Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Massattacken mot betalstationer i natt

MASSABOTAGE. Under natten till måndagen besköts elva betalstationer runtom i Göteborg. Foto: Anders Ylander

Natten till måndagen fick betalstationerna utstå det största sabotaget någonsin.

Elva betalstationer besköts - av vem är ännu okänt.

Beskjutna betalstationer

Dessa har rengjorts:

Älvsborgsbron

Dag Hammarskjöldsleden

Skälltorpsvägen

Margretebergsgatan

Dessa har inte rengjorts:

Karlavagnsgatan östra

Backadalen

Stigbergsliden

Polstjärnegatan

Brunnsbomotet östra

Brunnsbomotet västra

Tingstadvägen

Under natten till måndagen besköts elva betalstationer runtom i Göteborg med färg. Man tror att det rör sig om paintball-gevär. Det är det största sabotaget mot betalstationerna hittills, sedan de upprättades i januari.

– Fram tills i natt så har det varit enstaka stationer som varit utsatta för attacker, men nu var det första gången som det var så pass många under en och samma natt som beskjutits, säger Eva Rosman, pressansvarig för trängselskatt på transportstyrelsen.

Rengjordes under natten

Bevakningsbolaget upptäckte skadegörelsen när de var ute på rond, och fyra av stationerna kunde rengöras redan under natten.

– Då valde man att rengöra de stationer där vi skulle ha förlorat flest passager. De övriga sparar vi till natten, då man kan stänga av vägen eller delar av vägen, säger Rosman.

Men om syftet varit att klara sig i från trängselskatten så har det misslyckats. Enligt transportstyrelsen så får de nämligen in transaktioner även från de stationer som ännu inte tvättats. Rosman liknar det vid användandet av glasögon; om man får en fläck på linsen så ser man ändå.

Gärningsman okänd

Vem - eller vilka - som beskjutit betalstationerna är ännu okänt, och man har lämnat över informationen till polisen, och ska även polisanmäla händelsen.

– Det är svårt att spekulera i varför det har hänt, men det verkar ju som om syftet har varit att få kamerorna ur bruk. Om det är någon slags protest är svårt att säga förrän man vet vilka som har gjort det, säger Rosman.

Men hon menar att händelsen till stor del skiljer sig från de tidigare sex stycken paintball-attackerna.

– Det är så pass många under en och samma natt. Och det är ett ganska spritt område det rör sig om också; från Dag Hammarsköldsleden, till Stigbergsliden. Det är ett ganska stort område som man har spritt sig över - om det nu är samma person det rör sig om.

Att attackera betalstationerna verkar vara ett Göteborgsfenomen - något liknande rapporterades det aldrig om i Stockholm.