Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martin Moses är Årets kock 2019

Prins Carl Philip vid Årets Kock: ”Väldigt hög nivå”.
Den glade vinnaren Martin Moses med prischecken på 250 000 kronor. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Martin Moses får en kram av Prins Carl Philip. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Prins Carl Philip deltog vid prisceremonin. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Martin Moses är Årets kock 2019 och därmed Sverigemästare i professionell matlagning.

Moses jobbar till vardags i köket på SK Mat och människor i Göteborg.

Finalen pågick under två dagar – torsdagen och fredagen – i Annexet i Stockholm. Efter torsdagen blev de åtta finalisterna fyra och under fredagen tävlade Martin Moses mot Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern.

På vägen mot vinsten tävlade Moses och de andra kockarna i en rad delmoment, varav endast två var kända för kockarna i förväg.

Bland annat har man lagat mat på råvaror som havskräfta och karljohanssvamp, korv och ostron.

Martin Moses fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av Prins Carl Philip. Han fick också en prischeck på 250 000 kronor.

– Det var jättehög nivå och alla kockar gjorde väldigt bra ifrån sig, sa prins Carl Philip efter finalen.

– Det är ju en bedömningssport så det är ju väldigt svårt att bedöma helt enkelt, när det är en sådan hög nivå.

Fick silver förra året

Martin Moses kommer ursprungligen från Växjö men är i dag verksam på Göteborgsrestaurangen SK Mat och människor som drivs av Stefan Karlsson. Restaurangen ligger i Lorensberg och tilldelades en stjärna i Michelinguiden 2015.

Senast förra året vann Moses silvermedaljen i samma tävling, men denna gång gick han alltså hela vägen.

Ola Wallin, en av de andra finalisterna, är också han Göteborgskock och verksam på samma restaurang som Moses. Wallin tog hem silvret.

Restaurangen skriver på sin hemsida om kollegerna:

Vi vet hur mycket arbete som ligger bakom och är otroligt imponerade och stolta över er!

En hel del kända namn gick att återfinna i årets jury, bland andra Tommy Myllymäki som fick utmärkelsen Årets kock 2007. Gustav Trägårdh, från Sjömagasinet i Göteborg, var dessutom expertjury i momentet kring att öppna ostron.