Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märtha Louise fick inte bli kronprinsessa: ”Jag var fel”

Prinsessan Märtha Louise har valt att gå sin egen väg, men säger att det påverkat henne att hon föddes av ”fel” kön.
Foto: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Märtha Louise är kung Haralds och drottning Sonjas äldsta barn, men det är hennes lillebror Haakon som en dag kommer att ta över efter Harald.
Foto: TOM HANSEN | SWEDISH PRESS AGENCY
Prinsessan Märtha Louise och kronprins Haakon under en galamiddag på slottet 2017.
Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANS SHIMODA / IBL

Norska prinsessan Märtha Louise, 49, fick inte bli kronprinsessa – när hon föddes kunde bara män ärva tronen.

– Jag var ju fel när jag föddes. Det blev en kris i landet eftersom jag var tjej. Och jag tror att det faktiskt har påverkat mig lite, säger hon i dokumentärserien ”Märtha” i norska TV2.

Norska Nettavisen skriver om tv-dokumentärserien ”Märtha” där den norska prinsessan släpper tittarna inpå livet och låter kameran följa henne både hemma, på jobbet och på fritiden. Hon delar också öppet med sig av personliga tankar och berättelser.

I ett aktuellt avsnitt berättar Märtha Louise att hon funderat mycket kring hur det har varit att födas som kungaparets äldsta barn, skriver Nettavisen.

Prinsessan föddes 1971 och då fick bara män ärva tronen i Norge. Hennes lillebror Haakon som föddes 1973 är i stället Norges tronföljare – trots att grundlagen ändrades 1990, året innan Haakon utsågs till kronprins.

När deras far Harald blev kung 1991, och Haakon blev kronprins, var alltså den nya lagen på plats som innebär att både män och kvinnor kan bli regenter.

”Jag var ju fel när jag föddes”

I programmet berättar Märtha Louise för tittarna att det då fördes samtal om att hon skulle kunna bli kronprinsessa, men att familjen till slut kom fram till att hennes lillebror skulle bli den som får ärva tronen.

– Jag var ju ”fel” när jag föddes. Det blev en kris i landet eftersom jag var tjej. Och jag tror att det har påverkat mig lite faktiskt. Alltså att jag är ”fel”, säger hon i dokumentären.

Samtidigt var hon då, 1991, nöjd med att inte bli utsedd till kronprinsessa eftersom hon egentligen inte ville ha en framtid som Norges drottning.

I en intervju i DN har prinsessan Märtha Louise tidigare kommenterat tronföljdsfrågan:

– Rent personligen är jag glad för att det är min bror som tar över efter vår far, men utifrån ett kvinnoperspektiv kan jag se att det är fel att könet spelar roll, så jag tycker det är bra att det ändras för kommande generationer.

Ville forma sitt eget liv

Märtha Louise förklarar för tv-tittarna att hon tidigt kände att hon ville forma sitt eget liv och säger att det fanns ett val. Antingen skulle hon följa sin egen väg, våga stå upp för den och ta kampen, eller leva upp till andras förväntningar och göra vad de ville att hon skulle göra.

– Jag tror att jag gjorde det valet ganska tidigt, att det inte är min väg att gå, säger hon i dokumentären.

Märtha Louise avsade sig sitt apanage 2002 och har sedan dess betalat skatt.