Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maskerade aktivister vill stoppa vargjakten

Foto: Henrik Hansson
GÖTEBORG. Stämningen mellan varghatare och vargkramare har varit hotfull sedan förra året, då licensjakt på varg för första gången tilläts i Sverige.
Imorgon planerar en maskerad protestgrupp att ta till hemliga åtgärder för att stoppa vargjakten.
2 421 jägare mot 6 vargar. Imorgon startar årets mest omdebatterade jakt då jägare mordhotas och vargkramarna planerar för öppet propagandakrig i skogen.

Rapartisten Follow him to the end of the desert anordnar en protestaktion mot vargjakten i Dalarna på lördag. På hans fan-sida på Facebook syns bland annat en arrangerad bild där han tillsammans med tre anhängare poserar med en död jägare. Men enligt rapparen, som vill bli refererad till som "Follow him", planerar aktionsgruppen inte att vara så våldsam som bilden antyder.
- Vi har Sveriges farligaste människor emot oss, de är ju beväpnade allihopa, säger han.
"Follow him" vill inte gå ut med sitt riktiga namn. Särskilt inte efter att hans bil blev nedsprayad med ordet "akta" för några månader sedan.

Hotbild mot vargjägare

Det är ännu inte känt huruvida det har planerats någon liknande protestaktion mot vargjakten i Västra Götaland, men hotbilden mot vargjägarna finns. Ett stort antal vargjägare har avböjt att ställa upp på intervju med GT då de under året har fått ta emot rena dödshot både mot sig själva och sina familjer.
Ann Dahlerud är generalsekreterare för Svenska rovdjursföreningen. Även hon säger att nollmissionärerna kan vara direkt aggressiva och hotfulla i sin framtoning.
- Mina erfarenheter är att det är nollmissionärerna, de som vill bli av med alla vargar, som är mest extrema i sin framtoning, säger Ann Dahlerud.

Många väldigt upprörda

Hon understryker att Svenska rovdjursföreningen tar stort avstånd från protesttaktioner där deltagarna använder sig av aggressiva och olagliga metoder för att visa sin ståndpunkt. Däremot är hon medveten om att många människor är väldigt upprörda över vargjakten.
- Det har ringt många västsvenskar till oss och gråtit för att de varit så upprörda, säger Ann Dahlerud.
Svenska rovdjursföreningen har ordnat ett eget upprop. Hittills har 17 064 personer skrivit på uppropet som kommer att överlämnas till miljöminister Andreas Carlgren efter vargjakten. Follow him räknar inte med att den protestaktion han arrangerar blir lika stor Svenska rovdjursförbundets och är förtegten kring hur många människor som kommer att delta.
- Men jag kan säga att det hör av sig nya människor som vill vara med hela tiden, säger han.

Inte välkomna

De människor som Follow him inte alls känner till är inte välkomna att medverka i protestaktionen. Istället uppmanas de att skapa egna grupperingar i skogen i hopp om att kunna täcka så stora ytor som möjligt.
Polisen i Borlänge är medveten om protestaktionen, och ordinarie polisstyrka kommer att han en viss inriktning mot den.
- Vi är medvetna om det här, men vi har ingen anledning att tro att några liv ska riskeras, säger Sven Åke Petters, presstalesman för polisen i Dalarna.

Kommer att dyka upp

Follow him och hans anhängare har kartlagt var jägarna kommer att befinna sig när jakten börjar på lördag, och berättar att de kommer att dyka upp där för att störa jakten.
- Men vi kan inte berätta exakt vad vi ska göra, då kommer det bli mycket lättare för folk som vill motarbeta oss, säger han.


18 850 har skrivit på för stoppad jak

t Svenska Rovdjursföreningen vädjar nui ett brev till miljöminister Andreas Carlgren att stoppa årets licensjakt på varg, som inleds på lördagen. Hittills har 18 580 personer skrivit på föreningens upprop mot jakten, som föreningen kallar för en provokation mot alla som värnar om vargstammen. Många känner sig förtvivlade och maktlösa. "De vill inte uppleva ännu en jakt på den sårbara lilla vargstammen", säger generalsekreteraren Ann Dahlerus.