Märta Bäcklund reagerade starkt när hon läste om förhållandena i Syrien. Foto: PrivatMärta Bäcklund reagerade starkt när hon läste om förhållandena i Syrien. Foto: Privat

Märta Bäcklund reagerade starkt när hon läste om förhållandena i Syrien.

 Foto: Privat
Nu uppmanar hon människor som är rädda för flyktingarna som kommer till Sverige att fundera över rädslans orsak. På Facebook delade hon den här bilden, där hennes två söner är till höger. Foto: SkärmdumpNu uppmanar hon människor som är rädda för flyktingarna som kommer till Sverige att fundera över rädslans orsak. På Facebook delade hon den här bilden, där hennes två söner är till höger. Foto: Skärmdump
Nu uppmanar hon människor som är rädda för flyktingarna som kommer till Sverige att fundera över rädslans orsak. På Facebook delade hon den här bilden, där hennes två söner är till höger. Foto: Skärmdump

Märta: Vad är vår rädsla jämfört med flyktingarnas?

Publicerad

Psykologen Märta Bäcklund, 35, reagerade starkt när hon läste om förhållandena i Syrien.

Nu uppmanar hon människor som är rädda för flyktingarna som kommer till Sverige att fundera över rädslans orsak.

– Det är fruktansvärt att inte fler känner att man kan hjälpa till i denna extrema situation och se det som en möjlighet att få ge lite tillbaka, säger hon.

"Vissa människor äter gräs för att överleva". Uttalandet från FN:s generalsekreterare om läget i Syrien träffade psykologen Märta Bäcklund rakt i hjärtat. Tankarna började flöda om hur obenägna vissa människor är att hjälpa till i krissituationer.

Hon har hört bekanta berätta hur flyktingar i Sverige skapar rädsla och att man inte vågar låta sina barn leka själva utomhus längre. Hon har sett hur protester mot flyktingboenden blivit fler och hur "vi och dem"-samhället blivit tydligare.

Märtas känslor och tankar resulterade i ett inlägg på Facebook där hon kritiserar de som hävdar att de är rädda för flyktingar – och jämför det med flyktingarnas rädsla.

"Vad är det vi är rädda för?"

Inlägget på Facebook har delats över 6 400 gånger. Över 4 400 personer har gillat texten.

"Det är klart jag förstår att oviljan att ta emot i sitt närområde bygger på rädsla, men rädsla för vad frågar jag mig? Vad har vi att förlora vi inte kan vara utan? Vad är vår rädsla att jämföra med den rädsla de som kommer hit som flyktingar upplevt och upplever?", skriver hon.

– Det handlar om vilken värld vi skapar för människor som kommer hit. Det är fruktansvärt att inte fler känner att man kan hjälpa till i denna extrema situation där människor lider.

Under den senaste tiden har Märta förvånats och skrämts av åsikter framförda såväl i medierna som av människor i hennes närhet. Rädslan som hon upplever att många känner tror hon beror på privilegierna som hör ihop med att leva i Sverige.

– Vad är det vi är rädda för? Jag tänker att om någon slags lägstanivå för mänskliga behov är mat, kärlek och tak över huvudet är vi enormt högt upp på den stegen. Man är rädd för att någon ska spräcka den här Astrid Lindgren-bubblan vi lever i, säger hon.

Familjen kämpar för ett inkluderande samhälle

Märta Bäcklund uppmanar människor att efter individuell förmåga vidga sina perspektiv och överväga att skänka pengar, hjälpa till vid flyktingboenden och sprida kärlek i stället för rädsla.

– Det är farligt när vi är så här rädda. De som är kvar i Syrien har det värre, hur vi än vänder och vrider på det. Saker ska ofta ställas mot varandra och då blir det billiga argument som används, säger hon.

Hela hennes familj kämpar för att bidra till ett samhälle som inkluderar alla. För Märta är det viktigt att prata om sina värderingar – särskilt under rådande flyktingkris.

– Min femårige son frågar mig varje dag "är kriget i Syrien slut nu mamma? Varför kan inte några få bo här?" Han vill skänka sina egna pengar och ge bort leksaker. Alla borde tänka som barn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER