Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martin Wannholt petad som kommunalråd

Efter bråket om Västlänken petas moderaten Martin Wannholt som kommunalråd. Foto: Robin Aron

Efter bråket om Västlänken petas moderaten Martin Wannholt som kommunalråd.

Moderaterna i Göteborgs kommunfullmäktigegrupp tog det definitiva beslutet bakom stängda dörrar på måndagskvällen.

Omröstningen blev dramatisk när elva medlemmar ville ha Martin Wannholt kvar.

– Kritiken mot Västlänken är inte bara mina åsikter. Det är också göteborgarnas åsikter, säger han.

Moderaternas valberedning har tidigare föreslagit Jonas Ransgård, Hampus Magnusson, Maria Rydén och Kristina Tharing som kommunalråd för den kommande mandatperioden.

Efter att partiets kommunfullmäktigegrupp, med 30 medlemmar, diskuterat i en timme bakom stängda dörrar klubbades förslaget igenom på måndagskvällen – vilket innebär att Martin Wannholt petas.

– Det känns jättetråkigt. Men det var väntat, det är inget konstigt med det, men tråkigt är det ändå, säger han direkt efter mötet.

Gick emot partiets linje

Martin Wannholt uppmärksammades stort innan valet när han gick emot partiets linje och kritiserade det omdebatterade tågtunnelsprojektet Västlänken. Enligt honom själv är det också anledningen till att han inte får fortsatt förtroende som kommunalråd.

– Man vill inte säga att det är det, men det vet ju alla att det är. Kritiken mot Västlänken är inte bara mina åsikter. Det är också göteborgarnas åsikter.

Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborg, medger att Martin Wannholts kritik av Västlänken har spelat in.

– Det är olika från person till person vad man väger in. Vi ska både ha en grupp som är geografiskt representativ, det är olika åldrar som ska finnas med och det är olika åsikter man prioriterar, säger han.

I omröstningen fick Martin Wannholt elva röster. Jonas Ransgård bekräftar att stödet för Martin Wannholt var tydligt under mötet.

– Man hade förslag att Martin skulle väljas i stället för Kristina Tharing. Hon fick 16 röster mot hans elva.

Tryckt stämning

Martin Wannholt tycker just nu att stämningen inom Moderaterna i Göteborg är tryckt.

– Det är tråkigt när personfrågor styr så här när det kommer till skarpt läge. Men så blir det ibland.

Han anser även att det finns en splittring inom partiet.

– Det är klart att det finns en jättesplittring. Likadant som det finns i alla andra partier när det gäller om man ska följa en folkomröstning och om man ska fram med en olönsam tunnel genom staden.

Jonas Ransgård beskriver ett stort engagemang för många olika frågor inom partiet och att Martin Wannholts kritik mot Västlänken är ett uttryck för det.

Tycker du att det finns en splittring inom partiet?

– När det gäller trängselskatten och Västsvenska paketet finns det en splittring i alla partier, förutom i Vägvalet och Miljöpartiet. Men den har blivit extra tydlig hos oss, säger Jonas Ransgård.

Martin Wannholt fick flest personkryss i Moderaterna i valet. Han säger att han nu kommer att fortsätta kämpa i kommunfullmäktige som fritidspolitiker.

"Jag tror på Göteborg"

– Jag får försöka driva på bäst jag kan, både utifrån partiet men också utifrån vad mina väljare har sagt. Jag tror på Göteborg och politiken.

Och hans kritik mot Västlänken består.

– Sista ordet är inte sagt i den här frågan, det kan jag lova. Jag är full av energi, men i dag var det ett litet nederlag på vägen, säger Martin Wannholt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!