Maskerad mobb kastade sten mot polispatruller

En massiv polisinsats inleddes efter att 50-60 maskerade personer ska ha gått till attack mot polisen i Gamlestan.
Foto: Jonas C Andersson
Upprinnelsen ska, enligt polisen, vara ett event för HPV-vaccin i Medborgarhuset i Gamlestan.
Foto: Jonas C Andersson
Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som oroligheterna briserade.
Foto: Jonas C Andersson

En massiv polisinsats har ägt rum efter kravaller i Gamlestan i Göteborg.

Enligt polisen så är upprinnelsen ett event för hpv-vaccin.

– 50-60 maskerade individer har kastat sten mot poliser och polisfordon, säger Joakim Hansson vid polisen i region Väst.

Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som oroligheterna briserade i stadsdelen Gamlestan i Göteborg. 50-60 maskerade individer ska ha kastat sten och även så kallade "bangers" mot polisen.

Enligt initiala uppgifter från polisen så blev det stökigt i anslutning till ett event för hpv-vaccin då ett stort antal maskerade motdemonstranter ska ha dykt upp. Det var dock en uppgift som inte delades av arrangören Kunskapscentrum för jämlik vård i Västra Götalandsregionen.

– Det var fler människor som ville komma in än vad som fick plats. Det ledde till att de som var kvar utanför började bråka sinsemellan. Meningsmotståndare har funnits på plats under dagen, men det ska inte ha varit de som började bråka, säger kunskapscentrumets enhetschef Malena Lau och fortsätter:

– Det är såklart jättetråkigt. Det här var ett event som anordnades för att sätta ljus på en viktig fråga. Det skulle bli en fantastisk kväll och det var tråkigt att den avslutades såhär.

200 ungdomar

Vid 01-tiden bekräftade också polisen arrangörens bild av händeselförloppet.

– Det ska ha funnits en mindre motdemonstration i anslutning till det här eventet. De har propagerat emot vaccinet och delat ut flygblad, men det i sig skapade inga oroligheter, Thomas Gorner, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Han fortsätter:

– I stället ska det ha varit så att det här eventet övergick till festligheter på kvällen. Det ska ha blivit fullt i lokalen som rymde 200 ungdomar ungefär. I samband med att det blev fullt så blev det stökigt på platsen – och de här uppretade personerna riktade sin ilska mot polisen. Då ska man också ha maskerat sig.

Stora resurser

Enligt polisen så ska ingen ha kommit till skada i samband med oroligheterna.

– Två polisbilar har skadats, men ingen person, säger Thomas Gorner.


LÄS OCKSÅ: Stort gäng till attack mot polis i Hammarkullen


Polisen hade under kvällen stora resurser på platsen.

– Vi var på plats från början i och med att vi har haft tillsyn där. Men när det började bli oroligt så fick vi tillkalla förstärkning. Nu är det lugnt på platsen, säger Joakim Hansson.