Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Märtha Louise ryter ifrån – över hatet mot kärleken

Det här är den norska kungafamiljen
Märtha Louise och Shaman Durek bekräftade förra våren att de var ett par.
Foto: DARYL HENDERSON/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Märtha Louise skriver på Instagram om rasism som riktas mot hennes partner.
Foto: CARINA JOHANSEN/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Märtha Louise och Shaman Durek.
Foto: MEGA/IBL

Norska prinsessan Märtha Louise har sedan förra våren ett förhållande med amerikanen Shaman Durek.

I ett inlägg på Instagram skriver hon om rasismen som riktas mot honom.

”Att vara Shaman Dureks flickvän har gett mig ett uppvaknande”, skriver hon inlägget.

Märtha Louise och pojkvännen, schamanen Durek Verrett, har ofta delat med sig av kärleksförklaringar till varandra på sociala medier.

Nu har den norska prinsessan åter tagit till Instagram. Den här gången för att beskriva den rasism hon upplevt riktas mot Durek Verrett sedan de båda blev ett par under förra våren.

Hon har, förklarar hon fått stora insikter i hur rasism fungerat. Hon skriver över vad hon bland annat reflekterar över:

Hur jag har tagit mina rättigheter för givet – jag såg aldrig ordentligt på vad rasism egentligen är, för det har varit bekvämt för mig.”, skriver hon inlägget.

”Jag som vit person behöver växa” 

Den norska prinsessan skriver vidare att det inte är något som hon är stolt över och att hon behöver förstå det djupt rotade systemet bättre.

https://www.instagram.com/p/CBB69-2hvxA/

”Jag som vit person behöver växa, utbilda mig själv och bli bättre och gå från att vara mot rasism till att vara antirasist” skriver hon och fortsätter om att rasism inte handlar enbart om öppen diskriminering, misshandel och våld som hon tidigare trott, utan att det är detaljer.

Märtha Louise beskriver situationer som schamanen utsatts för, att människor drar sig undan, att de inte velat ta honom i hand också innan coronapandemin, att man utgår från att han ljuger, att människor muttrar om honom och att han inte är välkommen vid bordet. 

Har fått dödshot 

Samt att det sprids rykten om honom och Märtha Louise som människor utgår från är sanna.

Inlägget avslutas med fina ord till Shaman Durek.

”Vi har båda fått ta emot dödshot för att vi är tillsammans och har varje vecka fått höra att det är en skam för vårt folk och våra familjer att vi valt varandra. Verkligheten är att jag älskar hur han ger mig plats som kvinna, lyssnar på min visdom att han ställer upp för mig och mina tjejer.  Jag älskar hur han delar sin visdom med världen” skriver hon.