Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martinas ilska – efter fula stölden från sonens grav

Inti Salazar Sileson, som gick bort bara 18 år gammal, älskade Star Wars och vid urnsättningen ordnade familjen en annorlunda ceremoni. Foto: Privat
Star Wars-figuren som skulle vakta Intis grav är nu borta. ”Någon har stulit den” säger en ledsen Martina Sileson, Intis mamma. Foto: Privat

Inti Salazar Sileson föddes med ett allvarligt hjärtfel och gick bort bara 18 år gammal.

Ett av hans stora intressen var Star Wars – och familjen placerade en så kallad stormtrooper vid graven för att hedra honom.

Men nu har någon stulit figuren.

– Hur kan man göra så här? Jag förstår det bara inte, säger en mycket ledsen Martina Sileson, Intis mamma.

Martina Sileson i Lilla Edet sörjer sin son Inti Salazar Sileson som gick bort i slutet av december, 18 år gammal.

Sedan födseln led han av ett allvarligt hjärtfel som också var det som orsakade hans tidiga bortgång.

Mamman beskriver sonen som en konstnärssjäl som tyckte om att måla och vars stora intresse var Star Wars och Marvels tecknade serier och filmer.

– Han var en fantastisk kille, säger hon.

Inför urnsättningen den 14 februari fick familjen idén att arrangera en annorlunda ceremoni för att hedra Inti på ett speciellt sätt.

Tre personer kom utklädda till Star Wars-karaktärer på Intis urnsättning. Foto: Privat

Star Wars-karaktärer på kyrkogården

De kontaktade en förening som ställde upp ideellt med tre personer som kom till kyrkogården utklädda till karaktärer i Star Wars: Dart Wader, en stormtrooper och en snowtrooper.

– Det blev väldigt fint. Vi var bara den närmsta familjen. När vi gick fram till platsen för urnsättningen gick de tre Star Wars-figurerna först. Och så satte vi på musik i högtalare, signaturmelodin till Star Wars. Sedan ställde de upp sig framför urnplatsen, berättar Martina Sileson.

Martina Sileson, mamma till Inti. Foto: Privat

Hennes barnbarn hade spontant tagit med sig en Star Wars-leksak, en stormtrooper. Han avgudade sin farbror och ville att figuren skulle vakta graven.

– Han sa: ”Den ska stå här”. Och vi knöt fast figuren vid ett träkors vid graven. Den fick stå kvar där i en och en halv månad, men för ett par veckor sedan var den borta, säger Martina Sileson som också berättat om händelsen för Ttela.

Både hon och övriga familjen är bedrövade och upprörda över den hjärtlösa stölden.

Inti Salazar Sileson. Foto: Privat

”Förstår det bara inte”

Hon berättar att figuren har varit det första hon tittat efter när hon besökt kyrkogården. Men en dag fanns det inget att fästa blicken på.

– Någon hade stulit den. Jag blev så ledsen. Det var jättejobbigt. Hur kan någon göra så här? Jag förstår det bara inte. Själv har jag en sådan respekt för gravplatser och förstår inte hur någon kan tänka sig göra något sådant. För mig är det så sjukt, säger hon.

Intis mamma Martina hoppas att figuren kommer tillbaka. Foto: Privat

Familjen har ännu ingen aning om vem som kan ha begått stölden. Martina hoppas att figuren ska lämnas tillbaka vid graven.

Hon är ofta där för att prata med Inti och för att spela musik för honom, berättar hon.

– Ska man inte kunna placera saker vid en grav utan att de försvinner? Det är ju ett så viktigt ställe att sörja på.