Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Märtha Louises kritik – mot SVT:s Skavlan

Märtha Louise.
Fredrik Skavlan Foto: ANDREA SOUTHAM / MONKBERRY/SVT

Norska prinsessan Märtha Louise är kritisk mot klippningen i SVT:s ”Skavlan”.

”Är det verkligen okej att klippa ett nytt svar till en fråga?” frågar hon sig i ett Instagram-inlägg efter sin egen medverkan.

Men SVT slår ifrån sig kritiken.

I det senaste programmet av ”Skavlan” medverkade Märtha Louise och den amerikanska schamanen Shaman Durek för att berätta om ett nytt projekt.

Tillsammans ska de stå på scener i både Norge och Danmark och prata om självförverkligande.

Däremot står inte Sverige med i turnékalendern. På frågan varför svarar Shaman Durek så här:

– Jag älskar verkligen svenskar men de är så nyfikna, säger Durek, med udden riktad mot jantelagen, och utvecklar:

– Ja, nyfikna. De ska alltid ha reda på vad man gör, varför man gör si eller så. Det blir överdrivet, man kan inte se sig själv. Man ser bara sig själv genom andra. Man strävar efter perfektion, men perfektion är bara en illusion.

Märtha Louise: Fulklippt

Men Märtha Louise menar att svaret är ”fulklippt”, vilket VG tidigare rapporterat om. 

https://www.instagram.com/p/BvsKR30BUSs/

I inlägget på Instagram har hon publicerat hela det oredigerade svaret från Shaman Durek. Där berättar han att hans bok snart kommer ut och att han på grund av tidsbrist inte hinner med att besöka Sverige, men att han gärna besöker landet vid ett senare tillfälle.

Märtha Louise är kritisk. Foto: SVT/SKAVLAN

Ett svar som alltså inte är med i det färdiga programmet.

Jag beklagar att Shaman Durek upplevt det som att vi ändrat hans svar. Det är naturligtvis inte vår intention och det menar jag att vi heller inte har gjort.” skriver projektledaren Anders G Carlsson i ett mejl som svar på kritiken.

Svaret från SVT

På frågan om programmet är för hårt klippt, svarar han:

Som du säkert känner till så bandar vi Skavlan, vilket man gör med majoriteten av alla tv-program. Programmet klipps sedan till den längd det ska ha i tv-tablån. Vissa svar och frågor kortas för att få ett effektivare berättande. Klippningen får naturligtvis aldrig påverka innehållets budskap – vilket det enligt min mening heller inte gjort.”

Det är inte första gången som programmet är i blåsväder. Programledaren Fredrik Skavlan har av kritiker påståtts vara dålig på att intervjua kvinnor. 

En bild som Anders G Carlsson inte delar.

Schamanen Shaman Durek Foto: SVT/SKAVLAN

Dips”-skaparen Marie Agerhäll tyckte att maken Jesper Rönndahl fick för stort fokus när humorparet medverkade för några veckor sedan.

– Man gör en redaktionell bedömning, det här bör vi ha med för att alla de här gästerna ska komma till sin rätt. Sedan är det ju jättetråkigt om någon gäst tycker att den inte kom till rätta. Men det är ett redaktionellt val och så måste det vara, det går inte att hantera på något annat sätt, svarade Anders G Carlsson då.