Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marttis hjärta stannade – mitt under bilfärden

Göteborgaren Martti Raapanas hjärta stannade. Han överlevde tack vare HLR från en privatperson. Foto: Privat
Martii fick träffa sina hjältar privatpersonerna som hjälpte till, räddningstjänst och ambulanspersonal på Öjersjös brandstation.Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg.

Martti Raapana, 73, fick plötsligt hjärtstillestånd i bilen på vägen hem. 

Men tack vare hans väns snabba agerande och civila räddningsinsatser i väntan på räddningspersonal överlevde han. 

Nu har han fått träffa sina hjältar.

– Jag hade en väldig tur, säger han. 

När Martti Raappana, 73, hade varit och spelat tennis i Göteborg tog han och en vän bilen för att åka hem till honom för lunch. 

Men i bilen på vägen hem drabbades Martti av ett hjärtstillestånd. 

– Min kompis agerade snabbt och tog tag i ratten och väjde för den mötande trafiken och körde av vägen. Då stannade ett flertal andra bilar för att se hur det hade gått med oss, säger han.

Martti: ”Minns ingenting”

Av de som stannade vid olycksplatsen klev en person fram och gav Martti hjärt- och lungräddning. 

Det räddade hans liv. 

– Jag hade en väldig tur, säger han. 

Kort därpå var räddningspersonal framme på platsen.

– Jag minns ingenting från den dagen. Allt jag vet har jag fått berättat för mig. Min fru har berättat att jag åt frukost hemma och åkte för att träna tennis på morgonen. 

Vaknade två dygn senare 

Martti fick hjärtstillestånd en måndag eftermiddag, först två dygn senare vaknade han upp på sjukhuset. 

– Då fick jag se min fru och min äldsta son som berättade om olyckan. Min första tanke var att jag blivit förlamad, men så illa var det inte. 

Martti blev kvar på sjukhuset i två veckor innan han fick komma hem. I dag mår han bra men känner sig något mattare än vanligt. Han får även gå och träna på sjukhuset för att stärka hjärtat, något som tar på hans krafter. 

Nyligen fick Martti chansen att träffa och tacka de privatpersoner som kom först till platsen, ambulanspersonal och räddningstjänstens personal som räddade honom. 

– Jag fick tacka alla som tog hand om mig så väl. Det var intressant och spännande att höra deras versioner av det som hände. Och jättetrevligt att få träffa alla. De är så duktiga, jag blev mycket imponerad, säger han.