Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maskerad-Hitler döms endast för vapenbrott

Den röda armbindeln med en svastika på och ett järnkors på bröstet gjorde att en 24-årig man åtalades för hets mot folkgrupp. i dag kommer domen.

JÖNKÖPING. Han hade otur i kompisarnas kostymlotteri. På torsdagen kom domen mot den 24-årige man som klädde ut sig till Adolf Hitler på halloween.

Iklädd kostym, en röd armbindel med en svastika på, ett järnkors på bröstet och en typisk Hitler-mustach på överläppen gick 24-årigen på halloweenfest på en bar i Jönköping.

Men klädseln uppskattades inte av krogägaren som ringde polisen. Polisen i sin tur var också tveksamma men det visade sig att det räckte för att väcka åtal.

"Ett hot"

I stämningsansökan skrev kammaråklagare Carl-Gunnar Fridolfsson att "hakkorset utgör ett meddelande som hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning".

I dag klockan två kom domen mot mannen.

Tingsrätten ogillade åtalet om hets mot folkgrupp utan dömde mannen för vapenbrott. Påföljden blev 50 dagsböter á 50 kronor. Mannen hade innehaft hagelgevär och elpistol i sitt hem.

Gällande utklädnaden ansåg Jönköpings tingsrätt inte att det framkommit annat än att syftet var att klä ut sig inför varandra. I domen påpekas också att mannen undvikit att bära armbindeln på vägen till maskeraden. Enligt domen har det inte framkommit något som talar för att 24-åringen skulle ha haft uppsåt att sprida hot eller missaktning.

Drar lott

24-åringen har tidigare berättat för GT att han och hans kompisar alltid drar lott om vad de ska klä ut sig till på halloween. I höstas var några av alternativen clown, zombie eller Adolf Hitler. Och det visade sig alltså att 24-åringen drog nitlotten.

– Jag tyckte att det var kul. Jag visste inte att det var olagligt, sa han till GT efter rättegången.