Märtha Louise: ”Jag trodde jag var tokig”

Det här är norska kungafamiljen.
Märtha Louise berättar om sin högkänslighet i TV4.
Foto: Nyhetsmorgon/TV4
Prinsessan Märtha Louise är aktuell med en ny bok.
Foto: CARINA JOHANSEN/NTB SCANPIX
Märtha Louise är tillsammans med Shaman Durek.
Foto: DARYL HENDERSON / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Märtha Louise.
Foto: JUNGE, HEIKO / TT NYHETSBYRÅN NTB SCANPIX

Den norska prinsessan Märtha Louise är en högkänslig person – något hon förstod 2014. 

I en intervju i ”Nyhetsmorgon” i TV4 berättar hon om tiden innan hon visste om sin högkänslighet.

– Helt plötsligt blir det för mycket och då måste man bara bort. Då trodde jag att jag hade blivit tokig, säger hon i programmet. 

Den norska prinsessan Märtha Louise beskriver sig själv som en högkänslig person. Att starkt känna av när andra mår dåligt är en egenskap som brukar tillskrivas högkänsliga, ett begrepp som brukar användas för att beskriva detta karaktärsdrag.

Man lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Känslighet för ljud, ljud, ljus och lukt är också utmärkande.

– Vi högkänsliga ser bakom masker och ser i mellanrummen när vi kommer samman med folk. När man möter någon är det som att vi har nerverna utanpå kroppen och känner på dem vi möter. Då vill man ha ett hjärta-till-hjärta-möte hellre än att bara småprata, har hon tidigare sagt. 

Berättar om sin nya bok 

På torsdagsmorgonen gästade hon ”Nyhetsmorgon” i TV4 i samband med att hon släpper nya boken ”Sensitiva barn” som handlar både om hennes eget liv men också hur man själv kan bemöta ett barn som är högkänsligt.

– Jag var en tomboy när jag var liten. Jag var tuff, klättrade i träd och var väldigt busig. Det var inte så lätt för mig att hitta min känslighet, säger hon i programmet. 

Hon berättar att högkänsligheten är att reagera på saker andra tycker är helt normalt och att hon exempelvis tar kritik väldigt hårt och vänder det inåt. 

”Trodde att jag var tokig” 

Märtha Louise berättar i Nyhetsmorgon om en händelse innan hon förstod att hon var högkänslig.  

– Exempelvis så är man på en resa med vänner en helg. Det är bara personer man tycker om och man har fina samtal. Plötsligt så blir det för mycket och då måste man bara bort och ut. Då trodde jag att jag var tokig, att jag måste ut i skogen och sitta under ett träd och vara själv. Sådana reaktioner förstår man inte vad det är, säger hon i programmet.