Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märtha Louise lyckas inte sälja arvegodset

Sedan 1991 är Harald V Norges kung.
Foto: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Arvegodset Bloksberg är svårsålt.Foto: JOHANSEN, ERIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det norska kungahuset har ägt sommarhuset Bloksberg på ön Hankö i generationer.

Men den norska prinsessan Märtha Louise har i över ett år försökt sälja sitt sommarparadis på ön Hankö utanför Fredrikstad – utan lycka.

Samtidigt avslöjades det nyligen att prinsessans intäkter rasar.

Sommarhuset Bloksberg på ön Hankö utanför Fredrikstad i sydöstra Norge har varit i det norska kungahusets ägo sedan år 1947 då det köptes av den dåvarande kronprisen Olav. Efter ett arv i början av 2000-talet har det varit Märtha Louises, och prinsessan har tillbringat många somrar i huset.

Men sedan 2018 har prinsessan försökt sälja arvegodset – utan framgång.

Innan försäljningsarbetet påbörjades spekulerades det om att fastigheten kunde vara värd upp emot 70 miljoner norska kronor, men när den sedan släpptes på den öppna marknaden i våras sattes priset till 35 miljoner norska kronor (lite drygt 37 miljoner svenska kronor).

Men ingen intressent har ännu varit villig att betala så mycket för det kungliga sommarparadiset. Efter att ha legat ute på marknaden hela sommaren har fastigheten nu tagits bort.

– Vi har tagit bort annonsen från Finn.no eftersom säsongen är över – utan att fastigheten sålts, säger advokat Torbjörn Ek, som är ansvarig fastighetsmäklare, till norska Dagens Närlingsliv.

Förtegen om prissänkning

Han säger vidare att det är många som tittat på fastigheten, men vill inte yppa om det finns några planer på att sänka priset om intresset fortsätter att vara lika svalt.

– Jag kommenterar inte priset på den här egendomen. Vi får se hur det blir när den eventuellt annonseras ut nästa säsong, om den inte har sålts innan dess.

Huvudbyggnaden renoverades på 80-talet och utvidgades samtidigt med annex, eget badhus och bastu. Sedan prinsessan tog över fastigheten så lät hon också bygga en swimmingpool.

2016 uppdagades dock problem med färdigställandet av swimmingpoolen enligt Norska Se och Hör. Och i samband med fjolårets försök till försäljning så kunde Dagbladet berätta att en 350 meter lång högspänningskabel skulle dras mellan fastigheten och havet. Norska Se och Hör menar att fastigheten blivit för dyr och komplicerad att äga för prinsessan.

Prinsessan Märtha Louise tillsammans med sin pojkvän, schamanen Shaman Durekt.Foto: DARYL HENDERSON / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Prinsessans intäkter rasar

Samtidigt rasar prinsessan Märtha Louises intäkter, det stod klart när skattesiffrorna i Norge nyligen blev offentliga. Hennes inkomst sjönk från 1,87 miljoner norska kronor till drygt 600 000. Prinsessans totala förmögenhet minskade också rejält, enligt tidningen: Från 4,9 norska miljoner 2017 till 2 miljoner förra året. 

Under 2018 valde bland annat Märtha Louise och samarbetspartnern Elisabeth Nordeng att lägga ner sin omdiskuterade ”änglaskola”, vilken de tidigare tjänat miljoner på, skriver Dagbladet.

Anders Johan Stavseng som är norska Se och Hörs kungaexpert säger till Dagbladet att det ser ut som att prinsessan gjort av med mer pengar än hon tjänat.

– Det är kanske också en av anledningarna till att hon har försökt sälja sitt lantställe Boksberg på Hankö, sa han till tidningen.

Se när prinsessans kärlek möter pressen

Hör Shaman Durek berätta om sin kärlek till prinsessan Märtha Louise.