Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin Saliba pekar ut sin storebror för trippelmordet

Martin Saliba dömdes tillsammans med sin storebror Mark till livstids fängelse för trippelmorden i Uddevalla.
Foto: ARKIV
Tre unga människor sköts ihjäl på Bävedalsvägen i Uddevalla i mars år 2015.
Foto: ROBIN ARON
Den ene av bröderna Saliba greps efter att ha försökt springa ifrån poliserna.
Foto: ROBIN ARON
Mark Saliba.

BEIRUT. Två män och en kvinna mördades. 

Nu berättar livstidsdömde Martin Saliba för första gången om vad han menar egentligen hände den där natten i Uddevalla i mars 2015. GT har tagit del av tidigare hemligstämplade förhör i Libanon – där Martin skyller på sin storebror Mark. 

– Min bror sköt ihjäl Alaa Farraj och Rawand Aziz och fortsatte mot Rawands bil och dödade kvinnan som satt i bilen, säger Martin Saliba. 

Bröderna Martin, 24, och Mark Saliba, 25, är båda dömda till livstids fängelse för trippelmord på Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och en 18-årig kvinna i Uddevalla. Först friades Martin Saliba i tingsrätten men dömdes senare till livstid i hovrätten. Han hann fly till Libanon innan hovrätten fastställde domen och gömde sig hos släktingar i en by i Bekaadalen nära den syriska gränsen.

I Libanon jobbade den dömde trippelmördaren på en simhall i Bekaadalen och hade ambitioner att söka till polisskolan. Det berättade släktingar för GT. Martin greps i Libanon i september förra året efter en begäran från Sverige via Interpol.


LÄS MER: Mark och Martin Saliba döms för trippelmordet i Uddevalla


Sverige försökte få honom utlämnad, men Libanon vägrade då det inte finns något överlämningsavtal mellan Sverige och Libanon. Saliba har dubbelt medborgarskap. Men i Libanon ska Martin Saliba om några dagar ställas inför en libanesisk domstol misstänkt bland annat för trippelmordet i Uddevalla.

Efter att Martin Saliba gripits i Libanon togs han till ett lokalt polishus innan han fördes vidare till Beirut.
Foto: LISA MATTISSON

Hemligstämplade förhör

Nu har GT tagit del av hittills hemligstämplade polisförhör med Martin Saliba.

”När vi kom tillbaka från Thailand berättade min pappa om fyra män som bröt sig in hos honom och misshandlade honom. Syftet var rån”, säger Martin Saliba. 

Bröderna Martin och Mark Saliba hade varit i Thailand på semester. När deras pappa berättade om misshandeln trodde Mark att det var en person – som han kallade "jugoslaven" – som de kände, enligt Martin. 


LÄS MER: Här gömde sig trippelmördaren Martin Saliba


– Min bror lämnade oss för att komma tillbaka efter 15 minuter och han hade med sig en pistol. Han bad min far att köra oss till våra lägenheter som ligger i samma område. Min brors flickvän var också med oss. Innan vi kom fram till huset bad Mark min far att stanna i närheten av en plats där han hade sin motorcykel för att senare köra oss till våra lägenheter, säger Martin Saliba i förhören.

GT har nu tagit del av tidigare hemligstämplade förhör med Martin Saliba i Libanon.

Saliba försökte skydda sin bror

Martin Saliba säger vidare att han berättar de nya uppgifterna för första gången och att han försökte skydda sin bror i Sverige. Han hävdar att svensk polis och domstol inte känner till dessa detaljer om trippelmordet. 


LÄS MER: Här gömde sig trippelmördaren Martin Saliba 


Martins version är att bröderna Saliba åkte för att möta offret Alaa Farraj nära "jugoslavens" lägenhet. "Jugoslaven" ska ha varit den som Mark trodde låg bakom rånförsöket mot fadern, menar Martin Saliba i förhör.

Bröderna ska ha skilts åt vid den tänkta mötesplatsen. Martin Saliba fortsätter i förhör:

– Efter åtta minuter hörde jag motorcykeln. Ljudet kom från parkeringen i närheten. Efter fem minuter hörde jag skottlossning. Jag skyndade mig till parkeringen och när jag kom fram såg jag min bror på motorcykeln. Han bad mig att sätta mig bakom. Vi lämnade platsen och åkte till våra respektive lägenheter.

Nästa dag läste de om trippelmordet i tidningarna, påstår Martin – och på morgonen besökte de brottsplatsen. Ett dygn senare greps bröderna misstänkta för trippelmordet.

Sexchattade samma natt

GT har tagit del av Martin Salibas samtalslista under den 6 och 7 mars. Han hävdar att trippelmordet skedde 01.08 natten till den 7 mars 2015. Drygt en timme efter morden sex-chattade han med en person i Thailand.


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android


Klockan 23.42 – drygt en timme före morden – fick Martin ett sms från ett thailändskt nummer: 

”I miss you too much.” Utifrån chatten förstår man att det är en person som Martin träffade under sin semester i Thailand. 

Dn ene av bröderna Saliba när han greps av polis.
Foto: ROBIN ARON

Martin svarade knappt fyra minuter före det han menade var tidpunkten för morden ”I miss u more :( ”

Därefter svarade inte Martin Saliba på fler sms förrän kvart i två på natten. Då fortsatte han chatta med det thailändska numret. Han skickade bland annat en sexfilm föreställande honom själv och personen i Thailand.

Nästa dag skrev Martin så här till det thailändska numret:

”2 of My friends are dead, the been shoot, 16 shots! I am so sad.” Han preciserade hur många skott varje offer hade träffats med.

Rawand Aziz.
Foto: Privat

Menar att han inte höll vapnet

Martin Saliba hävdar tydligt i polisens och tremannarådets (en libanesisk åklagarkommitté) förhör att det inte var han som som höll i vapnet och att han befann sig en bit bort från brottsplatsen. 

Martin hävdar att hans bror inte hade planerat att döda de tre offren, utan att Mark Saliba ringde Alaa Farraj och Rawand Aziz för att de skulle hjälpa honom hämnas på "jugoslaven". Men vid mötet ska Mark Saliba, enligt sin yngre bror, ha fattat misstankar om att de två männen han stämt möte med kunde ligga bakom rånförsöket mot fadern.

Alaa Farraj.
Foto: PRIVAT

Vapnet har inte hittats

– Då sköt min bror mot Alaa och Rawand och dödade båda två. Han gick vidare till Rawand Aziz bil och sköt kvinnan.

Polisen har inte kunnat hitta vapnen som användes i den kallblodiga dödsskjutningen. Martin Saliba säger i förhör att varken han eller hans bror Mark berättade de detaljerna till polisen i Sverige eller i domstolen. 


LÄS MER: Trippelmordet – detta har hänt 


Inom kort kommer Martin Saliba att ställas inför en libanesisk domstol misstänkt för trippelmordet i Uddevalla.

GT har varit i kontakt med Mark Salibas advokat Erica Sommerfors, som ännu inte haft möjlighet att kommentera uppgifterna.