delar av angränsande jaktlag på Göteborgssidan ansluter.

Fågelvägen rör det sig om en över sju mil lång sträcka. 

De närgångna vildsvinen bökar upp gräsmattorna nära bostadshusen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Kommunen: ”Svårjagat”

Hur många vildsvin som uppehåller sig i området är det ingen som vet och det är därför svårt att värdera utgången av det första jakttillfället, som anordnades i början av november. Det säger Ulf Reiman, ansvarig för Mölndal stads jakträttsupplåtelser.

– Man sköt mellan fem och tio grisar, jag har fått lite olika uppgifter. Till saken hör att det är ganska svårjagat, särskilt i området kring Balltorp. Där befinner man sig nära bostäder och det är inte bara att skjuta hursomhelst. Säkerheten går först.

Med hjälp av hundar försöker jägarna driva ut vildsvinen på platser med naturliga kulfång, för att eliminera risken för vådaskott. 

– Men det handlar inte bara om hur många vildsvin som fälls. Det handlar också om att störa de grisar som bli kvar och lära dem att bli mer som ”normala” vildsvin. I grunden är det ett skyggt djur, säger Ulf Reiman.

Jenny Toresdotter-Ylisirkka är inte överdrivet imponerad över resultatet av den första massjakten, men säger samtidigt:

– Vi har efterfrågat åtgärder i flera år. Nu gör de åtminstone något.