Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märtha Louise om att vara ensam kvar med barnen

Prinsessan Märtha Louise på exmaken Ari Behns begravning.Foto: ELIOTPRESS / RPE
Författaren och konstnären Ari Behn var gift med prinsessan Märtha Louise i 15 år, mellan 2002 och 2017.Foto: TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Ari Behn begravdes i Oslo domkyrka den 3 januari i år.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norska prinsessan Märtha Louise exmake, med vilken hon delar tre barn, Ari Behn gick plötsligt bort i julas.

Nu skriver prinsessan öppenhjärtigt om familjens sorgeprocess:

”Jag var tvungen att finna fotfäste ensam i föräldrarollen för tre sköra, vackra, sårbara, fina barn som behöver mig dygnet runt”.

På juldagen 2019 kom beskedet att Ari Behn, författare, konstnär och prinsessan Märtha Louises exmake, tagit sitt liv – 47 år gammal. Beskedet utlöste en landssorg i Norge, där Ari Behn varit en vida populär och mångt omtalad person.

Ari Behn var gift med prinsessan Märtha Louise i 15 år, mellan 2002 och 2017, och paret har tre barn tillsammans.

Märta Louise: ”Svåraste tid vi upplevt”

Efter snart tre månaders tystnad så berättar nu Märtha Louise om sorgeprocessen – och hoppet om framtiden – på sitt Instagramkonto.

”Sedan i julas och till och med innan covid-19 var ett faktum så befann vi oss i sorgens mörka vågor och jag var tvungen att finna fotfäste ensam i föräldrarollen för tre sköra, vackra, sårbara, fina barn som behöver mig dygnet runt”, skriver prinsessan.

Det öppenhjärtiga inlägget fortsätter:

”Det vår lilla familj har gått igenom – och fortfarande genomgår – är en svår tid efter Aris död. Den svåraste tid vi upplevt”.

Prinsessens berättar att hennes tidigare möten med döden har varit naturliga och att sorgeprocessen har varit fridfull. Men inte nu.

https://www.instagram.com/p/B-Ph2agAWEr/

Vill ingjuta hopp i coronakrisen

Bilden som Märtha Louise har lagt ut föreställer blomstrande krokusar på en gräsmatta. Ett vårtecken som prinsessen finner hopp i – både vad gäller den egna sorgeprocessen och den coronakris som världen befinner sig i.

”Det har slagit mig i denna djupa sorgdal, och med coronavirusets starka närvaro på jorden, att vi människor tål väldigt mycket. Som dessa krokusar som trotsar frost och kyla för att blomstra.”

Hon skriver att hon är evigt tacksam för de som sliter inom vården för att rädda människoliv. Hon vänder sig också till dem som har mist någon, är orolig för att mista någon, de som lider av ensamhet, lever i otrygghet eller har ångest inför framtiden. Prinsessan skriver:

”Håll ut. Det kommer en vår efter vintern. En vår där värden har mening igen, om än kanske på ett nytt sätt. Vi kommer att klara oss igenom också detta.”