Mark Saliba, 23, döms till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla. Foto: Robin AronMark Saliba, 23, döms till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla. Foto: Robin Aron

Mark Saliba, 23, döms till livstids fängelse för trippelmordet i Uddevalla.

 Foto: Robin Aron
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Det gör även hans yngre bror Martin Saliba, 22. Foto: Robin AronDet gör även hans yngre bror Martin Saliba, 22. Foto: Robin Aron
Det gör även hans yngre bror Martin Saliba, 22. Foto: Robin Aron
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Här poserar bröderna med ett av ofren –Alaa Farraj, 21. Foto: PrivatHär poserar bröderna med ett av ofren –Alaa Farraj, 21. Foto: Privat
Här poserar bröderna med ett av ofren –Alaa Farraj, 21. Foto: Privat
"Vi känner till var han befinner sig. Det här är en prioriterad fråga", säger åklagaren Viktoria Karlsson om Martin Saliba. Foto: Anders Ylander"Vi känner till var han befinner sig. Det här är en prioriterad fråga", säger åklagaren Viktoria Karlsson om Martin Saliba. Foto: Anders Ylander

"Vi känner till var han befinner sig. Det här är en prioriterad fråga", säger åklagaren Viktoria Karlsson om Martin Saliba.

 Foto: Anders Ylander
Trippelmordet i Uddevalla i mars i fjol skakade Västsverige. Foto: Robin AronTrippelmordet i Uddevalla i mars i fjol skakade Västsverige. Foto: Robin Aron
Trippelmordet i Uddevalla i mars i fjol skakade Västsverige. Foto: Robin Aron
Här grips en av männen. Foto: Robin AronHär grips en av männen. Foto: Robin Aron
Här grips en av männen. Foto: Robin Aron
"Det är väldigt, väldigt bestialiska mord", säger rättsexperten Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince"Det är väldigt, väldigt bestialiska mord", säger rättsexperten Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince
"Det är väldigt, väldigt bestialiska mord", säger rättsexperten Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince
Sorgen var stor i Uddevalla efter trippelmordet. Foto: Robin AronSorgen var stor i Uddevalla efter trippelmordet. Foto: Robin Aron
Sorgen var stor i Uddevalla efter trippelmordet. Foto: Robin Aron
Folk tände ljus och lade blommor på brottsplatsen. Foto: Robin AronFolk tände ljus och lade blommor på brottsplatsen. Foto: Robin Aron
Folk tände ljus och lade blommor på brottsplatsen.  Foto: Robin Aron

Martin Saliba dömd – jagas för trippelmord

Publicerad

Martin Saliba, 22, friades i tingsrätten. Men i hovrätten döms han nu, tillsammans med sin bror, till livstids fängelse för att ha mördat tre unga människor.

Martin, den yngre av mördarbröderna, är internationellt efterlyst – men efter den fällande domen avslöjar nu polisen att man vet var mördaren befinner sig.

– Jag skulle vilja att han vore inlåst för länge sedan, säger kriminalinspektören Sten-Rune Timmersjö.

I början av mars förra året sköts Rawad Aziz, 22, Alaa Farraj, 21 och en 18-årig kvinna till döds på Bävedalsvägen i Uddevalla. Kriminalkommissarie Thord Haraldsson beskrev tidig det sista mordet, på den unga kvinnan, som en ren avrättning.

Kort därpå greps de misstänkta bröderna Mark och Martin Saliba och polisutredningen som följde var massiv.

Efter en lång och kontroversiell rättegång förkunnade Uddevalla tingsrätt i slutet av oktober sin dom mot männen.

Mark Saliba, 23, dömdes till livstids fängelse för trippelmord medan hans yngre bror Martin friades. I dag föll domen i hovrätten och de bedömer tvärtom att båda bröder är skyldiga.

Hovrätten: Mördade i samförstånd

Den nu livstidsdömde Martin Salibas advokat Claes Östlund:

– Det var väntat i och med att min klient blev häktad, sa han omedelbart efter domen.

Enligt hovrätten går det inte att slå fast vem av bröderna som gjorde vad - men anser det ställt bortom allt rimligt tvivel att båda var på mordplatsen vid den aktuella tiden. Att de tillsammans och i samförstånd mördade de tre unga människorna.

I domen står att det inte "finns utrymme för något tvivel om att både Mark och Martin Saliba medverkade i brottets utförande på ett sådant sätt att de ska dömas i medgärningsmannaskap för att uppsåtligen ha dödat (...)."

Under rättegången i hovrätten medverkade Martin Saliba på länk från hemlig ort, men den sista dagen var han inte med alls. Enligt advokaten hade anhöriga informerat om att han var sjuk och att det var anledningen till frånvaron – trots att han saknade giltigt läkarintyg.

Sedan dess, i över två veckor, har han varit försvunnen. Martin Saliba, 22, är internationellt efterlyst och Fast-gruppen, som specialiserar sig på att spåra personer över hela världen, är inkopplad. Men nu berättar åklagaren Viktoria Karlsson:

– Vi känner till var han befinner sig, men jag kan inte kommentera det mer. Han är efterlyst nationellt och internationellt.

Är han i Sverige eller i utlandet?

– Det kan jag inte kommentera. Det pågår givetvis ett arbete med att kunna verkställa efterlysningen. Det här är en prioriterad fråga.

Åklagaren om motivet: Hämnd

Kriminalinspektören Sten-Rune Timmersjö vill inte heller berätta mer än just att polisen vet var Martin Saliba är.

– Vi är angelägna att få tag på honom. Jag skulle vilja att han vore inlåst för länge sedan. Han är friad i tingsrätten och det hade varit bra om han blivit dömd redan där, för då hade vi inte haft det här problemet, säger Sten-Rune Timmersjö.

Mördarbröderna och offren var vänner. Något klart motiv till de brutala morden har inte kunnat säkerställas, men åklagarens teori är att det är en hämnd för ett rån som deras pappa utsattes för.

Advokat Hans Gaestadius, som företräder Mark Saliba, kommenterar domen:

– Jag utgår från att min klient är besviken och vill naturligtvis att vi ska överklaga. Men då krävs prövningstillstånd i Högsta domstolen, så vi får noga överväga hur vi ska hantera det här.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER