Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Massiv kritik mot ”sexistisk” kampanj

Emma Green är en av coacherna man kan tala med på Mansplainingakuten.
Foto: HENRIK JANSSON
Kampanjen har blivit uppmärksammad i flera internationella medier, däribland New York Times.
Foto: Skärmdump
Även brittiska Independent har lyft kampanjen.
Foto: Skärmdump
En av coacherna på Mansplainingakuten är Clara Henry.
Foto: /IBL
Matilda Ström, pressekreterare på fackförbundet Unionen.
Foto: Privat

Fackförbundet Unionen driver i veckan en kampanj mot mansplaining genom att öppna en telefonjour.  

Kampanjen, som frontas av profiler som Clara Henry och Emma Green, har blivit en världsnyhet och kritiken haglar tätt på sociala medier. 

Fackförbundet Unionen driver den här veckan jourtelefonen Mansplainingakuten där välkända experter och coacher, som Emma Green och Clara Henry, ger råd kring härskartekniker i arbetslivet. 

Mansplaining är inget nytt fenomen men ordet upprör och Unionens kampanj har fått mycket uppmärksamhet på sociala medier. Kritiker talar om manshat och vissa män känner sig orättvist behandlade. På Twitter kan man läsa kommentarer som "inget skämt, tyvärr" och "pinsamt". Andra skriver att Sverige är förlorat och vissa tycker att begreppet är löjligt. På Unionens egen Facebook-sida har en medlem skrivit att "inte ens ett avgiftsfritt medlemskap är värt då jag inte vill bli nedkladdad med ert sexistiska arbete".

Internationella medier som New York Times och Independent har plockat upp kampanjen som nu har blivit en världsnyhet. 

Upprörda reaktioner

Ordet mansplaining kommer från engelskans "man" och "explaining" och syftar till en man som förklarar något. Innebörden av ordet är när en man opåkallat och på ett, inte sällan, nedlåtande sätt förklarar hur något ligger till. 

Matilda Ström är pressekreterare på Unionen och hon är trots kritiken nöjd med att kampanjen har lyft debatten. 

– Vi har spånat kring hur vi kan få uppmärksamhet i frågan om jämställdhet på arbetet och tänkte att det här var ett bra sätt, säger Matilda Ström. 

Unionen möter kritiken

På Unionen har man fått många samtal från både uppskattande och upprörda medlemmar.

– Vi tar kritiken med största ödmjukhet – det här är ju en fråga som engagerar och sticker ut. Men det är ju också medvetet för att kampanjen ska nå ut. Vi är absolut inte ute för att sätta dit män eller peka ut alla män. 

– På sociala medier kan vi se att det blivit en diskussion och det är ju precis det vi vill uppnå. Det är känslig fråga och det väcker debattlust men det måste det få göra för att kunna påbörja en förändring. Det blir inte gjort på en kafferast, säger Matilda Ström.

Värnar om arbetsmiljön

Matilda Ström på Unionen menar att det är viktigt att uppmärksamma fenomenet – inte minst för ett fackförbund.

– De medlemmar som har hört av sig med kritik har framförallt ställt sig frågande till ordet. Vissa män känner sig anklagade men det har ändå varit sansade samtal. 

– Att blir mansplainad på jobbet påverkar arbetsmiljön och av den anledningen är det viktigt att vi synliggör och lyfter frågan. Vi hoppas att det är en början till en förändring, säger Matilda Ström.