Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märta, 27, om förändringen på Tinder

Hör relationscoachen tipsa om dejting i coronatider.
Antalet svajpar på Tinder har aldrig varit så stort som det är nu.Foto: ANDRE M. CHANG / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Hur dejtar man via Tinder under corona? 

Märta Waldrop, 27, från Göteborg menar att stämningen i appen är annorlunda. 

– Man är mycket mer ärlig, säger hon. 

En pandemi underlättar inte direkt för den som vill träffa någon. På internet sprids nu skärmdumpar med konversationer från dejtingappen Tinder och flera berättar om sina egna erfarenheter av hur man dejtar i karantän.  

Så, hur är det egentligen att dejta nu – när avståndet är större än någonsin? 

Märta Waldrop, 27, är på Tinder i coronatider och hon tycker att stämningen förändrats.Foto: Privat

27-åriga Märta Waldrop från Göteborg är en av singlarna på appen. Innan coronapandemin hade hon inte använt Tinder på ett tag. Hon ville i stället ge dejting i det verkliga livet en chans. Men när allt fler restriktioner infördes till följd av pandemin fick hon tänka om.

– Så då tänkte jag ”nu kan jag inte ens ragga på krogen” och då laddade jag ner Tinder och har väl varit inne där väldigt mycket, säger Märta Waldrop. 

Enligt Tinder har man sett att antalet konversationer, och tid folk tillbringar i appen, har ökat avseendevärt under coronakrisen, enligt företagets vd Elie Seidman, rapporterar CNBC

Den 29 mars svajpades det tre miljarder gånger globalt – det är det mesta appen har registrerat på en enda dag sedan lanseringen.

Under coronapandemin, berättar Märta, har hon tillbringar mer tid i appen än tidigare, och mycket på grund av att många andra planer har ställts in. 

– Man sitter där och dödar tid och så sitter man och svajpar och svajpar, så blir man ju den där skeptiska personen som tycker att alla är kopior av varandra, säger hon. 

Märtas profil på Tinder.Foto: Privat

Rädd för att folk ska tycka till om dejtandet 

Märta har i princip isolerat sig helt från sin familj och de i riskgrupp för att kunna leva hyfsat normalt. Men något som skavt är tanken på att andra ska ha negativa åsikter om hennes dejtande i de här tiderna.

– Folk säger så mycket om att unga är ute och inte bryr sig men det gör vi ju liksom. Vi försöker göra så gott vi kan utan att gå under mitt i allt, säger hon och fortsätter: 

– Det känns tabu på något sätt att försöka hitta en ”connection” med någon. 

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten uppdaterat råden. Myndigheten konstaterar att närheten är bra och att sex inte är ett hinder för personer utan symptom i fasta relationer. Däremot är dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partners en risk för att bli smittad eller att smitta andra. Detta tycker Märta känns lite tufft. 

– I princip måste alla singlar fortsätta må lite dåligt nu, det ger sig om ett år eller två typ, säger hon och skrattar. 

”Att hitta någon att luta sig mot”

De spontana träffarna, där man hör av sig två timmar innan för att fråga om en person vill ses över en öl, är det mindre av. Dejterna Märta gått på hittills har antingen varit utomhus i vårvädret eller inomhus på barer med utmätta avstånd.

– Skillnaden är att jag är mycket mer passiv på appen, mer selektiv. Man har mer tid till att vara petig nu. Om jag nu ska boka in en tvåtimmars- dejt med någon så vill jag gärna att det ska vara bra.

Kanske blir längtan efter att hitta någon än mer viktig - nu.

– Det är väl nog det att hitta någon man kan luta sig mot när det allt är väldigt konstigt och upp o ner, och att det är en trygghet i sig att man har något att relatera över tillsammans som man kanske inte hade haft annars. 

Stämningen på Tinder är annorlunda 

Märta tycker att stämningen på Tinder blivit annorlunda under pandemin. I profilbeskrivningarna skriver människor att ”de inte har corona längre” eller att ”de är immuna mot covid-19”. 

Skämtsamt, eller på riktigt. 

Ett exempel på profilbeskrivningar på Tinder just nu. En person har skrivit ”Är immun.”Foto: Privat

Och mer rak, det menar Märta att hon är.

– Man är mycket mer ärlig med att världen är skev och att inte hymla med det. Man kör inte med samma plastiga fasad längre, menar hon. 

Se hyllningslåten till vården – svenska artisteliten har gått ihop