Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin Saliba flydde Sverige – döms till livstids straffarbete

Martin Saliba under rättegången i Libanon.
Foto: Kassem Hamadé
Martina Saliba i rätten i Libanon.
Foto: Kassem Hamadé

LIBANON. Martin Saliba döms i libanesisk domstol till döden för trippelmordet i Uddevalla år 2015, men straffet omvandlas till livstids straffarbete.

Han ska även betala ett skadestånd på cirka 300 000 kronor till två av de tre offrens anhöriga.

– Han trodde att han kunde fly undan rättvisan, men rättvisan hann ikapp honom, säger Nora Assad, mamma till offret Alaa Farraj.

Martin Saliba, 25, döms i libanesisk domstol till dödsstraff för trippelmordet på Alaa Farraj, 21, Rawand Aziz, 22, och en 18-årig kvinna i Uddevalla i mars 2015.

Libanon som inte längre verkställer dödsstraff omvandlar domen till livstids fängelsestraff. Det framgick när domen blev offentlig på måndagen.

– Jag kände stort hat när jag såg honom i Libanon. Jag kände en stor sorg som inte går över på hela mitt liv. Jag kommer att vara ensam utan min enda son livet ut. Han trodde att han kunde komma undan rättvisan. Jag är nöjd med domen idag, säger Alaa Farrajs mamma Nora Assad.

Privat
Foto: Alaa Farraj blev en av bröderna Salibas offer.

Hon var själv på plats under delar av den libanesiska rättegången.

– Jag var orolig att han skulle lyckas komma undan när han flydde till Libanon. Därför bestämde jag mig för att själv åka ner till Libanon, anlita en advokat och se till att vår talan förs fram. Jag försökte få hjälp av Utrikesdepartementet, justitiedepartementet och polisen i Sverige. Men jag fick beskedet att ärendet ligger hos libaneserna och att de inte kunde hjälpa mig.

Bröderna Saliba fick livstids fängelse

Kort efter att dådet inträffat greps bröderna Mark och Martin Saliba. De ställdes senare inför rätta i Sverige och Mark Saliba, 26, dömdes till livstids fängelse i både tingsrätt och hovrätt.

Martin Saliba friades däremot i tingsrätten – men i hovrätten omvandlades straffet till livstid. 

Innan den domen fastställdes hade han, som har dubbelt medborgarskap, dock hunnit fly till Libanon. Där gömde han sig hos sin mormor i en by nära gränsen till Syrien.

LÄS MER: Martin Saliba pekar ut sin storebror för trippelmordet

I Libanon jobbade trippelmördaren på en simhall i Bekaadalen och hade ambitioner att söka till polisskolan. Det berättade släktingar för GT.

Men i september 2016 greps han av libanesisk polis efter en begäran från Interpol.

Sverige har försökt få Martin Saliba utlämnad, men Libanon har vägrat då det inte finns något utlämningsavtal mellan länderna och han ställdes alltså inför rätta också där.

Trippelmordet i Uddevalla inträffade i mars år 2015.
Foto: ROBIN ARON

Försökt få resning

I Libanon har Martin Saliba pekat ut storebrodern som den skyldige, enligt polis- och domstolsförhör. Han hävdade:

"Min bror sköt ihjäl Alaa Farraj och Rawand Aziz och fortsatte mot Rawands bil och dödade kvinnan som satt i bilen".

Trippelmordet i Uddevalla inträffade natten efter att bröderna kommit hem från en Thailandsresa. I hemligstämplade förhör med Martin Saliba, som GT tagit del av, säger han:

– När vi kom tillbaka från Thailand berättade min pappa om fyra män som bröt sig in hos honom och misshandlade honom. Syftet var rån.

Mark Saliba.
Martin Saliba.

När deras pappa berättade om misshandeln trodde Mark att det var en person – som han kallade "jugoslaven" – som de kände, enligt Martin. Han uppger att Mark Saliba, när pappan berättat vad som hänt, hämtade en pistol.

Martin Salibas version är att bröderna åkte för att möta offret Alaa Farraj nära "jugoslavens" lägenhet. Enligt Martin Saliba skildes bröderna åt vid den tänkta mötesplatsen och sedan hörde han skotten innan han tog sig dit och begav sig från platsen tillsammans med Mark.

Hävdar sin oskuld

GT har också tagit del av Martin Salibas samtalslista under den aktuella natten och av den framgår det att han en timme efter morden sexchattade med en person i Thailand. På morgonen därpå skrev han till det thailändska numret:

2 of My friends are dead, the been shoot, 16 shots! I am so sad.”

LÄS MER: Offrets mamma sökte upp trippelmördaren i Libanon

I meddelandet preciserade Martin Saliba hur många skott varje offer hade träffats med.

Han hävdar tydligt i polisens och tremannarådets (en libanesisk åklagarkommitté) förhör att det inte var han som höll i vapnet och att han befann sig en bit bort från brottsplatsen. I förhör i Libanon sa han också att det inte var något han uppgett för den svenska polisen då han ville skydda sin bror.

Polisen griper en av bröderna Saliba.
Foto: ROBIN ARON

Polisen: "Domen i Sverige var rätt"

Men även den libanesiska domstolen anser att Martin Saliba ska anses skyldig till trippelmordet.

– Det är ett tecken på att den dom som slogs fast i Sverige var rätt. Han blev ju dömd till livstid här också. Sedan, med facit i hand, är det klart att det hade varit trevligare för honom att sitta i fängelse i Sverige än i Libanon. Men han gjorde ju det valet. Sedan var det tur att han inte blev dömd till döden. Det tycker jag inte att man ska döma någon till, säger Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal och en av dem som utredde trippelmordet.

LÄS MER: Bodström: Trippelmördaren Martin, 23, borde ha frikänts

Han fortsätter:

– Vi tycker själva att vi hade en bra bevisning. Men svensk polis eller åklagarmyndighet har inte tillhandahållit några papper till libanesisk domstol. I och med att de har dödsstraff i Libanon så kan inte svenskt rättsväsende medverka till att lämna ut handlingar. Det får vi inte och det ska vi inte göra.

Per-Erik Rinsell som var åklagare i målet i Sverige, kommenterar domen:

– Det är naturligtvis positivt att det är samma domslut som i Sverige. Det är positivt att rättvisan ser likadan ut över hela världen. Men det hade varit bättre om han varit kvar i Sverige. För honom särskilt, tror jag.

Martin Saliba har nu 15 dagar på sig att överklaga. GT utan framgång sökt hans svenska advokat Björn Hurtig. Till SVT Nyheter Väst säger han att Martin Saliba nu fått ett hårdare straff, då "livstid verkligen är livstid i Libanon".

– Jag har pratat med hans mamma och enligt henne är han helt nedbruten efter domen. Vi skickade vår bevisning till hans advokat i Libanon, men det har enligt uppgift inte översatts av ekonomiska skäl. Så han har inte fått en ärlig chans.