Under en bilfärd upp till Umeå för två år sedan passerade Martin Hedin en ubåtstransport från Försvarsmakten. "En sån där skulle man haft" - konstaterade han.
Väl hemma i Mariestad började han fundera och titta lite på vad det skulle kosta. Visst fanns det ubåtar att köpa, om man hade dryga tio miljoner liggandes. Då föddes idén - han skulle bygga sin egen, som P4 Skaraborg rapporterat om.
– Jag tänkte "hur svårt kan det egentligen vara". Efter lite googlande så dröjde det inte länge förrän jag köpt in allt material, säger Martin Hedin.
Arbetet har pågått i ganska exakt två år men förhoppningen av att kunna sjösätta "Harren" i höst är tyvärr grusade. Det får bli till våren om allt går enligt plan.
– Jag får jobba lite på huset också, annars blir sambon arg och slänger ut mig. Hon tycker det är så jävla dumt, men hon har förståelse för att jag gör det, säger Martin Hedin.
Inga torpeder på
Målet är att kunna sjösätta "Harren" och också plocka ett världsrekord. Såvitt Martin vet så har det nämligen aldrig funnits en ubåt i Vänern innan. Sen kommer den självklart ligga förtöjd och göra förbipasserande avundsjuka.
– Det är kul att ha en ubåt liggande i hamnen. Då spelar det ingen roll om grannen har en Princess 46 för tre miljoner. När min ubåt ligger bredvid är grannens båt ändå inte coolast i hamnen.
Under arbetet har han fascinerats över de regler, eller snarare bristen regler, när det kommer till privata ubåtar. Hamnplats var inga problem men det finns lite riktlinjer för vad som gäller. Ubåten får inte vara bestyckad eller kunna användas för militärt bruk.
– Jag kanske inte får ha torpeder på, men det där med militärt bruk är ganska diffust. Men jag tror inte att det är någon fara. Använder jag den i Vänern så tror nog ingen att ryssen kommer.
I förberedande syfte har Martin tagit dykcertifikat, om det värsta skulle hända, men någon större risk med jungfrufärden ser han inte.
Nästa projekt
– Värsta scenariot är att jag hamnar på botten och där vill jag ju inte stanna förevigt. Då kan det vara smart att ha dykkunskaper. Men jag har försäkrat på ganska många sätt om det skulle gå fel, det ska alltid finnas en backup.
Arbetet har blivit tre gånger så dyrt och tagit dubbel så lång tid som han först tänkt sig, men Martin börjar se ljuset i tunneln. Den stundande känslan av tomhet när projektet är klart, oroar honom.
– Jag vet inte vad jag ska göra om jag ror det här projektet i land. Får se om jag ska upp i luften kanske. Det finns ju badrummet också, men det är inte riktigt lika roligt.