Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ligaledarens festnatt – gömde 173 kilo knark

Knarkligans utpekade ledare Pellumb MaciFoto: Polisen
Kreshnik Rredhi döms till sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.Foto: Polisen
Knarkligans utpekade ledare Pellumb MaciFoto: Polisen
Nedpackat i flyttlådor hittades större delen av de 173 kilona marijuana.Foto: Polisen
Även kokain och heroin påträffades hos narkotikanätverket.Foto: Polisen
Även automatvapen hittades vid tillslagen mot knarkliganFoto: Polisen
Knarkligans utpekade ledare Pellumb Maci fotades tillsammans med ligans kuriren på Centralstationen i Göteborg.Foto: Polisen
1 / 8

Medan knarkligans ledare Pellumb Maci, 33, festade på Stadshotellet i Alingsås slog polisen till mot hans lager strax intill. 

Där, i en andrahandslägenhet, hittades hela 173 kilo marijuana nedpackat i flyttlådor.

– Vi har spräckt ett nätverk, ett albanskt narkotikakluster. Det fanns allsköns narkotika, heroin, kokain och en förskräcklig massa marijuana, säger chefsåklagare Jonas Almström.

Nu döms Pellumb Maci och hans kompanjon Krehsnik Rredhi, 22, till mångåriga fängelsestraff i en unik dom om synnerligen grovt narkotikabrott. 

I all hemlighet gjorde polisen den 27 maj i år en så kallad dold husrannsakan mot en hyrd andrahandslägenhet i Alingsås, medan två av den välorganiserade knarkligans huvudmän festade vid dansgolvet två kilometer därifrån - på stadshotellet i samma kommun.

I ett av lägenhetens rum fann polisen större delen av de 173 kilo narkotikan i utredningen: enorma mängder cannabis nedpackat i tiokilossäckar nedlagda i flyttkartonger. 

Nedpackat i flyttlådor hittades större delen av de 173 kilona marijuana.Foto: Polisen

Lägenheten beskrivs som en "distributionslokal" av narkotika. Hit forslade stora mängder cannabis söderifrån med det albanska nätverkets kurirer för omlastning och vidare transport med nya kurirer till andra platser i Sverige och över Norrbotten mot Finland. 

Flera av medlemmarna i ligan har vid sidan av verksamheten arbetat svart på ett etablerat bageri i Göteborgsområdet.

Chefsåklagare Jonas Almström är en av tre åklagare som drivit målet. Han menar att de lyckats spräcka ett väl organiserat narkotikanätverk eller "kluster" med kopplingar till Albanien.

Ett albanskt narkotikanätverk

– Det är en albansk liga som agerat både mot Finland och Sverige, troligen också för distribution till Norge.

Att ni slagit till mot ett lager vid en pågående distribution, borde betyda att det kan ha forslats ännu större mängder genom lägenheten i Alingsås över tid. Vet ni hur mycket?

– Vi kan inte utgå från mer än vi åtalat och fått en dom på, men det är väl inte alls omöjligt att detta bara är en bråkdel, säger Jonas Almström och beskriver uthålligheten som en viktig orsak till att utredningen kunnat gå i mål - i vart fall enligt tingsrättens dom. 

 

En av kurirerna fångas på polisens spaningsbilder. I väskorna fanns, enligt tingsrätten, stora mängder halvkilo stora inplastade paket med marijuana.Foto: Polisens spaningsbilder

Under den långa spaningen på nätverket som innefattar bland annat hemlig kamerabevakning i trappuppgången till ett lägenhetsområde i Alingsås där lagerlokalen låg, har ett stort antal av ligans möten och kurirresor dokumenterats av polisens spanare.

I utredningen dyker två kvinnliga kurirer från Grekland upp som ska ha flugits in till Sverige för vidare transport av narkotikan från Göteborg till Lahti i Finland. Dessa har redan tidigare dömts i Finland.

– De försågs med två resväskor och lämnade sedan Göteborg via tåg. Först till Luleå och sedan buss från Luleå till Haparanda där de sedan gick över bron till Finland och hämtades upp med bil och transporterades till Lahti, berättar Pether Lundin på spaningssektionen i Storgöteborg.

"Största vi haft i Västsverige"

Och menar att det rör sig om en slags rekord.

– Så vitt jag vet är detta det största vi haft i Västsverige av den här typen av brott.

De två huvudmännen i ligan - Pellumb Maci, 33, och hans kompanjon Krehsnik Rredhi, 22 - döms nu för synnerligen grovt narkotikabrott till sju respektive sex års fängelse. Ytterligare fyra andra döms till fängelse, Solredo Kunguli och Alberta Vrapi får fem och ett halvt år respektive fem år. 

Pellumb Maci beskrivs i domen som organisatören, som "speditör" och "lagerchef" med ansvar för lägenheten där narkotikan hanterades. Han är tidigare dömd till ett åtta år långt fängelsestraff i Italien för hantering av större mängder kokain och var efterlyst av europol då han greps i Alingsås. Han nekar till allt.

Knarkligans utpekade ledare Pellumb MaciFoto: Polisen

Krehsnik Rredhi beskrivs i domen som "lagerarbetare" och har under utredningen gjort vissa erkännanden.

– Han har suttit och bevakat narkotikan i lägenheten, det har varit hans enda uppgift i stort sett och han har suttit där dygnet runt. Det var alltså först när han lämnade lägenheten den 27 maj som polisen gjorde en dold husrannsakan och upptäckte de här stora mängderna, berättar Pether Lundin på spaningssektionen i Storgöteborg.

De två huvudmännen nekar båda till brott och deras advokater Björn Svensson respektive Michael Hansson uppger att de ännu inte bestämt sig för om de kommer överklaga.

– Han har nekat till brott under hela utredningen. Han kan bindas till lägenheten men har en förklaring till varför han har varit där, säger Pellumb Macis advokat Michael Hansson. 

– Vi analyserar, övervägar och diskuterar, säger advokat Björn Svensson som företräder Krehsnik Rredhi.

Chaufför dömd till fängelse

En av frågeställningarna som båda advokaterna tar upp som tänkbara stötestenar vid en framtida ny rättegång är rubriceringen som synnerligen grovt narkotikabrott, var gränserna ska gå.

Ytterligare fyra döms för andra brott knutna till ligan – däribland leveranser av 863 gram kokain, ett drygt kilo cannabis, ett automatvapen av typen Kalasjnikov och en halvautomatisk pistol.

• Solredo Kunguli, 30, pekas ut som organisatör av den kombinerade kokain- och vapentransporten och döms, mot sitt nekande, för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och narkotikabrott av normalgraden till fem och ett halvt års fängelse.

Solredo Kunguli döms till ett långt fängelsestraff. Foto: Polisen

• Alberta Vrapi, 38, döms till fem års fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Alberta Vrapi döms till fem års fängelse.Foto: Polisen

• En 25-årig man döms till fyra års fängelse för två fall av grovt narkotikabrott.

• En 27-åring från Mölndal beskrivs ha haft en mer underordnad roll och kunde inte bindas till vapnet. Men kan enligt tingsrätten bindas till kokainet och döms till fem års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

 

Nedpackat i flera flyttlådor låg större delen av de 173 kilona marijuana i ett av rummen i Alingsåslägenheten.Foto: Polisen

 

Hans Gaestadius är advokat för Solredo Kungulli som pekas ut som organisatören av transporten av kokain och automatvapnet från distributörerna i Alingsås till bageriet där han och ytterligare två av ligans medlemmar både arbetade och bodde.

Även Hans Gaestadius vill avvakta med besked om huruvida de kommer överklaga domen. 

– Det lutar mot att vi överklagar, säger Magdalena Dinevska som företräder Alberta Vrapi.

Också den 25-årige mannens advokat William Kjellberg berättar att man överväger att överklaga domen.

"Domen är viktig" 

Kalle Ahlqvist företräder en 27-årig man som han beskriver som "en missbrukande springpojke" i sammanhanget. Han döms för att ha varit med och transporterat lite mer än 800 gram. I samma bil fanns även ett automatvapen, en Kalasjnikov, men i den delen ogillas åtalet.

– Han är en missbrukande springpojke som har fått handla på krita och fått billiga grejer av dem för att han har gjort olika ärenden. Han har inget förtroende eller självständighet och får inte hantera något över huvudtaget. Det är inte hans kokain. Det är högst troligt att vi kommer överklaga, säger Kalle Ahlqvist.

Gärningsmännen dömdes i Göteborgs tingsrätt Foto: HENRIK JANSSON

Chefsåklagare Jonas Almström beskriver ett mödosamt arbete för att få ligan fälld och att domen är viktig.

– Den här domen är viktig för att visa att vi kommer åt de här nätverken och det fodrar en enorm uthållighet och polisiärt arbete för att utreda sådant. Men det går när man har uthållighet, säger Jonas Almström.

Det mesta pekar mot att målet kommer få en ny vända också i hovrätten. Synnerligen grovt narkotikabrott infördes som brott under 2016 och det första fallet där brottsrubriceringen används kommer avgöras av Högsta domstolen inom kort.