Märtha Louise om svåra uppväxten som prinsessa

Prinsessan Märtha Louise berättar i norsk tv om svårigheterna att växa upp som just prinsessa.
Foto: ADAM WRAFTER
Prinsessan Märtha Louise tillsammans med exmaken Ari Behn.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Märtha Louise har avsagt sig titeln "Hennes Kungliga Höghet" och är glad över att hon inte ska bli drottning.

I norska talkshowen "Lindmo" på NRK berättar hon nu om svårigheterna att växa upp som prinsessa.

– Jag har brutit mot all kunglig etikett, säger Märtha Louise.

När prinsessan Märtha Louise fyller år är det ingen flaggdag i Norge, till skillnad från vid de övriga kungligheternas födelsedagar.

Anledningen: Hon har, sedan låg tid tillbaka, avsagt sig titeln "Hennes Kungliga Höghet".

Märtha Louise har valt att gå sin egen väg i livet och i talkshowen "Lindmo" på norska NRK fick hon under fredagskvällen frågor om sitt beslut, vilket bland annat norska Se og Hör skrivit om.

Märtha Louise har avsagt sig titeln "Hennes Kungliga Höghet".
Foto: IBL

Kronprins Haakon tar över tronen

Hon förklarade:

– Jag har brutit med det här att vara traditionellt kunglig. Jag är entreprenör, har två företag och började tjäna mina egna pengar, som inte andra kungligheter har gjort före mig. Så det är det jag menar med att jag har brutit mot all kunglig etikett.

Det är Märtha Louises pappa, kung Harald, som är Norges regent och efter honom i tronföljden står hennes lillebror, kronprins Haakon.

Att det inte är något som stör Märtha Louise alls har hon varit tydlig med. Att bli drottning är ingenting hon drömmer om.

– Jag har växt upp med att det var Haakon som skulle ta över, som skulle bli kronprins. Det är väldigt inarbetat i mig och det har aldrig varit min önskan att ta över, har Märtha Louise tidigare berättat.

Kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit, drottning Sonja och kung Harald.
Foto: NINA E. RANGÖY/NTB SCANPIX

Märtha Louise om tonåren

Idag är ett av hennes engagemang i en hästsida på nätet, som hon driver.

I talshowen berättar hon att det varit tufft att växa upp i en kunglig familj och att trycket utifrån varit hårt. Se og Hör skriver att hästintresset alltid varit viktigt för Märtha Louise, som för två år sedan skilde sig från maken Ari Behn efter 14 års äktenskap.

– Som alla tonåringar tycker jag att det var oerhört svårt att vara tonåring. Det var hårt tryck från medierna. Jag tyckte det var svårt att hitta mig själv. Jag visste inte vad jag skulle bli. Kunde jag bli något? Alla de frågorna, som alla upplever i tonåren. Man är väldigt sårbar, säger Märtha Louise i "Lindmo".