En massiv polisinsats inleddes efter att 50-60 maskerade personer ska ha gått till attack mot polisen i Gamlestan. Foto: Jonas C AnderssonEn massiv polisinsats inleddes efter att 50-60 maskerade personer ska ha gått till attack mot polisen i Gamlestan. Foto: Jonas C Andersson
En massiv polisinsats inleddes efter att 50-60 maskerade personer ska ha gått till attack mot polisen i Gamlestan. Foto: Jonas C Andersson
Upprinnelsen ska, enligt polisen, vara ett event för HPV-vaccin i Medborgarhuset i Gamlestan. Foto: Jonas C AnderssonUpprinnelsen ska, enligt polisen, vara ett event för HPV-vaccin i Medborgarhuset i Gamlestan. Foto: Jonas C Andersson
Upprinnelsen ska, enligt polisen, vara ett event för HPV-vaccin i Medborgarhuset i Gamlestan. Foto: Jonas C Andersson
Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som oroligheterna briserade. Foto: Jonas C AnderssonDet var vid 21-tiden på lördagskvällen som oroligheterna briserade. Foto: Jonas C Andersson
Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som oroligheterna briserade. Foto: Jonas C Andersson

Maskerad mobb kastade sten mot polispatruller

Publicerad

En massiv polisinsats har ägt rum efter kravaller i Gamlestan i Göteborg.

Enligt polisen så är upprinnelsen ett event för hpv-vaccin.

– 50-60 maskerade individer har kastat sten mot poliser och polisfordon, säger Joakim Hansson vid polisen i region Väst.

Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som oroligheterna briserade i stadsdelen Gamlestan i Göteborg. 50-60 maskerade individer ska ha kastat sten och även så kallade "bangers" mot polisen.

Enligt initiala uppgifter från polisen så blev det stökigt i anslutning till ett event för hpv-vaccin då ett stort antal maskerade motdemonstranter ska ha dykt upp. Det var dock en uppgift som inte delades av arrangören Kunskapscentrum för jämlik vård i Västra Götalandsregionen.

– Det var fler människor som ville komma in än vad som fick plats. Det ledde till att de som var kvar utanför började bråka sinsemellan. Meningsmotståndare har funnits på plats under dagen, men det ska inte ha varit de som började bråka, säger kunskapscentrumets enhetschef Malena Lau och fortsätter:

– Det är såklart jättetråkigt. Det här var ett event som anordnades för att sätta ljus på en viktig fråga. Det skulle bli en fantastisk kväll och det var tråkigt att den avslutades såhär.

200 ungdomar

Vid 01-tiden bekräftade också polisen arrangörens bild av händeselförloppet.

– Det ska ha funnits en mindre motdemonstration i anslutning till det här eventet. De har propagerat emot vaccinet och delat ut flygblad, men det i sig skapade inga oroligheter, Thomas Gorner, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Han fortsätter:

– I stället ska det ha varit så att det här eventet övergick till festligheter på kvällen. Det ska ha blivit fullt i lokalen som rymde 200 ungdomar ungefär. I samband med att det blev fullt så blev det stökigt på platsen – och de här uppretade personerna riktade sin ilska mot polisen. Då ska man också ha maskerat sig.

Stora resurser

Enligt polisen så ska ingen ha kommit till skada i samband med oroligheterna.

– Två polisbilar har skadats, men ingen person, säger Thomas Gorner.

 

LÄS OCKSÅ: Stort gäng till attack mot polis i Hammarkullen

 

Polisen hade under kvällen stora resurser på platsen.

– Vi var på plats från början i och med att vi har haft tillsyn där. Men när det började bli oroligt så fick vi tillkalla förstärkning. Nu är det lugnt på platsen, säger Joakim Hansson.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER