Martina Kristiansson vårdar sin cancersjuka dotter Filippa, 8, på heltid. Men nu har Försäkringskassan dragit in hennes ersättning. Foto: PrivatMartina Kristiansson vårdar sin cancersjuka dotter Filippa, 8, på heltid. Men nu har Försäkringskassan dragit in hennes ersättning. Foto: Privat
Martina Kristiansson vårdar sin cancersjuka dotter Filippa, 8, på heltid. Men nu har Försäkringskassan dragit in hennes ersättning.  Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
2014 låg Filippa på sjukhus – men besöktes av Elfsborgsstjärnan Lasse NIlsson. Hon fick då en egen lagtröja och hans allsvenska medalj. Foto: Privat2014 låg Filippa på sjukhus – men besöktes av Elfsborgsstjärnan Lasse NIlsson. Hon fick då en egen lagtröja och hans allsvenska medalj. Foto: Privat
2014 låg Filippa på sjukhus – men besöktes av Elfsborgsstjärnan Lasse NIlsson. Hon fick då en egen lagtröja och hans allsvenska medalj. Foto: Privat

Martina vårdar sin cancersjuka dotter
– nekas ersättning

Publicerad

Martina Kristiansson gav upp jobbet som personlig assistent för att stanna hemma och vårda sin cancersjuka dotter, 8-åriga Filippa. Men eftersom Filippa vill gå i skolan med sina kompisar, de dagar hon orkar, har Försäkringskassan beslutat att dra in Martinas ersättning.

– Jag är ingen bidragsfuskare. Jag vill bara att min dotter ska leva, säger Martina uppgivet.

Filippa höll precis på att hämta sig från en stor hjärnblödning, när familjen Kristiansson fick nästa chockbesked – Filippa hade leukemi, blodcancer.

– Det kändes overkligt. Jag trodde inte att hon skulle överleva, säger Martina Kristiansson, som tidigare berättat sin historia för BT.

Familjen hade dåliga erfarenheter av Försäkringskassans stelbenta regelverk, efter de kontakter man hade haft med myndigheten i samband med Filippas hjärnblödning. Men den här gången skulle det bli annorlunda, lovade vårdpersonalen. När det gäller cancersjuka barn ställer Försäkringskassan aldrig några frågor, var budskapet.

Första kontroversen

Men det hann inte gå lång tid innan en handläggare på myndigheten ringde upp Martina.

– Jag födde barn precis i den vevan, och handläggaren ifrågasatte att jag tog ut ersättning för vård av allvarligt sjukt barn samtidigt som jag låg på förlossningen. För att jag skulle ha rätt till det skulle Filippa behöva befinna sig i rummet samtidigt, berättar Martina.

Efter ett telefonsamtal från en kurator på Drottning Silvias barnsjukhus, backade emellertid Försäkringskassan. Martina fick till och med en personlig ursäkt.

Behandlingstiden för ett barn med leukemi är två och ett halvt år, och de första två åren slapp familjen Kristiansson några ytterligare kontroverser med Försäkringskassan. Men i slutet av förra året hörde de av sig igen. En handläggare hade upptäckt att Filippa gick i skolan igen, och undrade varför Martina fortfarande tog ut ersättning för vård av allvarligt sjukt barn.

Kräks i timmar

Enligt Martina visar det på en total oförståelse för hur vardagen ser ut för föräldrar med cancersjuka barn.

– Filippa vill jättegärna gå i skolan, tillsammans med sina kompisar. Men jag vet inte förrän jag väcker henne på morgonen om hon kommer att orka det eller inte. Ibland har hon ont i kroppen, ibland kräks hon i flera timmar, berättar Martina.

Och även om Filippa kommer i väg till skolan, så är det inte säkert att hon kan gå hela dagen. Cellgiftsbehandlingen ger henne nedsatt immunförsvar och försämrar blodets koaguleringsförmåga. Om någon av Filippas klasskompisar har någon infektion, eller om hon slår sig och börjar blöda, måste Martina finnas tillgänglig för att kunna hämta hem henne.

– Och när hon slutar skolan för dagen, klockan 13, så är hon helt slut. Hon orkar inte gå på fritids då, säger Martina.

Läkare vädjar

Men det hjälps inte. Försäkringskassan har nu beslutat att Martina ska betala tillbaka ersättningen för alla dagar som Filippa gått i skolan, och dessutom nollställt hennes sjukpenninggrundande inkomst. Eftersom hon inte har varit berättigad till ersättning för vård av allvarligt sjukt barn, borde hon ha varit inskriven på Arbetsförmedlingen, resonerar myndigheten. Det innebär att Martina endast får ut 180 kronor om dagen, de dagar Filippa inte kan gå i skolan alls.

Martina berättar att hon får bra stöd från vården. Kurator och läkare på Borås sjukhus, och nu även Barncancerfonden, har skrivit till Försäkringskassan för att be dem tänka om. Men än så länge står beslutet fast.

– Det känns helt absurt. Jag är ingen bidragsfuskare. Jag vill bara att min dotter ska leva, säger Martina.

GT har tidigare skrivit om Filippa. Det var när hon låg på sjukhus 2014 som Elfsborgsstjärnan Lasse Nilsson kom och besökte henne. Hon fick då en egen lagtröja och hans allsvenska medalj.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER